Vrijwillige terugkeer via het IOM. Zou de advocaat/jurist hier ook info over moeten geven?

(English below) Eerder deze week een interessant webinar gevolgd bij KTV - Kennisnet voor Taal en Vakopleidingen verzorgd door UN Migration Agency (IOM)-Nederland. Wat juristen vaak niet weten en dus niet aan hun clienten vertellen of denken dat dat ze clienten gaat kosten als ze het vertellen of het niet bij hun eigen politieke idealen vinden passen en daarom er niet over beginnen, is dat het IOM als iemand zelf wil vertrekken voor veel landen een programma biedt waar de teruggekeerde vreemdeling een jaar wordt begeleid en ondersteuning (ook financieel) krijgt. Ook wordt er voor gezorgd dat iemand naar huis kan vliegen en er op zijn of haar papieren niets over uitzetting of deportatie komt te staan. Dit hele programma wordt uitgevoerd door een VN organisatie maar de kosten worden betaald door Nederland.



De mevrouw van het IOM vertelde dat ze de nodige mensen ziet die terugkeren ondanks dat ze een status hebben gekregen omdat gezinshereniging met hun achtergebleven vrouw en kinderen zo lang duurt.



Het was een interessant webinar dat ik toch ook advocaten en Vluchtelingenwerk-vrijwilligers zou willen aanraden. Voor het geld hoef je het niet te laten.

Ik vind het namelijk belangrijk dat wij aan onze clienten zelf de keuze kunnen laten.

Als Syrier krijg je bijna altijd een status omdat Syrie zo gevaarlijk is maar als je dan een gezinnetje hebt die in een vluchtelingenkamp in Jordanie die daar veilig zijn maar wel een stuk minder comfortabel dan jij in Nederland dan kan ik me zo voorstellen dat je als het allemaal heel lang duurt je liever gewoon naar hen gaat. Of als je een Irakees bent die voor IS bent gevlucht en je provincie nu wel veilig is dan wil je misschien wel gewoon naar huis.

Ongeveer een jaar geleden pleegde iemand zelfmoord omdat hij niet meer aan zijn vrouw kon uitleggen waarom ze nog niet kon komen. Hij had gevraagd bij de politie om zijn paspoort om terug te keren maar dat konden ze hem niet geven omdat dit ergens was opgeslagen tijdens zijn asielaanvraag. Zo iemand had de weg naar het IOM moeten weten.

Ook zie je mensen die als ze te horen krijgen dat ze echt zijn uitgeprocedeerd zich met hun vrienden en juristen zich helemaal richten op wat er nog kan worden gedaan om mensen in Nederland te houden. Terugkeer is een vies woord. Moet er dan echt worden teruggekeerd dan is men helemaal wanhopig.

Toen ik recent een advocaat op het webinar attent maakte zei hij: "Wytzia als ik tegen een client zeg dat hij ook terug kan gaan neemt hij een andere advocaat."

Toch denk ik dat het goed is om aan het begin en aan het eind van rechtsbijstand mensen attent te maken op de mogelijkheden die het IOM biedt. Kreeg je vroeger een zak geld mee en moest je het dan maar zelf gaan rooien, tegenwoordig is de hulp voornamelijk in natura en krijgen mensen in hun land van herkomst nog een jaar begeleiding. Ook financieel.

Mensen zijn soms jaren van huis weg geweest, hebben er geen netwerk meer. Dan is het goed dat je daar een IOM begeleider hebt. Ook voor dingen als een presentje voor familie zorgt het IOM zodat mensen niet in schaamte met hangende pootjes terugkeren.

Maak als advocaat/ Vluchtelingenwerk-medewerker duidelijk dat je alles zal doen om zijn of haar belangen te behartigen maar dat het goed is als mensen zelf weten welke andere mogelijkheden er zijn en dat het aan hen zelf is om keuzes te maken.

In ons leven moeten we uiteindelijk vaak voor plan B gaan. En soms blijkt dat achteraf maar goed ook.

Trouwens als iemand niet terug kan keren omdat een ambassade geen documenten wil verstrekken maar weigert zaken op papier te zetten waardoor de vreemdeling zijn aanvraag voor een verblijfsvergunning vanwege buiten schuld niet kunnen vertrekken niet krijgt onderbouwd dan kan je ook naar het IOM. Lukt het hen ook niet dan heb je dat op papier.




This week I attended a webinar organised by KTV about voluntary returns to the country of origin. What many lawyers do not know or do not think it is their job to tell is that the IOM facilitates voluntary returns. NOt only by giving people a ticket home but in the cases of the orange countries also helps people the first year. No mention of deportation on the paperwork because they only help when people want to return. The whole program is paid for by the Dutch government but the IOM is a United Nations organisation.



Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context. Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Reacties

S. Meijer zei…
Er zijn meer organisaties die zich inzetten om cliënten bij vrijwillige terugkeer te begeleiden. Zo werkt VluchtelingenWerk bijvoorbeeld samen met NGO's in landen van herkomst: https://www.vluchtelingenwerk.nl/wat-wij-doen/onze-projecten/projecten-terugkeer-terug-naar-het-land-van-herkomst
Een overzicht met vluchtelingenorganisaties die zich net als VluchtelingenWerk inzetten voor uitgeprocedeerde asielzoekers en ongedocumenteerden: https://www.vluchtelingenwerk.nl/feiten-cijfers/weblinks/uitgeprocedeerden-terugkeer

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)