08 mei 2019

De immigrant en de notaris - iets waaraan de meeste mensen niet (willen) denken

Wanneer mensen vanuit het buitenland in Nederland komen wonen is het maken van een testament meestal niet het eerste wat in hun gedachten komt. Toch is dat iets wat wij vreemdelingenrecht juristen misschien in de brief met "gefeliciteerd met uw verblijfsvergunning" zouden moeten opnemen. Waarom?

De erfenis regelen is handig

Jaren geleden overleed een vriend van mij die hier een paar jaar daarvoor was heengevlucht. Hij had niets geregeld. Daardoor kreeg zijn vrouw er een hoop narigheid bij. Zij kon bijvoorbeeld niet bij hun bankrekening die alleen op zijn naam stond tot ze had bewezen dat zij de erfgename was maar omdat er geen testament was moest daarvoor eerst een verklaring van een notaris worden overgelegd die weer geld kostte.

Nederlands recht van toepassing

Het is niet het recht van uw nationaliteit maar het recht van uw verblijfplaats wat bepalend is. De vreemdeling denkt wellicht dat ook in Nederland voor zijn erfenis het recht van thuis geldt of is niet op de hoogte van de regels in Nederland. Zo erven dochters in sommige landen de helft als wat zonen erven. Als je in Nederland geen testament maakt dan wordt alles in gelijke kindsdelen verdeeld. Ook voor kinderen die hier niet wonen. Misschien zou een migrant liever de zaken die hij of zij nog in het land van herkomst heeft aan familie daar schenken en de zaken die hier in Nederland zijn aan familie hier bijvoorbeeld. Of de zaak die hij samen met een zoon runt aan de zoon geven en de rest van de kinderen hun deel in geld. Kan dat?

Zie Boek 10 BW

Artikel 149

1. De vereffening van de nalatenschap wordt door het Nederlandse recht beheerst indien de erflater zijn laatste gewone verblijfplaats in Nederland had. In het bijzonder zijn van toepassing de Nederlandse voorschriften inzake de gehoudenheid van de door het volgens het Haags Erfrechtverdrag 1989 toepasselijke recht aangewezen erfgenamen voor de schulden van de erflater en de voorwaarden waaronder zij hun gehoudenheid kunnen uitsluiten of beperken.

2. De wijze waarop de verdeling van de nalatenschap tot stand wordt gebracht, wordt door het Nederlandse recht beheerst indien de erflater zijn laatste gewone verblijfplaats in Nederland had, tenzij de deelgenoten gezamenlijk het recht van een ander land aanwijzen. Met de eisen van het goederenrecht van de plaats van ligging der activa wordt rekening gehouden.

Artikel 150

1. De taak en de bevoegdheden van een door de erflater aangewezen vereffenaar worden door het Nederlandse recht beheerst indien de erflater zijn laatste gewone verblijfplaats in Nederland had.

2.De rechter kan op verlangen van een belanghebbende voorzieningen treffen om te waarborgen dat met betrekking tot de vererving van de in Nederland gelegen bestanddelen van de nalatenschap het volgens het Haags Erfrechtverdrag 1989 toepasselijke recht wordt in acht genomen. Hij kan bevelen dat in verband daarmee zekerheden worden gesteld.Uw 
Wie gaat er voor de kinderen zorgen?

Soms kent de immigrant in Nederland nog niet zoveel mensen of heeft hier verder helemaal geen familie. Wat dan als de ouders overlijden en er kinderen achter blijven? Is het de bedoeling dat de kinderen dan naar familie in het land van herkomst gaan? Of benoem je een voogd in Nederland die het kind zal opvoeden? En wie gaat als bewindvoerder voor het kind het geld beheren: diezelfde persoon of iemand anders?


Een in Nederland opgesteld testament wordt niet altijd in het buitenland erkend

Recent was ik met iemand mee naar de notaris die graag een familielid in het buitenland bewindvoerder wilde maken voor een minderjarig kind. Maar het land waar hij geboren was erkent geen Nederlandse testamenten. Dit betekent in hun geval dat hij ook daar een testament moet maken wat zoveel als mogelijk een kopie is van zijn Nederlands testament. Maar de vraag is of dat volgens de wet daar kan.

Een testament maken 

Een notaris heeft niet alleen een universitaire opleiding tot notaris van vier jaar gedaan maar moet ook nog als kandidaat-notaris aan de slag om het vak goed te leren. Voor minder dan 400 euro kunt u al een testament laten opstellen. Een testament wat niet bij de notaris is gemaakt is in Nederland niet geldig.

Dit is een folder met nuttige informatie: https://view.publitas.com/knb/hoe-regel-ik-mijn-nalatenschap/page/1

DISCLAIMER: Ik ben geen notaris. Dit artikel is alleen bedoeld om mensen attent te maken op zaken die ze wellicht beter kunnen gaan regelen. 





Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Geen opmerkingen:

Aanbevolen post

Wytzia Raspe over vluchtelingen, AZC’s, cruiseschepen en mensensmokkelaars

Mr. van de week is Wytzia Raspe. Zij is 25 jaar jurist vreemdelingenrecht in allerlei verschillende rollen. Sinds 2005 schrijft en blogt z...