RECHTBANK: Nu een asieluitspraak waar verweerder moet motiveren waarom aan verklaringen van derden wordt voorbij gegaan - Herhaalde asielaanvraag vanwege bekering gegrond verklaard -

Zagen we vorige week in een reguliere (Chavez) procedure de IND worden teruggefloten omdat er niet werd gehoord en direct ongemotiveerd afgewezen na voorbij te zijn gegaan aan verklaringen van derden, nu zien we dit ook in een asielzaak.

ECLI:NL:RBDHA:2021:5717

Datum uitspraak 02-06-2021
Datum publicatie 07-06-2021
Zaaknummer NL21.3511

Opvolgende aanvraag, bekering. Eiser en anderen, waaronder de coรถrdinator van de werkgroep Farsi sprekenden van Kerk en Vluchteling Harderwijk, hebben verklaard over eisers nieuwe activiteiten voor de kerk en de daarvoor vereiste kennis van en binding met het christendom. Verweerder heeft onvoldoende gemotiveerd waarom deze verklaringen de ontoereikende verklaringen over het proces van bekering niet kunnen compenseren. De rechtbank is onder verwijzing naar de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 12 mei 2021, verder van oordeel dat verweerder beter had moeten motiveren waarom hij aan de schriftelijke en mondelinge verklaringen van de coรถrdinator van de werkgroep geen of slechts zeer beperkt gewicht heeft toegekend.

 

6.2.

Verweerder heeft nagelaten om in het gehoor te vragen naar deze ruimere werkzaamheden. Vervolgens heeft eiser er in de zienswijze op gewezen dat zijn taken meer omvatten dan door verweerder genoemd en dat uit die taken een geloofsgroei volgt. Hij heeft daarbij verwezen naar de verklaring van [naam] en ook een nadere toelichting over de inhoud van zijn werkzaamheden bij de cursus bijgevoegd. Op zitting heeft [naam] aanvullend nog verklaard dat de gesprekken tijdens de cursusavonden zeer persoonlijk worden en dat de leiders daarin het voortouw moeten nemen. Zij moeten mensen kunnen helpen en dingen kunnen illustreren. Volgens [naam] is dat niet mogelijk als iemand zelf niet persoonlijk met het geloof bezig is.

6.3.

De rechtbank ziet geen aanleiding om aan de beschrijving van de activiteiten door [naam] te twijfelen. Dit betekent dat de omschrijving van verweerder van deze activiteiten in het voornemen en het bestreden besluit te beperkt is. Mede daarom voldoet het bestreden besluit niet aan de in overweging 4.1 genoemde eisen. Verweerder heeft namelijk niet kenbaar gemotiveerd waarom de verklaringen van eiser en [naam] over eisers activiteiten en de daarvoor vereiste kennis van en binding met het christendom, de ontoereikende verklaringen over het proces van bekering niet kunnen compenseren.

6.4.

Daarbij is ook van belang dat in de Afdelingsuitspraak van 12 mei 2021 door verweerder is bevestigd dat verweerder waarde hecht aan verklaringen en/of rapporten van kerkelijke instanties waarin op basis van eigen waarnemingen wordt aangegeven welke rol een vreemdeling speelt binnen een kerkelijke organisatie en hoe hij hier binnen de gemeenschap uiting aan geeft. Het gaat dan om feitelijke informatie die de verklaringen over het element activiteiten ondersteunen, waardoor verweerder beter in staat wordt gesteld tot een geloofwaardigheidsbeoordeling te komen.3 Hoewel uit deze uitspraak volgt dat dit geen nieuw beleid vormt, heeft de Afdeling daarbij wel opgemerkt dat met de werkinstructie een verbetering wordt beoogd in die zin dat verweerder beter dan voorheen zal motiveren hoe hij die verklaringen bij zijn beoordeling heeft betrokken, zodat inzichtelijk en voor de bestuursrechter beter toetsbaar wordt welk gewicht aan verklaringen van derden is toegekend.4 De rechtbank stelt vast dat de schriftelijke en mondelinge verklaringen van [naam] zien op de, feitelijk door hem waargenomen, rol die eiser speelt in de kerk en de wijze waarop hij aan die rol uiting geeft. Naar het oordeel van de rechtbank had verweerder dan ook beter moeten motiveren waarom hij hieraan, kennelijk, geen of zeer beperkt gewicht heeft toegekend.

