De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

12 oktober 2010

Forse stijging migratie uit niet-westerse landen

DEN HAAG - Het aantal immigranten uit niet-westerse landen is in de afgelopen vijf jaar met 50 procent toegenomen tot 42.000. Steeds vaker is de reden asielaanvraag, studie of werk.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren heeft gepubliceerd.

Het herenigen of vormen van een gezin blijft de belangrijkste reden voor migratie uit niet-westerse landen. Na een forse daling in 2000-2004 is het aantal asielaanvragen de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld. De vluchtelingen zijn met name afkomstig uit Somalië en Irak.

Kwamen in het 'topjaar' 2000 2.800 'gastarbeiders' uit niet-Westerse landen naar Nederland, in het economisch slechte 2009 waren dat er 5.000. Belangrijkste groepen zijn kennismigranten uit India (1500) en China (1000). "Ondanks dat het vorig jaar niet zo goed ging, is de vraag naar arbeid toegenomen in sommige sectoren", zegt Jan Latten, demograaf van het CBS.

Een andere belangrijke stijger zijn studenten uit die gebieden. China is met een derde (2200) de grootste aanbieder, gevolgd door India en Turkije. "Universiteiten zetten steeds meer in op internationalisering, met Engelstalig onderwijs. Voor opkomende landen is dat interessant", zegt Latten.

Overigens vertrekken veel mensen weer. Van alle niet-westerse immigranten die in 2005 naar Nederland kwamen, woont inmiddels een derde in een ander land.

Daarvoor zijn verschillende redenen, zoals het niet krijgen van een verblijfsvergunning. "Het gaat soms ook om heel menselijke redenen, zoals heimwee. Die gelden niet alleen voor niet-westerlingen", weet Latten. "De helft van de Nederlanders die in 1995 emigreerde, was na acht jaar weer teruggekeerd."

Bron: http://www.bndestem.nl/algemeen/binnenland/7438450/Forse-stijging-migratie-uit-nietwesterse-landen.ece

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator