"Die zielige kinderen"

Vandaag stond er een kritisch artikel, "Armeens Rookgordijn" in de krant over zaken die vaak verborgen blijven als de media het over het terugsturen van uitgeprocedeerden heeft.  http://www.telegraaf.nl/reportage/article28933919.ece 


In het nieuws komt normaliter alleen het verhaal van de vreemdeling en zijn of haar advocaat en alle minpuntjes worden dan natuurlijk niet genoemd want het is het standpunt van die partij. De IND vond altijd dat ze de feiten die zij kenden niet openbaar mochten maken. Toch sijpelden in de zaken van Mauro en Taida wel verhalen naar buiten dat de zaken toch wel wat anders lagen. Gisteren deed de staatssecretaris iets nieuws. Hij reageerde:


Reactie staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) op uitzetting

“Dit is een heel vervelende situatie. De Armeense vrouw in kwestie heeft meerdere procedures gevoerd om in Nederland te blijven. Al deze aanvragen zijn afgewezen waarbij haar telkens is gezegd dat haar verblijf in Nederland niet rechtmatig is en dat zij Nederland dient te verlaten. In 2009 viel dit besluit voor het eerst. Dit is keer op keer door rechtbanken beoordeeld en in orde bevonden. Afgelopen vrijdag nog oordeelde de rechter dat de Armeense autoriteiten de identiteit van de betrokken mevrouw hebben vastgesteld en dat de uitzetting kon doorgaan.
Deze situatie is ook voor de kinderen uiteraard ingrijpend. Helaas heeft de moeder de afweging gemaakt om niet samen met de kinderen te vertrekken. De gevolgen hiervan zijn uitvoerig met haar besproken. De moeder heeft gezegd dat ze weet waar de kinderen zijn. Wij staan op elk moment klaar om te zorgen dat moeder en kinderen zo snel mogelijk kunnen worden herenigd in Armenië.” https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-veiligheid-en-justitie/nieuws/2017/08/14/reactie-staatssecretaris-dijkhoff-veiligheid-en-justitie-op-uitzetting

In het artikel van de Telegraaf volgt meer. Niet alleen het al jaren (hier sinds 2009) weten dat je geen asiel krijgt en blijven proberen (wat op zich mag maar waardoor je zelf maakt dat je kinderen lang van huis weg zijn). De krant noemt ook:
  
"Ze zou bijvoorbeeld een rookgordijn hebben opgetrokken over de namen van haar en haar kinderen, zeggen bronnen. Met de verkeerde namen probeerde ze de instanties oeen dwaalspoor te brengen om uitzetting te voorkomen."
 "Volgens Wayne gaf moeder Armina aan afkomstig te zijn uit Azerbeidzjan, en zijn de twee kinderen geboren in Rusland. „Mijn cliënt zegt dat ze nog nooit in Armenië is geweest.” Maar daar bleek later wat anders: de regering bevestigde de identiteit van de drie. Daarom werden laissez-passers voor het gezin afgegeven, tijdelijke reisdocumenten voor mensen zonder paspoort. „Daar stonden heel andere namen van de kinderen in”, aldus Wayne. Dit was vrijdag ook inzet van een kort geding tegen de uitzetting. Maar toen constateerde de rechter dat moeder en kinderen ’niet aannemelijk hebben gemaakt’ dat er onjuiste informatie op de reisdocumenten staat. Daarom mocht de uitzetting doorgaan. Bronnen weten te melden dat de moeder vaker namen verhaspelde op formulieren, kennelijk om de procedure te frustreren. Wayne wil hierover geen vragen beantwoorden."
In het NRC staat het volgende:

"De bestuursrechter in Utrecht besloot vrijdag dat de moeder en de kinderen mogen worden uitgezet, zelfs als het gezin daardoor wordt gescheiden. Advocaat Mayne noemt het desalniettemin “opvallend” dat dit ook is gebeurd:
“Volgens mij is dit nog niet eerder op deze manier gebeurd. We verkeren nu op onbekend terrein. Ik weet niet of ik nog contact ga krijgen met de moeder.” (Dit terwijl elders in de media de kerk van mevrouw aangeeft haar in Armenie te zullen onderhouden)
Vermoedelijk wordt stichting Nidos, die in Nederland verantwoordelijk is voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen, ingezet als de kinderen alsnog opduiken." https://www.nrc.nl/nieuws/2017/08/14/armeense-moeder-uitgezet-kinderen-niet-a1569855


