Asiel Assange ingetrokken. Gearresteerd op ambassade. Hoe zit dat juridisch?

Julian Assange gearresteerd door politie Londen

Ecuador heeft het diplomatiek asiel van Julian Assange ingetrokken. De politie in Londen heeft de Australische WikiLeaks-activist kort daarna gearresteerd. Volgens WikiLeaks zelf is Assange in de ambassade aangehouden door agenten. De politie bevestigt de aanhouding omdat de man zich ‘niet over wilde geven aan de rechtbank’.

Lees hier verder:  https://www.ad.nl/buitenland/julian-assange-gearresteerd-door-politie-londen~a429fb55/

Een ambassade is geen stuk buitenlands grondgebied maar een stukje land waarvan de soevereine staat waarop het zich bevindt met het land van de ambassade heeft afgesproken niet zijn jurisdictie te handhaven. Oftewel de politie komt er alleen binnen met toestemming van dat land. Dat is internationaal volkenrecht. Daarom kan iemand bescherming zoeken op een ambassade. Dat land kan iemand asiel geven.

Nu kan een land zeggen "Van ons mag u nu wel meneer Assange komen ophalen want wij hebben besloten zijn asiel in te trekken." De vraag is of iemand daar dan een tijdig rechtsmiddel tegen kan aanspannen.

 "Ecuador heeft  Assange uit de ambassade in Londen laten halen met garanties over zijn uitlevering. Hij kan geen doodstraf krijgen, aldus president Lenín Moreno. Moreno maakte een einde aan het asiel, nadat hij van zijn minister van Buitenlandse Zaken, José Valencia, een rapport had gekregen over het gedrag van de Australiër Assange in de ambassade. In het rapport moet staan dat Assange de voorwaarden voor zijn verblijf schendt, omdat de Ecuadoraanse autoriteiten daar al tijden over klagen. Hij zou bovendien de Ecuadoraanse schatkist een miljoen dollar per jaar kosten.
Moreno heeft verklaard dat hij van de Britse autoriteiten de verzekering heeft gekregen dat Assange niet door de Britten wordt uitgeleverd aan een land waar hij de doodstraf kan krijgen"

Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context. Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Reacties

Populaire posts van deze blog

VACATURE: Beslisme­de­werker Buitenlandse Zaken VISA - CSO

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

Forums over gezinshereniging

VACATURE: Casemanager bij het COA in Arnhem op asielzoekerscentrum

Vraag: Kan ik mijn oude moeder naar Nederland halen?

UItspraak: Marokkanen kunnen niet vrijgesteld worden van inburgering met een beroep op de Associatieovereenkomst

Documentaire "verloren jongens" over asielzoekende kinderen die door Europa zwerven

Het nemen van ethische beslissingen in het migratierecht (wat ook voor NL na de Toeslagenaffaire? )

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)