Webinar Marginale gevallen van vrij verkeer: mobiele EU-burgers en hun gezinsleden


De coronapandemie heeft een gat geslagen in het cursusseizoen van Stichting Migratierecht Nederland: vooralsnog zijn alle cursussen tot juni afgezegd. We hopen deze later alsnog door te laten gaan, in juni of na de zomer; de tijd zal leren of dit mogelijk is. Aanmelden voor de cursussen in juni is nog steeds mogelijk. Als blijkt dat ze in verband met aanhoudende coronamaatregelen niet door kunnen gaan, zullen we daarover bericht sturen.
Voor nu werken we aan een aanbod van webinars waarmee u als advocaat aan uw permanente bijscholing kunt blijven werken. Op 28 april starten we met het webinar Marginale gevallen van vrij verkeer: mobiele EU-burgers en hun gezinsleden, die advocaat Jeremy Bierbach zal geven. Bij deelname, en na correcte beantwoording van de toetsvragen bij het webinar ontvangt u 1 PO. U kunt zich gratis aanmelden voor dit webinar.
Er volgen nog meer webinars. Kijk daarvoor regelmatig op onze website en lees de cursusmails.

Webinar Marginale gevallen van vrij verkeer: mobiele EU-burgers en hun gezinsleden
De meeste immigratieadvocaten weten dat 'mobiele' EU-burgers, met andere woorden alle EU-burgers die gebruikmaken van het recht op vrij verkeer en verblijf in de EU (art. 21 eerste lid Verdrag betreffende de Werking van de Europese Unie) door in een andere lidstaat te verblijven dan die waarvan zij de nationaliteit bezitten, het makkelijker hebben dan 'sedentaire' Nederlanders met betrekking tot de verblijfsrechten van hun naaste gezinsleden. Maar het is belangrijk om daarbij af te leren, in de woorden van Kees Groenendijk (in zijn noot bij JV 2008/223), de 'regels van [EU-]migratierecht primair door de nationaalrechtelijke bril te bekijken'. Daarom is het het meest leerzaam om naar de marginale gevallen te kijken die de toets van het Nederlandse vreemdelingenrecht niet zouden doorstaan, om te leren hoe verblijfsrechten op grond van Richtlijn 2004/38 een volstrekt andere basis hebben waarin volstrekt andere belangen centraal staan. Om te beginnen is er meestal juist geen sprake, in tegenstelling tot hoe de IND het vaak formuleert, van een 'middelenvereiste' als zodanig waaraan een Unieburger moet voldoen, ook niet bij een aanvraag (van zijn of haar gezinsleden) voor een duurzaam verblijfsdocument na vijf jaar. In eerste instantie moet er worden gekeken naar de economische activiteit van de Unieburger als werknemer of zelfstandige, die ook niet rechtstreeks in termen van 'voldoende inkomen' en slechts zelden in termen van 'duurzaamheid' moet worden opgevat. En als er geen sprake is van economische activiteit, welke vereisten gelden dan wel voor de middelen waarover een Unieburger beschikt?  Een ander marginaal geval betreft partners in een duurzame relatie met Unieburgers (niet, nota bene, 'ongehuwde' partners!), die met de bewijsregels die de Staatssecretaris hanteert ogenschijnlijk nadeliger worden behandeld dan ongehuwde partners van sedentaire Nederlanders. En, tot slot: wanneer is het EU-recht van toepassing op de verblijfsrechten van gezinsleden van mobiele Nederlanders, met andere woorden die terugkeren van andere EU-landen of die een dubbele EU-nationaliteit hebben?
Aan deze live-webinar kunnen max. 30 personen deelnemen.

Docent
mr. dr. J.B. (Jeremy) Bierbach, advocaat te Amsterdam

Datum en tijd
Dinsdag 28 april van 15.30 tot 16.30 uur

Kosten
Geen (gratis webinar)

Doelgroep
De webinar richt zich op advocaten en academische professionals die zich in de praktijk bezig houden met het vreemdelingenrecht.

Niveau ***/specialisatie
1PO









Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context. Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email
Dagelijks nieuwe ZZP opdrachten op freelancespecialisten.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

VACATURE: Beslisme­de­werker Buitenlandse Zaken VISA - CSO

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Forums over gezinshereniging

VACATURE: Medewerker aanmeldgehoren

Vreemdelingenrecht advocaat "“Mijn accent zou Nederlandse cliënten met veel geld afschrikken.”

VACATURE: Senior regievoerder vertrek Dienst Terugkeer en Vertrek

Wat als je vergeten bent je verblijfsvergunning te verlengen?