Verslag van de conferentie op 10 september over nationaliteitsrecht in Antwerpen

Deze conferentie over de Rijkswet op het Nederlanderschap en actuele (Europese) ontwikkelingen was een studiemiddag, waarin  mensen kennis en inspiratie op konden doen te behoeve van nationaliteitsrechtelijke procedures en daarnaast een eerbetoon aan emeritus hoogleraar René de Groot, voortrekker van het specialisme nationaliteitsrecht in de wetenschap. Professor de Groot was een van de weinige specialisten in zowel het Internationaal Privaatrecht als het nationaliteitsrecht. Het is altijd een plezier om naar hem te luisteren.



De conferentie werd gehouden in Antwerpen in een gebouw dat nu deel is van de universiteit van Antwerpen maar in de 16de eeuw is gebouwd als Jezuitenklooster en ook dienst heeft gedaan als militair hospitaal en militaire kazerne.

Em. prof. René de Groot (Universiteit Maastricht) en em. prof. Ulli d’Oliveira (Universiteit van Amsterdam) spraken over rechtszekerheid en opgewekt vertrouwen, en over de dubbele nationaliteit. Het was een plezier om naar deze grijze eminenties (in Vlaanderen kan je toch moeilijk een Franse term gebruiken) te luisteren. Er stond zo'n 100 jaar ervaring daar te praten en boeiend lesgeven kunnen ze nog steeds.

Prof. Patrick Wautelet (Université de Liège) becommentarieerde het Nederlandse stelsel vanuit Belgisch perspectief. Ik vond het interessant om te zien welke verschillende insteek onze beide landen hebben op het gebied van inburgeringseisen. Is het bij ons een kwestie van zinnetjes leren op school in Belgie kan je ook je ingeburgerdheid bewijzen door een portfolio (baan, maatschappelijk actief enzovoort)




Verder aandacht voor de rechtsgevolgen van de uitspraak Tjebbes door mr. Hermie de Voer (advocaat te Amsterdam bij Everaert Advocaten. Mensen met BREXIT problemen moeten haar maar eens bellen.

De gevolgen van IPR-regels inzake afstamming voor nationaliteit werden besproken door mr. Johan Sluymer (rechter Rb Den Haag). Hij heeft een heel vrolijke manier van een groep toespreken. Leuk zo'n kijkje in de keuken van de rechtbank.

Drs. Johan Winkel (sr. adviseur directie Strategie en Uitvoeringsbeleid, IND) besprak tenslotte de geprivilegieerde toekenning van het Nederlanderschap. Denk aan de voetballers en dergelijke.

Wellicht is het een idee voor diegene die het congres hebben gemist om te vragen of ze tegen gereduceerd tarief een kopie van de sheets kunnen krijgen want we kregen veel goede informatie (die nu 200 kilometer verder ligt waardoor ik er niet uit kan citeren).

Bij wijze van verrassing was er nog een mini recital voor professor Groot. Het cultuurverschil tussen onze zuiderburen en onszelf uitte zich door de goede lunch en de meerdere pauzes met hapjes om onze grijze cellen op topsnelheid te kunnen laten draaien.



Uiteindelijk waren er natuurlijk problemen met de trein waardoor ik met een paar advocaten aan de friet ben geweest op station Antwerpen.

Het was een heel gezellige en heel boeiende dag. Dank aan de Stichting Migratierecht Nederland en Everaert Advocaten voor de organisatie. Omdat ik weinig in de praktijk doe met naturalisatie ben ik misschien niet de beste recensent maar ik vond de lezingen allemaal interessant en de organisatie top.

Te moe om nog de Groenmarkt en de Schelde met een hernieuwd bezoek te vereren weer met de intercity direct huiswaarts gegaan.






Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context. Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email
Dagelijks nieuwe ZZP opdrachten op freelancespecialisten.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

VACATURE: Beslisme­de­werker Buitenlandse Zaken VISA - CSO

VACATURE: Medewerker aanmeldgehoren

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Documentaire "verloren jongens" over asielzoekende kinderen die door Europa zwerven

Interview met Anton Kleijweg, advocaat vreemdelingenrecht te Voorburg (update: tegenwoordig in Den Haag)

Voorwaarden verlaagd salariscriterium na zoekjaar hoogopgeleiden verruimd - kennismigranten salaris