Impasse opvang Iraakse ex-asielzoekers blijft

Impasse opvang Iraakse ex-asielzoekers blijft
Focus op dwang bij terugkeer leidt tot weinig resultaat

De impasse van de uitgeprocedeerde Irakezen die al enige dagen buiten de poorten van het asielzoekerscentrum in Ter Apel bivakkeren, is helaas niet doorbroken. Minister Leers heeft de groep tijdens een overleg vanmiddag alsnog opvang aangeboden. De groep asielzoekers namen echter geen genoegen met een week opvang. Gezien de voorgeschiedenis heeft VluchtelingenWerk begrip voor deze afwijzing; “Een week is ook wel erg karig om tot een oplossing te komen”, aldus Dorine Manson, directeur VluchtelingenWerk Nederland. “ Zeker als je bedenkt dat het de overheid al die tijd niet is gelukt deze groep terug te sturen.” VluchtelingenWerk heeft aan de andere kant ook wel waardering voor het ministerie die de groep Irakezen tegemoet wilde komen door aan de week opvang geen verdere voorwaarden te koppelen.

Geen waterdicht asielbeleid
“Dat er na het tentenkamp van Somaliërs in korte tijd een tweede tentenkamp in Ter Apel is van asielzoekers die op straat zijn gezet, is een duidelijk signaal dat ons asielsysteem verre van waterdicht is”, zegt Dorine Manson. Terugkeer is al jarenlang het meest weerbarstige vraagstuk binnen het asielbeleid. In dit geval is het eerder niet gelukt hen terug te sturen omdat de Iraakse autoriteiten weigerden mee te werken aan gedwongen terugkeer.

Nog steeds veel burgerslachtoffers
Veel van de uitgeprocedeerde asielzoekers willen niet terug naar Irak, omdat het in hun ogen nog niet veilig genoeg is. VluchtelingenWerk vindt ook, net als UNHCR, dat delen van Irak nog altijd te gevaarlijk zijn om mensen naartoe terug te sturen. "Het blijft moeilijk. De Nederlandse regering kan wel beweren en willen dat het veilig is in Irak, maar deze mensen denken van niet. Ook ik zou met knikkende knieën afreizen naar dit land, waar nog altijd elke maand honderden burgerslachtoffers vallen."

Vangnet behouden
Minister Leers wil het ‘categoriaal beschermingsbeleid’ voor asielzoekers afkomstig uit oorlogsgebieden afschaffen. VluchtelingenWerk is hier altijd tegen geweest. De huidige situatie geeft de noodzaak aan dat er een vangnet moet blijven voor mensen afkomstig uit landen waar de algehele veiligheidssituatie erg slecht is, zoals Irak, Somalië en Syrië. Anders dreigen deze mensen tussen wal en schip te vallen, zoals nu gebeurt.

VluchtelingenWerk over terugkeer
VluchtelingenWerk vindt overigens, net als de minister, dat terugkeer onlosmakelijk is verbonden met het asielbeleid: Als na een zorgvuldige asielprocedure is vastgesteld dat iemand geen bescherming (meer) nodig heeft, moet hij Nederland weer verlaten. Dit moet dan wel op een veilige en humane manier gebeuren.

Andere benadering terugkeer
Deze situatie geeft duidelijk de noodzaak weer voor een andere benadering van terugkeer. "De overheid zou het over een andere boeg moeten gooien”, bepleit Dorine Manson. "De ervaring leert ons dat de focus op 'drang en dwang' tot weinig resultaat leidt. Nu gedwongen uitzetting niet gelukt is, kost het extra moeite om met deze mensen in gesprek te komen over vrijwillige terugkeer”. VluchtelingenWerk zal het gesprek over terugkeer met alle partijen blijven voortzetten.

Bron: http://www.vluchtelingenwerk.nl/actueel/focus-op-dwang-bij-terugkeer-leidt-tot-weinig-resultaat.php

Law Blogs
Law blog Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

Boek geeft gezicht aan vluchtelingenproblematiek - hoe een Koerdische Irakees kapper in Leiden werd

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)