Conclusie

7. Op grond van het voorgaande is de rechtbank van oordeel dat verweerder onvoldoende heeft gemotiveerd dat de verklaringen en overgelegde stukken over de activiteiten van eiser binnen de christelijke gemeenschap, geen nieuwe bevindingen vormen die af kunnen doen aan het eerdere oordeel van verweerder. Dit betekent dat het beroep gegrond is en verweerder een nieuw besluit dient te nemen op de aanvraag van eiser. De overige gronden die eiser heeft aangevoerd behoeven daarom geen bespreking meer. Wel merkt de rechtbank nog op dat de Afdeling in de eerdere genoemde uitspraak van 12 mei 2021 heeft overwogen dat als een aanvraag van een vreemdeling eerder is afgewezen, waarbij doorslaggevende betekenis is toegekend aan de motieven voor en het proces van bekering, zonder dat daarbij sprake was van een kenbare motivering in het besluit over de andere twee elementen, dit met het indienen van een opvolgende aanvraag hersteld kan worden. Het ligt in de rede dat verweerder in het nieuw te nemen besluit nagaat of in de eerdere besluiten een dergelijke kenbare motivering is gegeven. Daarbij kan van belang zijn dat ook in de eerdere procedures al rapporten en verklaringen van derden waren overgelegd.

8. Omdat de rechtbank het beroep gegrond verklaart, veroordeelt de rechtbank verweerder in de kosten die eiser in verband met de behandeling van het beroep redelijkerwijs heeft moeten maken. Deze kosten stelt de rechtbank op grond van het Besluit proceskosten bestuursrecht voor de door een derde beroepsmatig verleende rechtsbijstand vast op € 1.068,- (1 punt voor het indienen van het beroepschrift en 1 punt voor het verschijnen ter zitting met een waarde per punt van € 534,- en een wegingsfactor 1).

 De hele uitspraak staat hier: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBDHA:2021:5717

 

Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context. Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Kijk ook eens op dit reisblog: https://www.europevisitandvisa.com/

Kijk ook eens op dit boekenblog bijvoorbeeld voor: The invasion of the last free kingdom of Sri Lanka - And the love of a girl for an elephant - Review of "The Elephant Keeper's daughter"
http://www.dutchysbookreviewsandfreebooks.com/2021/02/the-invasion-of-last-free-kingdom-of.html

Reacties

Populaire posts van deze blog

๐—ช๐—ผ๐—ฒ๐—ป๐˜€๐—ฑ๐—ฎ๐—ด ๐Ÿญ๐Ÿณ ๐—ท๐—ฎ๐—ป๐˜‚๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ ๐˜‚๐—ถ๐˜๐˜€๐—ฝ๐—ฟ๐—ฎ๐—ฎ๐—ธ ๐—ผ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ ๐˜๐—ถ๐—ท๐—ฑ๐—ฒ๐—น๐—ถ๐—ท๐—ธ๐—ฒ ๐—ฏ๐—ฒ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฒ๐—ฟ๐—บ๐—ถ๐—ป๐—ด ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ‘๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฑ๐—ฒ๐—น๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€’

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

VACATURE: Beslisme­de­werker Buitenlandse Zaken VISA - CSO

Forums over gezinshereniging

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Vreemdelingenrecht advocaat "“Mijn accent zou Nederlandse cliรซnten met veel geld afschrikken.”

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Artikel over schrijnende gevolgen afschaffing ouderenbeleid -Koop vandaag het Reformatorisch Dagblad:

Salarisvereisten en de verblijfsvergunning op basis van de ICT-richtlijn