“Wat is jullie langetermijnperspectief op migratie?” vroeg een journalist mij laatst. Dat is nogal een vraag. Want het suggereert dat we migratie kunnen (of moeten) ‘fixen’. Migratie is van alle tijden – het is er nooit niet geweest. En met meer dan 82 miljoen vluchtelingen wereldwijd en nog veel meer mensen die om andere redenen van land naar land trekken, is het aanmatigend om te suggereren dat D66 dat wel even oplost.
Toch spreekt het coalitieakkoord over ‘grip krijgen’ op migratie. Dat is niet voor niets. Wat mij betreft gaat dat er niet om dat migratie op zich iets slechts is – maar wel dat het veel naars met zich meebrengt: mensen die zonder perspectief in vluchtelingenkampen zitten, mensen die een gevaarlijke oversteek per boot wagen, mensen die in een asielzoekerscentrum op een stoel moeten slapen, die zonder perspectief in Nederland blijven zonder recht op asiel of mensen die worden uitgebuit met illegale baantjes en slechte huisvesting.
Er is niet één ding dat je kunt doen om dit op te lossen. We hebben meer samenwerking nodig in Europa, omdat we dit met Nederland alleen niet kunnen. We moeten zwaarbelaste landen in de regio ontlasten door meer mensen te laten komen op uitnodiging. We moeten investeren in landen van herkomst, om de grondoorzaken van migratie weg te nemen. En we moeten beter beleid maken op arbeidsmigratie van buiten de Europese Unie.
Dat laatste opperde mijn voorganger Maarten Groothuizen ongeveer anderhalf jaar geleden tijdens een commissiedebat in de Tweede Kamer. Ik zat destijds te kijken en zag hoe hij van rechts én links hoon ontving. De partijen op rechts waren bang voor een grote instroom, de partijen op links voor uitbuiting of een braindrain in de landen van herkomst. Eigenlijk zijn deze zorgen juist reden om hierop beleid te maken.
Het mogelijk maken van tijdelijke legale arbeidsmigratie van buiten de EU (binnen de EU mogen mensen natuurlijk al over de grens werken) heeft veel voordelen. Het meest prominent op dit moment zijn de mogelijkheden die het biedt voor de enorm krappe arbeidsmarkt. De komende jaren hebben we veel meer mensen nodig dan dat we aan arbeidskrachten beschikbaar hebben – zelfs als we veel meer mensen die nu in Nederland aan de kant staan aan het werk helpen. Die mensen hebben we juist ook nodig voor de sectoren waar we de komende jaren veel ambities hebben: vakmensen die werken in de zorg, de energietransitie en de ICT.
Maar er zijn meer voordelen aan tijdelijke arbeidsmigratie. Veel mensen buiten de EU hebben niet zozeer de ambitie om permanent in Europa of Nederland te wonen, maar willen hier wel graag een poosje werken. Om de kans te krijgen geld te verdienen en zich te ontwikkelen in het buitenland. Die mogelijkheden zijn nu vaak beperkt – wat leidt tot hartverscheurende taferelen in gammele bootjes. Arbeidsmigranten kunnen met verdiend geld en opgedane ervaring bij terugkeer op de lange termijn ook een positief effect hebben op het land van herkomst. En door arbeidsvisa te bieden aan landen van herkomst kunnen we waarschijnlijk ook afspraken maken over de terugkeer van mensen die geen asiel krijgen en die niet in Nederland mogen blijven. Iets dat nu vaak moeizaam gaat, maar waarvan een land als Spanje laat zien dat het mogelijk is.
Juist de zorgen rond arbeidsmigratie zijn reden voor goed beleid. De afgelopen jaren hebben we – helaas – in de problemen met de uitbuiting van Oost-Europese arbeidsmigranten veel geleerd over wat beter moet. De Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken gaf eerder aan dat het belangrijk is arbeidsmigratie aan te pakken vanuit een Brede Welvaartsbenadering. Dat wil zeggen: rekening houden met alle aspecten die van waarde zijn. Voor arbeidsmigratie betekent dit dat je niet alleen kijkt naar wie wij nodig hebben op de Nederlandse arbeidsmarkt, maar ook kijkt naar het belang van het land van herkomst, de kansen voor en rechten van arbeidsmigranten zelf.
Al met al geen eenvoudige opgave. Waar we alle hulp bij nodig hebben. Er staan veel bevlogen ondernemers en internationale, jonge vakkrachten te trappelen. Wetenschappers die belangrijke adviezen hebben geschreven hoe we dit goed kunnen doen. En lessen die we kunnen leren van andere landen als Spanje en Duitsland die dit al doen. Nu hebben we alleen nog lef nodig om hier écht stappen op te zetten.
Deze week sprak ik met Tesseltje de Lange, hoogleraar Europees migratierecht aan de Radboud Universiteit over arbeidsmigratie van buiten de EU in De Podtcast. De aflevering verschijnt aanstaande vrijdag online. Abonneren op De Podtcast (zodat je kunt zien wanneer de aflevering online staat) kan hier.
Goed artikel waar ik het roerend mee eens ben. Nou kennen we natuurlijk al wel de mogelijkheden voor kennismigranten, de Blauwe Kaart, via de Intercompany Transfer Richtlijn en de verblijfsvergunning als praktikant. Maar voor oudere werknemers op MBO niveau bestaat er niets. Het zou inderdaad goed zijn om mensen ook zo een kans te geven. Aan de andere kant hebben we in Nederland veel werklozen die geen opleiding hebben gedaan of die een opleiding die niet echt baangarantie heeft hebben gedaan. Voor sommige functies zijn er in Nederland te weinig goede opleidingen en als er dan eentje is dan zijn de studenten al direct onder de pannen. Pakistaanse accountants die net wat andere dingen hebben gehad tijdens hun studie, veel techneuten op MBO en HBO niveau uit andere EU-landen. Als we niet met een moeilijke taal zitten dan zouden we net als Engeland hier ook nog personeel in de zorg aan kunnen toevoegen. Dus ik denk dat we ook in Nederland aan de slag moeten met opleidingen bieden die genoeg mensen leveren op goede kwaliteit niveau. En ook stimuleren dat mensen als werk vinden niet lukt of er een handicap optreedt of gewoon omdat ze graag willen nog een tweede studie kunnen doen zonder dat idioot extra hoge collegegeld.
Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.
«Enjoyed this post? Never miss out on future posts by following us. Click here
Kijk ook eens op dit reisblog: https://www.europevisitandvisa.com/
Kijk ook eens op dit boekenblog bijvoorbeeld voor:
The invasion of the last free kingdom of Sri Lanka - And the love of a girl for an elephant - Review of "The Elephant Keeper's daughter"
http://www.dutchysbookreviewsandfreebooks.com/2021/02/the-invasion-of-last-free-kingdom-of.html
Geen opmerkingen:
Een reactie posten