Valse aangiften migranten inzake mensenhandel?

Zowel van politiemensen als van advocaten hoorde ik recent over vreemdelingen die hebben uitgevogeld dat een beroep op het zijn van slachtoffer van mensenhandel een Dublinclaim frustreert.

In het NRC van 23 april staat een artikel over de plotselinge toename van het aantal aangiftes:

Meer migranten claimen slachtoffer ‘mensenhandel’ te zijn


Slachtoffers van mensenhandel krijgen een speciale behandeling bij hun asielaanvraag. Volgens het OM zitten er kansloze claims tussen.

Dit krantenartikel vindt U hier: https://www.nrc.nl/nieuws/2019/04/23/meer-migranten-claimen-slachtoffer-mensenhandel-te-zijn-a3957918


Zo staat daar onder meer in dat:

Warner ten Kate, landelijk officier van justitie belast met mensenhandel, bevestigt dit beeld. In 2018 deden volgens hem circa 230 Oegandezen en Nigerianen aangifte als slachtoffer van mensenhandel. „Als ze in dit tempo blijven toestromen, hebben we aan het eind van dit jaar minstens 900 van deze aangiftes, die allemaal nul opsporingsindicaties hebben.” Er zitten kansloze en frauduleuze aangiftes tussen, volgens de officier, bedoeld om de status van slachtoffer van mensenhandel te verkrijgen en zo kans te maken op een verblijfsvergunning. Mos, van de politie, erkent dit ook: „Een deel van de aangiftes zou vals kunnen zijn, maar ik weet niet hoeveel en het is lastig aan te tonen.” Elke aangifte wordt onderzocht en kost veel tijd en capaciteit, volgens politie en justitie. Per aangifte – vaak met hulp van een tolk – zijn twee rechercheurs zo’n dertig uur bezig.


Daarnaast groeit ook de wachttijd voor een plek in de opvang voor niet-Nederlandse slachtoffers van mensenhandel. Ten Kate: „Sommige mensen nemen plekken in beslag die voor echte slachtoffers moeten worden gebruikt.”
Ina  Hut, directeur-bestuurder CoMensha roept op voorzichtig te zijn met het trekken van conclusies. Ze schrijft onder meer in haar art0ikel

Ina Hut: 'Valse aangiften migranten inzake mensenhandel? Dat is nog maar de vraag'

op de site van CoMensha https://www.comensha.nl/actualiteiten/item/-vermoedelijke-slachtoffers-van-mensenhandel-recht-op-de-benodigde-zorg-/:

Voordat er allerlei verkeerde conclusies worden getrokken en verregaande maatregelen worden genomen, roep ik dringend op om een pas op de plaats te maken. Er zijn geen bewijzen dat er op grote schaal misbruik zou worden gemaakt van de Verblijfregeling. Het is een vermoeden en wordt niet gestaafd met feiten. Nader onderzoek hiernaar is dan ook nodig, voordat hierop wordt geacteerd.
Conform de verplichtingen uit de Europese mensenhandelrichtlijn hebben vermoedelijke slachtoffers van mensenhandel recht op de benodigde zorg. En het is in het belang van vermoedelijke slachtoffers mensenhandel en in het belang van de aanpak van mensenhandel dat zij de kans krijgen hun verhaal te doen.
Al of niet slachtoffer van mensenhandel, sowieso zit er hoogstwaarschijnlijk een organisatie achter die aanzet tot deze praktijken. De modus operandi is vaak dezelfde, het is belangrijk dat we daar inzicht in krijgen, dus essentieel om in gesprek te gaan met deze migranten om het werkelijke verhaal boven water te krijgen. Wat beweegt hen, wat hebben ze meegemaakt? Worden ze gedwongen om dat ene verhaal te vertellen?
Zij wijst er ook op dat de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Herman Bolhaar, eerder kanttekeningen heeft geplaatst bij het artikel en reageerde met een ingezonden brief

Iedere jurist vreemdelingenrecht weet dat zijn of haar meest fanatieke vakgenoot de mensensmokkelaars zijn. Je kan zien dat er in het buitenland precies wordt bijgehouden welk land op welk gebied de beste mogelijkheden biedt en welke argumenten de meeste kans op een verblijfsvergunning. Een hoormedewerker van de IND ziet soms echt standaardverhalen langskomen. Je clienten kunnen je bepaalde dingen nog beter uitleggen "In Nederland is de mogelijkheid voor nareizen veel beter geregeld als in Duitsland."  Dat de smokkelaars zich in het beleid verdiepen is te begrijpen. Smokkel is big business en mensen willen alleen maar de grote bedragen die gevraagd worden betalen als er ook wordt geleverd of lijkt te worden geleverd. Dus reken maar dat er tijd in onderzoek wordt gestoken aan de andere kant van de grens.





Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context. Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Reacties

Populaire posts van deze blog

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

VACATURE: (junior) juridisch medewerker bij advocatenkantoor Everaert

Vraag: Kan ik mijn oude moeder naar Nederland halen?

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Wat als je vergeten bent je verblijfsvergunning te verlengen?