mr Luscuere over de ontwikkelingen rond het Nederlands-Brits Handelsverdrag 1837 en migratie

"#BREAKING Het Nederlands-Brits Handelsverdrag 1837 dat de Brexit kon verzachten is op 11/2 in een ambtelijk onderonsje knock-out geslagen. Minister Wopke Hoekstra spoelt hiermee kostbaar juridisch erfgoed van onze voorouders #downthedrain.

Vorig jaar publiceerde dagblad Trouw een interview met mij over "het Tractaat van handel en scheepvaart tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland" uit 1837, ook wel het #BritsTractaat genoemd. Samen met een verdragenexpert had ik uitgezocht dat dit verdrag nog altijd geldig was en na de dramatische #Brexit de begunstigende rechten van Nederlanders en Britten op elkaars grondgebied konden laten herleven.

Die analyse verontrustte kennelijk de ambtenarij en zette haar ijverig aan het werk. Als eerste wees de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) een aanvraag af van een Brit, die werd begeleid door advocaat Irene van der Fluit In de lopende bezwaarprocedure hebben de ambtenaren met hun Britse collega's een nota-uitwisseling beklonken. Daarin stellen de Ministers van Buitenlandse Zaken dat het Tractaat de nationale vreemdelingenwetgeving respecteert en dus geen aanvullende rechten aan elkaars burgers toekent.
Zie https://lnkd.in/eKRjw5FD

Zo'n latere notawisseling tussen de staten over de bepalingen van een verdrag is van groot gewicht bij de beoordeling van de juridische effecten. Helaas is hier geen parlementaire controle op, terwijl het verdrag zelf wel moet worden geratificeerd door de Tweede en Eerste Kamer. Een nota-wisseling is dus een ambtelijke achterdeur om democratische controle te omzeilen. En dit is niet de eerste keer want ook het Zwitsters Tractaat ging onderuit zonder dat er één kamerlid iets werd gevraagd.
https://lnkd.in/euf5TWay

De motieven om aan het Tractaat de gunstige effecten voor burgers te onttrekken worden niet genoemd. Wel is duidelijk dat het initiatief om dit verdrag tussen de vriendenstaten tandeloos te maken bij de Nederlandse regering ligt.

Verdragen zijn #seriousshit en kunnen levens van mensen cruciaal beïnvloeden. Het is geen speelgoed van ministers, diplomaten en ambtenaren. Het Nederlands parlement moet worden wakker geschud en eisen en borgen dat het van alle voorgenomen nota-wisselingen bij verdragen tijdig op de hoogte wordt gesteld, en daarover zelf kan beslissen.

https://lnkd.in/eEYrrbKq

"

 

 

 


 

Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context. «Enjoyed this post? Never miss out on future posts by following us. Click here

Kijk ook eens op dit reisblog: https://www.europevisitandvisa.com/

Kijk ook eens op dit boekenblog bijvoorbeeld voor: The invasion of the last free kingdom of Sri Lanka - And the love of a girl for an elephant - Review of "The Elephant Keeper's daughter"
http://www.dutchysbookreviewsandfreebooks.com/2021/02/the-invasion-of-last-free-kingdom-of.html

Reacties

Populaire posts van deze blog

VACATURE: Beslisme­de­werker Buitenlandse Zaken VISA - CSO

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

Forums over gezinshereniging

VACATURE: Casemanager bij het COA in Arnhem op asielzoekerscentrum

Vraag: Kan ik mijn oude moeder naar Nederland halen?

UItspraak: Marokkanen kunnen niet vrijgesteld worden van inburgering met een beroep op de Associatieovereenkomst

Documentaire "verloren jongens" over asielzoekende kinderen die door Europa zwerven

Artikel over schrijnende gevolgen afschaffing ouderenbeleid -Koop vandaag het Reformatorisch Dagblad:

Het nemen van ethische beslissingen in het migratierecht (wat ook voor NL na de Toeslagenaffaire? )