De Australische regering zoekt een humanitaire uitweg, maar wil geen concessies doen aan haar strikte asielbeleid.

Interessant om te zien dat mensen aangeboden asiel in derde landen weigeren. 

Hoe mensensmokkelaars hun bloedgeld onthouden is ook een vraag waar Europa mee kampt.


 

Asielzoekers weigeren het kamp op Manus te verlaten.
Asielzoekers weigeren het kamp op Manus te verlaten. © EPA

Impasse met opstandige migranten stelt strikt asielbeleid Australië op de proef

Australië zit in zijn maag met zeshonderd migranten die weigeren een vorige week op het eiland Manus gesloten detentiecentrum te verlaten.

Australië accepteert al jaren geen vluchtelingen meer die per boot de oversteek wagen, ook niet als zij na een asielverzoek een vluchtelingenstatus krijgen. Zo wil het mensensmokkelaars geen kans geven. Wie toch aankomt, belandt in een van de overzeese detentiekampen. Australië heeft zogeheten offshorecentra geopend op Manus (Papoea Nieuw-Guinea) en het eilandstaatje Nauru, waar illegalen worden ondergebracht tijdens hun asielprocedure.
Op papier is het detentiekamp op het Papoease eiland Manus sinds vorige week woensdag niet meer in gebruik. Water en stroom zijn afgesloten, het personeel is vertrokken, maar zo'n zeshonderd migranten weigeren het complex te verlaten. Ze zijn afkomstig uit Afghanistan, Pakistan, Iran en landen in Zuidoost-Azië. De opties die Australië hun biedt - overplaatsing naar een ander kamp, asiel in Papoea Nieuw-Guinea of Cambodja - wijzen ze af.

Australië is voor het blok gezet doordat een Papoease rechter het detentiecentrum op Manus anderhalf jaar geleden ongrondwettig verklaarde. De buurlanden bakkeleien nu over wie verantwoordelijk is voor de zeshonderd achterblijvers die het kamp hebben gebarricadeerd. Papoea Nieuw-Guinea biedt de vluchtelingen de mogelijkheid van asiel, maar wil weigeraars geenszins dwingen.

Australië is voor een uitweg aangewezen op de welwillendheid van andere landen. Nieuw-Zeeland biedt aan 150 migranten op te nemen, maar premier Turnbull bedankte dit weekeinde vooralsnog voor het aanbod. Zo'n deal is in feite een achterdeurtje voor asiel, vreest hij, en dat moedigt smokkelmigratie aan.

Lees de rest van het artikel in de Volkskrant: https://www.volkskrant.nl/buitenland/impasse-met-opstandige-migranten-stelt-strikt-asielbeleid-australie-op-de-proef~a4532808/


Sint Cadeauwinkel

Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context. Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Interview met Aad van Elswijk, advocaat vreemdelingenrecht te Rotterdam

Wat als je vergeten bent je verblijfsvergunning te verlengen?

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

VACATURE: (junior) juridisch medewerker bij advocatenkantoor Everaert

Moet je melden dat je een buitenlands strafblad hebt als je een aanvraag indient?