De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

15 juni 2017

Het gemis van de verblijfsvergunning voorbereidend jaar bij het willen volgen van een studie

Vroeger in die goede oude tijd kon je als je in Nederland wilde gaan studeren zelf je verblijfsvergunning aanvragen en kon je als je niet goed genoeg Nederlands of Engels sprak eerst een jaar op taalcursus voor je met die studie begon. Dat heette een verblijfsvergunning voorbereidend jaar.

Tegenwoordig zijn het de onderwijsinstellingen die voor de student de aanvraag doen maar die ook aan de IND moeten verantwoorden of die student wel studeert. Met als gevolg dat de inschrijfmedewerker van een Hogeschool of Universiteit nog strenger is dan de strengste IND ambtenaar en soms de kennis van de puntjes op de i mist. Hoezo richtlijn 2004/38? Een ander punt is dat mensen soms extreem vroeg moeten inschrijven op een studie omdat de univesiteit de aanvragen voor de zomer wil hebben gedaan.

Ook is de verblijfsvergunning voorbereidend jaar afgeschaft en min of meer samengevoegd met de verblijfsvergunning studie voor de hoofdstudie.. Eigenlijk heeft dat tot gevolg dat mensen dus niet meer dat taaljaar kunnen doen want onderzoek door mij leerde me dat een aantal Hogescholen weigerden mensen van buiten de EU in te schrijven die noch Nederlands noch Engels spraken. en vonden dat die het maar met de MBO opleiding moesten regelen die wel die taalcursusen aanbieden. Maar je kunt geen verblijfsvergunning krijgen voor een studie aan een MBO dus kunnen alleen mensen dit doen die op een andere manier al verblijf in Nederland hebben bijvoorbeeld door een verblijfsvergunning bij partner of als asielstatushouder! Als reden werd gegeven dat in het verleden mensen die studieverblijfsvergunning hadden misbruikt en niet kwamen opdagen op les.

Dat kan natuurlijk zo zijn. Toch weet ik uit mijn tijd als beheerder van een studentenflat, naast toen mijn IND-baan, de nodige voorbeelden van mensen die een jaar Nederlands studeren ook als een soort van inburgering deden. De Amerikaanse vrouw van mijn toenmalige buurman woont al weer 17 jaar in de VS maar kan nog steeds in het Nederlands met me kletsen op Facebook. Een vriend uit die tijd studeerde in Nederland geschiedenis na zijn opleiding tot arts in Duitsland en had ook zo'n spoedcursus Nederlands gedaan. De cursus bestaat nog steeds. Mijn Turkse buurvrouw Nes volgt hem samen met een grote groep ijverige en hoog opgeleidde Syrische statushouders.

Er zouden toch eventueel andere waarborgen kunnen worden ingebouwd? Bijvoorbeeld een hoog inschrijvingsgeld watt je deels bij het behalen van je diploma terugkrijgt? Een garantiesom?

Gek genoeg schijnen scholen, heb ik me door een advocaat laten vertellen, bij Engelstalige studenten weer niet zo heel streng te zijn dat die studenten Oxbridge moeten beheersen. Komt dat omdat de migrantengroepen in Nederland geen Engelstalige liefdes hebben die ze middels studie in ieder geval tijdelijk naar Nederland willen halen?

Het gevolg voor de vreemdeling in casu: een persoon uit een Franstalig land buiten Europa die wel redelijk Nederlands kon maar niet goed genoeg voor een tentamen halen kan hier niet gaan studeren. Is dat dan niet discriminatie op afkomst? Kwam die persoon uit een Engelstalig land dan was er geen probleem.

Maar er is nog een aspect: er zijn ook opleidingen in Nederland die niet in het Engels worden gegeven. Naast de technische studies en de business opleidingen heb je ook nog studies als geschiedenis, Nederlandse taal- en letterkunde, de zilversmit opleiding in Schoonhoven of Nederlands recht die gewoon alleen in het Nederlands worden aangeboden. Er zullen toch mensen uit het buitenland zijn die dat ook willen studeren.Wellicht is mijn boekenblog ook interessant: http://dutchysbookreviews.blogspot.nl/l
Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.


Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator