UITSPRAAK: vreemdelingenbewaring van Algerijnen weer mogelijk want er is weer zicht op uitzetting

ECLI:NL:RBDHA:2022:1433

Instantie Rechtbank Den Haag zp Zwolle
Datum uitspraak 23-02-2022
Datum publicatie 24-02-2022
Zaaknummer NL22.1964 
 
De rechtbank is van oordeel dat de situatie met betrekking tot het zicht op uitzetting naar Algerije op dit moment wezenlijk anders is dan ten tijde van de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 17 september 2021 (ECLI:NL:RVS:2021:2092). Niet langer kan worden gesteld dat zicht op uitzetting binnen redelijke termijn ontbreekt.

 

9.1

Ten slotte stelt eiser dat geen zicht op uitzetting naar Algerije bestaat en verwijst daarbij naar de uitspraak van de Afdeling van 17 september 20213. Eiser verwijst verder naar uitspraken van deze rechtbank, zittingsplaatsen Rotterdam (NL22.1828), Arnhem (NL22.110) en Middelburg (NL22.150), waarin is geoordeeld dat het zicht op uitzetting naar Algerije nog altijd ontbreekt. Eiser heeft tijdens de zitting en in reactie op de door verweerder verstrekte inlichtingen – kortgezegd – gesteld dat de omstandigheden dat presentaties plaatsvinden en dat de consul een toezegging heeft gedaan met betrekking tot de verstrekking van lp’s voor gedwongen vertrek, onvoldoende concreet is om zicht op uitzetting te kunnen aannemen. Hiermee is onvoldoende onderbouwd dat de Algerijnse autoriteiten nu ineens wel hun medewerking zouden verlenen. Van verweerder mag worden verwacht dat hij het zicht op uitzetting onderbouwd met een geslaagde gedwongen uitzetting, of minimaal één afgegeven lp voor gedwongen vertrek.

9.2

Verweerder heeft de rechtbank, onder meer in antwoord op de gestelde vragen en tijdens de zitting, bericht dat sinds 1 januari 2022 vierentwintig lp-aanvragen zijn ingediend, van wie zes personen in vreemdelingendetentie zitten. Er zijn vijf vreemdelingen gepresenteerd bij de Algerijnse autoriteiten, die allemaal in strafdetentie zaten. Daarnaast stonden zeven vreemdelingen gepland voor presentatie, terwijl zij in vreemdelingenbewaring zaten. Echter, zes vreemdelingen zijn niet verschenen bij de presentatie en van de laatste was de maatregel opgeheven. Op 20 januari 2022 heeft de consul voorafgaande aan de presentaties die die dag zouden gaan plaatsvinden, mondeling bij de senior medewerker LP van de Directie Internationale Aangelegenheden (DIA) aangegeven dat er ook ten behoeve van gedwongen vertrek lp’s kunnen worden verstrekt. Verweerder heeft er ook op gewezen dat het luchtruim weer open is. Tijdens de zitting heeft verweerder gesteld dat dit betekent dat alle vier de punten gewijzigd zijn, die relevant waren voor de Afdeling om geen zicht op uitzetting meer aan te nemen.

9.3

De rechtbank is van oordeel dat de situatie met betrekking tot het zicht op uitzetting naar Algerije op dit moment wezenlijk anders is dan ten tijde van de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 17 september 2021 (ECLI:NL:RVS:2021:2092). Zoals door verweerder aangegeven is er een nieuwe consul en is praktisch gezien uitzetting ook weer mogelijk nu het luchtruim weer open is. Er zijn weer lp-aanvragen ingediend, van wie zes mensen in bewaring zitten. Er zijn naar het oordeel van de rechtbank op dit moment concrete aanknopingspunten dat er weer presentaties kunnen plaatsvinden van personen in vreemdelingenbewaring. Bij presentaties op 20 januari (en mogelijk 16 februari) zijn in totaal vijf mensen gepresenteerd die allen in strafdetentie waren. Er zouden zes mensen in vreemdelingenbewaring worden gepresenteerd maar die “zijn niet verschenen”, wat buiten de macht van verweerder lijkt te liggen. De rechtbank ziet ten slotte geen aanleiding om niet uit te gaan van de toezegging van de consul dat lp’s verstrekt kunnen worden ten behoeve van gedwongen vertrek. Eisers stelling dat concrete lp’s verstrekt moeten zijn of een gedwongen uitzetting moet hebben plaatsgevonden om uit te kunnen gaan van zicht op uitzetting volgt de rechtbank niet, daarvoor zijn ook geen aanknopingspunten te vinden in de Afdelingsjurisprudentie. De rechtbank is van oordeel dat verweerder in de gelegenheid moet worden gesteld de ontwikkelingen af te wachten.

De rechtbank vindt dat bij deze stand van zaken niet langer kan worden gesteld dat zicht op uitzetting binnen redelijke termijn ontbreekt.

De rechtbank is zich er van bewust dat zij divergeert ten opzichte van sommige andere zittingsplaatsen, maar komt tot een andere afweging, gelet op het bovenstaande.

10. Het beroep is ongegrond. Daarom wordt ook het verzoek om schadevergoeding afgewezen.

11. Voor een proceskostenveroordeling bestaat geen aanleiding.

 

De hele uitspraak staat hier:

https://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBDHA:2022:1433

 

Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context. «Enjoyed this post? Never miss out on future posts by following us. Click here

Kijk ook eens op dit reisblog: https://www.europevisitandvisa.com/

Kijk ook eens op dit boekenblog bijvoorbeeld voor: The invasion of the last free kingdom of Sri Lanka - And the love of a girl for an elephant - Review of "The Elephant Keeper's daughter"
http://www.dutchysbookreviewsandfreebooks.com/2021/02/the-invasion-of-last-free-kingdom-of.html

Reacties

Populaire posts van deze blog

VACATURE: Beslisme­de­werker Buitenlandse Zaken VISA - CSO

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

Forums over gezinshereniging

VACATURE: Casemanager bij het COA in Arnhem op asielzoekerscentrum

Vraag: Kan ik mijn oude moeder naar Nederland halen?

UItspraak: Marokkanen kunnen niet vrijgesteld worden van inburgering met een beroep op de Associatieovereenkomst

Documentaire "verloren jongens" over asielzoekende kinderen die door Europa zwerven

Artikel over schrijnende gevolgen afschaffing ouderenbeleid -Koop vandaag het Reformatorisch Dagblad:

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)