Kinderpardon: Tijd voor aanmelden bijna voorbij

Aanmelden Kinderpardon kan tot uiterlijk 26 april bij de IND!

Aanmeldingen voor het Kinderpardon moeten op vrijdag 26 april 2013 binnen zijn bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Defence for Children roept advocaten op om te checken of zij hun aanvragen rond hebben voor alle kinderen die voor hun 18e vijf jaar in Nederland waren.

Het kantoor van de IND is op maandag 29 en dinsdag 30 april gesloten. Hoewel de overgangsregeling voor langdurig verblijvende kinderen formeel open staat tot 1 mei 2013 is het dus op z'n laatst op vrijdag 26 april mogelijk om een aanvraag voor het Kinderpardon te doen. Dat moet telefonisch.


Alles over het Kinderpardon 

Voor kinderen die langer dan 5 jaar in Nederland wonen en geen verblijfsvergunning hebben, heeft de Nederlandse overheid een regeling gemaakt. Deze regeling wordt ook wel ‘Kinderpardon’ genoemd. Het Kinderpardon maakt het mogelijk dat zij - als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen - in Nederland mogen blijven.

Wat is het Kinderpardon?

Voor kinderen die langer dan 5 jaar in Nederland wonen en geen verblijfsvergunning hebben, heeft de Nederlandse overheid een regeling gemaakt. Deze regeling wordt ook wel ‘Kinderpardon’ genoemd. Het Kinderpardon maakt het mogelijk dat zij - als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen - in Nederland mogen blijven. 

Video: Kinderpardon wat is dat?

Hoe weet ik of ik in aanmerking kom voor het Kinderpardon?

Misschien is deze regeling wel op jou en je familie van toepassing. Als jij van deze regeling gebruik wilt maken, dan moet je een verblijfsvergunning aanvragen. Voordat je dat gaat doen, is het belangrijk om goed te lezen aan welke voorwaarden je moet voldoen.

Die voorwaarden zijn:
  • Je bent geboren na 29 oktober 1991.
  • Je hebt nog geen verblijfsvergunning, of je hebt nu een vergunning voor speciale gronden.
  • Er moet voor jou asiel zijn aangevraagd. Dat kun je zelf hebben gedaan of iemand heeft dat voor jou gedaan of (een van je) ouder(s) heeft asiel aangevraagd voordat je geboren was.
  • Die asielaanvraag moet zijn ingediend voordat je 13 jaar oud was.
  • Je hebt na die asielaanvraag en voor 1 februari 2013 5 jaar of langer onafgebroken in Nederland gewoond.
  • Je hebt zonder onderbreking al die tijd contact gehad met de IND, DT&V, COA of de Vreemdelingenpolitie. Ben je als alleenstaande minderjarige vreemdeling naar Nederland gekomen? Dan komt daar ook nog voogdijinstelling Nidos bij.
  • Jij, je ouders, broers en zussen, zijn niet in aanraking geweest met de politie.
  • Niemand van jullie gezin wordt door de IND verdacht van een oorlogsmisdrijf.
  • Je hebt maximaal 1 keer een verkeerde naam of nationaliteit opgegeven.
  • Je hebt de EU niet verlaten zonder dat de IND dat wist.
  • Je belooft in een verklaring dat je alle procedures die nog lopen intrekt, als je een verblijfsvergunning krijgt.

Tot wanneer kan ik deze verblijfsvergunning aanvragen?

Dat kan tot 1 mei 2013. Als je voor 1 mei een aanvraag indient, val je onder de zogenaamde ‘overgangsregeling’. Dat is een tijdelijke regeling. De voorwaarden die hierboven staan, gelden voor de overgangsregeling.

Let op! Ook na 1 mei 2013 is er beleid voor kinderen die langdurig in Nederland verblijven, de zogenaamde 'definitieve regeling'. De voorwaarden daarvoor zijn wel anders dan die gelden voor de overgangsregeling, je vindt ze in de ‘veelgestelde vragen’.

Is deze verblijfsvergunning ook voor mijn familie?

Jazeker. Als jij een verblijfsvergunning krijgt op grond van het Kinderpardon, kunnen jouw gezinsleden ook een vergunning krijgen. Het gaat dan om je ouders, broers en zussen. Zijn je broers of zussen meerderjarig? Dan krijgen zij alleen een verblijfsvergunning als zij nog bij jou en je ouders wonen. 
Ben je zelf inmiddels meerderjarig en heb je een eigen gezin? Dan komt ook je echtgenoot of partner in aanmerking voor een verblijfsvergunning en je minderjarige kinderen. Voor alle gezinsleden geldt dat zij hun aanvraag tegelijk met de jouwe moeten indienen.

Hoe vraag ik een verblijfsvergunning voor het Kinderpardon aan?

Je moet de IND via een telefoongesprek laten weten dat je voor het Kinderpardon in aanmerking wilt komen. Je kunt zelf bellen via het telefoonnummer 0900 1234561. Dit kost € 0,10 per minuut plus de kosten voor het bellen met een mobiele telefoon. Of vraag je advocaat of de persoon die jouw belangen behartigt met de IND te bellen. Als jouw advocaat voor jou belt, dan moet hij met hetzelfde nummer bellen. De Ketenpartnerlijn kan hij hier niet voor gebruiken.

Wat gebeurt er na het telefonisch contact met de IND?

Je krijgt van de IND een brief dat je je via de telefoon hebt aangemeld. Daarna krijg je opnieuw een brief. Daarin staat dat je op een bepaalde datum bij een IND-loket langs moet gaan, waar je dan je aanvraag indient. Als de IND je aanvraag heeft gekregen, gaat een medewerker ermee aan de slag en krijg je een bericht waarin staat of je wel of niet een verblijfsvergunning krijgt.

Kan het gebeuren dat ik geen verblijfsvergunning krijg?

Ja, dat kan inderdaad gebeuren. In de beslissing die je van de IND krijgt, staat dan waarom je aanvraag is afgewezen. Je kunt dan wel in beroep. In de brief staat hoe je dat moet doen.

Kost het aanvragen van deze verblijfsvergunning geld?

Nee, je hoeft niet te betalen voor deze aanvraag. Dit geldt ook voor je gezinsleden.


Bron: http://www.ind.nl/Organisatie/Informatie-voor-jongeren/Pages/AllesoverhetKinderpardon.aspx








-------------------------- Law Blogs
Law blog
Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.



Bookmark and Share
In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Iraaks restaurant "Arbil" in Den Haag geopend

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Salarisvereisten en de verblijfsvergunning op basis van de ICT-richtlijn

VACATURE: Regiomanager Friesland Vluchtelingenwerk Noord-Nederland

Zambrano en Dereci-arresten geven alleen verblijfsrecht als EU-onderdaan gedwongen moet vertrekken (uitspraak)

Het Nederlands - Amerikaans Vriendschapsverdrag mag dan verdwenen zijn in de Vc maar het geldt natuurlijk nog steeds.

drs King na faillissement weer aan de slag

VACATURE: Advocaat-stagiaire (Strafrecht/Vreemdelingenrecht) bij Dobosz Advocatuur in Zoetermeer