09 april 2019

Webinarserie: Mensenrechten en kinderrechten


Deze webinarserie gaat in op een drietal thema's op het gebied van mensenrechten: kinderrechten, mensenrechten en mensenrechtenschendingen door bedrijven.
Mensen- en kinderrechtenschendingen vinden wereldwijd plaats en tolken en vertalers worden steeds vaker ingezet in situaties waar deze schendingen aan de orde zijn.
Deze serie brengt deelnemers kennis en vaardigheden bij over de thema's mensenrechten, kinderrechten en mensenrechten en het bedrijfsleven.
 
In het eerste webinar wordt de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens besproken.
Wat zijn mensenrechten? Wat houden de verschillende mensenrechten in? Ook wordt door middel van voorbeelden een toelichting gegeven op voor tolken en vertalers specifiek relevante mensenrechten. Dit kunnen thema's zijn met betrekking tot vluchtelingen en andere groepen waar de tolken mee in aanraking komen. 
 
Het tweede webinar gaat over kinderrechten. Het VN-kinderrechtenverdrag en specifiek jargon met betrekking tot kinderrechten wordt besproken. Daarnaast komen specifieke kinderrechten thema's voor tolken en vertalers aan bod, waaronder thema's als gezinshereniging, kindvluchtelingen en vrouwenbesnijdenis. Dit webinar gaat ook kort in op het recht op participatie van kinderen, en hoe dit van belang is voor tolken.
 
Het derde webinar in de serie gaat in op het thema mensenrechten en het bedrijfsleven. In dit laatste webinar wordt het concept van mensenrechtenschendingen door bedrijven besproken. Steeds meer mensen die getroffen worden door deze schendingen protesteren tegen deze schendingen en riskeren hun leven. Dit zijn zogenaamde mensenrechtenverdedigers. Steeds vaker vluchten zij om deze reden hun land uit en komen hierdoor in aanraking met tolken en vertalers.
 
Aan het einde van de reeks hebben deelnemers een beter begrip van vaktermen met betrekking tot mensen- en kinderrechten. Het gebruik van vaktermen behorend bij de besproken onderwerpen wordt uitgebreid besproken. Ook worden in ieder webinar voorbeelden en scenario's uit de (tolk)praktijk gebruikt om de thema's toe te lichten.
 
Voor ieder webinar wordt een lijst met relevante vaktermen gedeeld met de deelnemers.
 
Docent: 
 
Tulika Bansal is ruim 10 jaar werkzaam als onderzoeker, adviseur en docente op het gebied van mensenrechten en kinderrechten.
Zij werkt aan de Universiteit Leiden en andere universiteiten, en wereldwijd met bedrijven, overheden en niet-gouvernementele organisaties. Voor bedrijven onderzoekt ze de negatieve effecten van hun bedrijfsvoering op mens en milieu. Aan de Universiteit Leiden geeft ze college over het thema kinderrechten en het bedrijfsleven. Tulika heeft een master in Public International Law van de Universiteit Leiden, met als specialisatie mensenrechten. Daarnaast heeft ze deelgenomen aan een honours class kinderrechten. Naast reizen en het leren van talen, staat ze met plezier voor de klas om haar praktijkervaring over te brengen aan studenten.

Meer informatie: https://www.ktv-kennisnet.nl/nl/cursus/mensenrechten-en-kinderrechten/1993


Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context. Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Geen opmerkingen:

Aanbevolen post

Wytzia Raspe over vluchtelingen, AZC’s, cruiseschepen en mensensmokkelaars

Mr. van de week is Wytzia Raspe. Zij is 25 jaar jurist vreemdelingenrecht in allerlei verschillende rollen. Sinds 2005 schrijft en blogt z...