Asielzoeker daagt Iran uit
Masoud Zavary met een afbeelding van Jezus in zijn nauwelijks warm te houden stacaravan. Als christen is hij zijn leven in Iran niet zeker. foto Frans Ebeltjes
LUTTELGEEST/DEN HAAG - De Iraanse asielzoeker Masoud Zavary (45) uit het azc Luttelgeest wil van de Iraanse regering de bevestiging dat zijn staatsburgerschap is komen te vervallen.
Vandaag (vrijdag) dient hij daartoe een verzoek in bij de Iraanse ambassade in Den Haag.Advocaat P.B. Bogaers uit Nieuwegein spreekt van een 'unieke zaak' en over 'een buitengewoon moedige daad'. "Dit is nog nooit voorgekomen. Om dit zo openlijk te doen moet je de moed bezitten van de eerste christenen. Ik verwacht eerlijk gezegd geen reactie van het Iraanse bewind, maar weet wel dat dit verzoek nog dezelfde dag op de agenda van de geheime dienst van dit land zal staan. Want dit vinden ze in Teheran niet leuk."
Tijdens de Irak-Iran oorlog, waarin hij vier jaar vocht, bekeerde Zavary zich tot het christendom. Terug thuis werd hij actief in de ondergrondse kerk, maar door zijn familie, waaronder zijn (voormalige) echtgenote bij de autoriteiten aangegeven. Twintig dagen werd hij gemarteld in de gevangenis. Zijn vader kreeg hem vrij door 30.000 euro te betalen. Zavary zag geen andere mogelijkheid dan naar het buitenland te vluchten.
Inmiddels is hij na negen jaar Nederland uitgeprocedeerd. Kort geleden moest Zavary het azc in Luttelgeest verlaten. De Moriakerk in Emmeloord, waartoe Zavary behoort, onderhoudt hem nu in een stacaravan op het erf van een boerderij ergens in het ijzige polderlandschap.
Volgens advocaat Bogaers zal Zavary als voormalig moslim en christen een terugkeer naar Iran niet overleven. Als hij het verlies van het staatsburgerschap kan aantonen kan een nieuwe asiel-procedure gestart worden. Dat biedt ook perspectief voor andere asielzoekers.
In Iran is er geen scheiding tussen kerk en staat. De islam en het burgerschap zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. "Daarom heb ik me de vraag gesteld of een Iraanse moslim die zich tot het christendom bekeert ook automatisch het burgerschap van Iran verliest", aldus advocaat Bogaers. "Die vraag is nog nooit eerder officieel gesteld. Iran zegt staat en geloof wel uit elkaar te kunnen zien, maar in de praktijk wordt een tot het christendom bekeerde moslim vogelvrij. Terugkeer naar het land is onmogelijk. Daarom is het des te treuriger dat de Nederland mensen als Zavary wél terug wil sturen."
Bron: http://www.destentor.nl/regio/flevoland/10392989/Asielzoeker-daagt-Iran-uit.ece
Law blog Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.
Reacties