09 september 2016

Rotterdams filantroop voor Syriërs


Havenfamilie Van der Vorm kocht tweehonderd woningen voor Syrische gezinnen. Het doel: de statushouders zo snel mogelijk laten integreren in de Nederlandse samenleving.
Zoon Salah (13), vader Achmed (47), dochter Bisan (11) en moeder Montaha Shahne (36) in hun flat, die zij dankzij de Stichting Nieuw Thuis Rotterdam eerder dit jaar konden betrekken. Foto Rien Zilvold
‘Later word ik politieman, dat lijkt me wel wat”, lacht de dertienjarige Bisan, uit Syrië. Zijn zusje Salah van elf haalt verlegen haar schouders op. Ze weet het nog niet, eerst maar eens settelen in hun nieuwe huis in Nederland. Bisan en Salah zijn een jaar geleden met hun ouders gevlucht uit Damascus en wonen sinds mei dit jaar in een rustige woonwijk aan de rand van Rotterdam. Hun kleine, maar gezellige flatwoning met uitzicht over een groene binnenplaats is nu nog sober ingericht, zonder persoonlijke spullen. Maar daar komt langzaam verandering in. „Door de oorlog en de verwoesting hebben we niets uit ons huis in Damascus kunnen meenemen”, zegt moeder en verpleegster Montaha (36). „We moeten ons hele bestaan van de grond opnieuw opbouwen. We krijgen gelukkig veel hulp van Stichting Nieuw Thuis Rotterdam. Van post beantwoorden tot het uitzoeken van onze meubels. En sinds gisteren zijn we allemaal aan onze taalcursus begonnen. Mooi hè?”
De taalcursus Nederlands is een belangrijk onderdeel van het integratieprogramma van Stichting Nieuw Thuis Rotterdam, die er voor wil zorgen dat nieuwe Syrische statushouders zo snel mogelijk goed gaan meedraaien in de maatschappij. Taal en educatie staan bij alle projecten van de familie Van der Vorm hoog in het vaandel. De schatrijke Rotterdamse familie, onder meer grootaandeelhouder van investeringsmaatschappij HAL, heeft al eerder bewezen een warm hart te hebben voor de stad. Met de financiering van diverse maatschappelijke programma’s zet zij zich sinds 2011 met de filantropische stichting De Verre Bergen in voor een ‘sterker en beter’ Rotterdam. Maar in 2015 ging de havenfamilie een flinke stap verder. Door de toestroom van vluchtelingen en asielzoekers die dat jaar hun heil zochten op Nederlandse bodem, ontstond bij De Verre Bergen het idee om tweehonderd Syrische gezinnen met een verblijfsstatus die zijn toegewezen aan de gemeente Rotterdam te huisvesten, en deze gezinnen intensief te begeleiden bij hun integratie.

 Lees meer in het NRC: https://www.nrc.nl/nieuws/2016/09/01/rotterdams-filantroop-voor-syriers-4070369-a1519175



Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.


Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Geen opmerkingen:

Aanbevolen post

Wytzia Raspe over vluchtelingen, AZC’s, cruiseschepen en mensensmokkelaars

Mr. van de week is Wytzia Raspe. Zij is 25 jaar jurist vreemdelingenrecht in allerlei verschillende rollen. Sinds 2005 schrijft en blogt z...