19 februari 2018

Syrische ondernemers in Nederland lopen vast

 Artikel over hoe Syrische ondernemers hier graag weer met een eigen zaak aan de slag willen en welke moeilijkheden dat te weeg kan brengen.


"Het aantal Syrische ondernemers in Nederland is het afgelopen jaar met ruim 30 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Toch had dit aantal veel hoger kunnen zijn, zeggen experts uit het werkveld. In veel gevallen worden statushouders die willen ondernemen door de gemeente ontmoedigd in het starten van hun eigen bedrijf.

Hierdoor belanden veel Syriërs onnodig vaak in de bijstand, ondanks dat ze graag hun eigen geld willen verdienen en willen bijdragen aan de groeiende Nederlandse economie. 

Zo ook Majd Doghmosh (30), een Syrische kaasmaker die sinds 2014 samen met zijn vrouw Hanadi en twee dochters in Zaandam woont. "Ik maak Shamdam-kaas, Sham is de Syrische naam van Damascus en dam omdat alle kaasmerken in Nederland eindigen op dam."

Majd Doghmosh maakt kaas


Doghmosh was als kaasmaker niet alleen bekend in Damauscus. Hij heeft vijftigduizend volgers op Facebook en stuurde zijn kaas de hele wereld over. In Nederland viel hij daarom op bij de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders (BBZ), de belangenbehartigingsorganisatie voor de boerderijzuivelbereider in Nederland.


"Ik heb hem gewoon in contact gebracht met kaasmakers hier in de omgeving. Hij heeft daar ook een tijdje kaas gemaakt. En dan komt het op gang", zegt Irene van de Voort van de bond. "Maar de gemeente gaat je echt niet helpen met zoiets."

"Mijn contact Irene begrijpt alles wat ik doe. Als ik naar de gemeente ga, begrijpen ze niets van kaas maken en mijn ondernemerschap", zegt Doghmosh, die zijn bedrijf graag wil uitbouwen zodat hij ook kaas naar het buitenland kan sturen.

Kapper Maher Mansour

- Nieuwsuur
Maher Mansour (39) is sinds 2013 in Nederland. In Syrië was hij een zeer bekende celebritykapper. Hij heeft inmiddels een zaak in Utrecht en in Rotterdam. "Ik ben begonnen met twee stoelen van Marktplaats. En ik heb alles zelf gedaan."

Zijn coach is Fatima El Kaddouri. "Maher kreeg van de gemeente het advies zich vooral bezig te houden met zijn inburgering en die tijd in de bijstand te blijven zitten." Maar daar zag Mansour niets in. "Als ik drie jaar ga studeren en ga wachten, dan ben ik daarna geen kapper meer."





Booking.com



Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context. Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Geen opmerkingen:

Aanbevolen post

Wytzia Raspe over vluchtelingen, AZC’s, cruiseschepen en mensensmokkelaars

Mr. van de week is Wytzia Raspe. Zij is 25 jaar jurist vreemdelingenrecht in allerlei verschillende rollen. Sinds 2005 schrijft en blogt z...