Asielzoekers krijgen in de toekomst pas
een advocaat zodra de IND hun aanvraag heeft afgewezen. Het kabinet
slaat het advies van een onderzoekscommissie in de wind om van dat plan
af te zien.
Nu kunnen asielzoekers
nog onmiddellijk bij aankomst een beroep doen op een advocaat. Die kan
hen dan bijvoorbeeld helpen bij hun gesprekken met vreemdelingendienst
IND. Maar het kabinet wil daarvan af.
Zie voor de rest van het artikel: https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/2019/11/asielzoekers-krijgen-toch-niet-direct-een-advocaat
In Engeland is dat al langer zo.
Maar zo te zien is het hier de bedoeling om het na het voornemen te doen en niet na de afwijzende beschikking. Misschien ingegeven omdat bijvoorbeeld bij Syriers zo asiel wordt verleend? Meer werk dus voor Vluchtelingenwerk om een goede voorlichting te geven.
Een asieladvocaat reageert als volgt:
Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context. Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email
2 opmerkingen:
Er staat "meer werk voor VluchtelinenWerk" maar ik heb begrepen dat VluchtelingenWerk zich hiervoor niet laat lenen, gelukkig. Het is nog niet zeker dat dit ook daadwerkelijk doorgaat, er moet nog het een en ander gebeuren voordat dit daadwerkelijk ingevoerd wordt.
De situatie zoals het nu is is al te beperkt: mensen spreken pas een advocaat in principe een week voordat de procedure begint en voor veel zaken is dat te weinig. Daarom ook dat mensen vaak een voorkeursadvocaat hebben, die dan in een veel eerder stadium uitleg kan geven over de procedure en kan inventariseren bijvoorbeeld wat er nog gedaan kan worden om bewijs of andere onderbouwing te verzamelen voordat de procedure begint.
In Duitsland is dit de gewone gang van zaken, een advocaat wordt pas ingeschakeld tijdens de beroepsprocedure. 90% van de afgewezen asielzoekers gaan in beroep met als gevolg dat de rechtbanken overbelast raken en de wachttijden oplopen. Als de kwaliteit van de procedure verminderd (en dat is het geval als de toegang tot rechtshulp aan het begin van de procedure verdwijnt) zal dit in een later stadium hersteld moeten worden.
Een reactie posten