Mijn visie
Het idee dat het zielig is als kinderen moeten verhuizen naar het buitenland an sich vind ik ingegeven door een vorm van Westers superioriteitsdenken.
Alsof het overal slechter is. Maar er verhuizen zo veel kinderen. Omdat papa een baan krijgt in Limburg of in China (mijn ene neef), omdat ouders naar Canada emigreren (mijn klaasgenootje) , omdat mama met een Nederlander trouwt en hen meeneemt naar Nederland (de vrouw van mijn andere neef), omdat papa en mama zendeling worden in Afrika.
En dan hebben we het nog niet over de mensen om ons heen die gaan scheiden en hun kind opeens meenemen naar een andere plaats, een ander huis en soms gelijk een andere stiefouder. Dat moet allemaal kunnen en mogen.
Ook het meenemen van een kind iedere zomervakantie naar opa en oma in een ver land is alleen maar leuk.
Als de ouder een Nederlandse expat is of hierheen komt vinden we het goed en "een uitdaging". Andersom is het "zielig". Maar wanneer is het zielig?
- Is het zielig omdat de ouders eigenlijk niet terug willen terwijl bij de expat die ouders wel naar het buitenland willen? Maakt dat het anders voor het kind?
- Is het zielig omdat het kind van Nederland naar Verweggistan moet in plaats van van Verweggistan naar Nederland? Wat is daar verschillend aan? Oh we vinden dat Nederland beter is? Is dat niet onkunde of enorme hoogmoed?
Deze mevrouw gaat worden onderhouden door haar Nederlandse kerk en Armenie is geen Somalie. Maar zelfs landen als Somalie en Afghanistan kunnen wij als Nederlander eng vinden, terwijl Britse Somali's volop terug migreerden omdat de situatie zo was verbeterd. Mensen vluchten uit Zuid Irak hierheen jaren terug waardoor wij Nederlanders Irak als een heel eng land zagen en dat was het ook in het zuiden, maar in het noorden in Koerdistan gingen Turken als expat werken omdat voor IS de economie daar zo booming was.
Is de ouder in staat om in het eigen land voor het kind zorg te dragen of zou eigenlijk zo'n kind naar een pleeggezin moeten? Kan dat daar of zou dat beter hier moeten? Ik kan me ook nog een tv programma herinneren waarbij kinderen werden geinterviewd die hier waren opgegroeid en met hun ouders waren teruggestuurd naar hun land van herkomst. Ouders die niets deden en niet zorgden dat hun kinderen naar school konden. Wanhopige tieners, en ik voor de tv met de neiging om die ouders een pak ransel te geven. En me in de tussentijd af aan het vragen waar dan al die Nederlandse sympatisanten waren gebleven. Gelukkig waren er ook gezinnen die gewoon door de oude buren werden ondersteund.
Ik ben tegen pardonregelingen en de campagnes ingegeven door politieke motieven. Calculerende ouders en belangengroepen die het van donaties en subsidies of van stemmen moeten hebben hebben hun eigen agenda. Per zaak bekijken. Zolang een kind naar school kan en een veilig dak boven zijn hoofd heeft en eten en drinken en goede verzorgers is dat kind niets meer of minder dan die andere kinderen daar.
Maar als we nou echt vinden dat zo'n kind beter in Nederland zou kunnen opgroeien? Kunnen we dan niet die mogelijkheid bieden zonder dat een calculerende ouder meeprofiteert?
Ik zit te denken aan de mogelijkheid om een kind een verblijfsvergunning te geven als pleegkind bij een sympatisant van het gezin. Als diegene gewoon voor de kosten van onderdak en opvoeding zelf betaalt dan vraag je je af of Nederland er slechter van zou worden om zo'n kind in Nederland tot hun 18de verblijf te geven als pleegkind en wellicht nog wat jaar extra als student. Wanneer iemand dan volwassen is dan is diegene niet meer van zijn ouders afhankelijk en heeft een gedegen opleiding kunnen voltooien en kan zich redden in het buitenland. Net als die Nederlandse student die stage loopt in India of de expat die in Colombia is gaan werken (mijn buurman). En de enige die van die mogelijkheid profiteert is: HET KIND.








******************************************************

Wellicht is mijn boekenblog ook interessant: http://dutchysbookreviews.blogspot.nl/l
EU-migration a 1000 years ago: The Normans conquered part of Wales and now with the help of Flemish knights, Saxon mercenaries and colonists from the continent they try to keep it. When all seems peaceful enough the death of the king, the arrest of the son of a famous man in hiding and the scheming of an evil man causes a full rebellion.
Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context. Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Reacties

Populaire posts van deze blog

VACATURE: Beslisme­de­werker Buitenlandse Zaken VISA - CSO

VACATURE: Medewerker aanmeldgehoren

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Documentaire "verloren jongens" over asielzoekende kinderen die door Europa zwerven

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Salarisvereisten en de verblijfsvergunning op basis van de ICT-richtlijn