TUSSENUITSPRAAK: Heeft iemand nog steeds recht op een asielstatus in Italie? Verweerder moet dat bewijzen.

Op het advocatenoverleg kwam de vraag langs of als je in het verleden ergens een status hebt gehad als vluchteling die kan "Herleven". Hier speelt ook die vraag en in de uitspraak staat ook veel inhoudelijk informatie over hoe dat zit met Italië

Vragen die verweerder van de rechter aan de Italiaanse autoriteiten moet stellen:

 

24. Gelet op het dossier, het verhandelde ter zitting en de rechtsvragen die voorliggen, zal de rechtbank verweerder opdragen om zich door middel van het stellen van vragen aan de Italiaanse autoriteiten nader te vergewissen van het navolgende:

  • -

    “In uw brief van 17 februari 2022 heeft u aangegeven dat “a residence permit for "subsidiary protection" issued by the Police Department in Frosinone, expired on 13/11/2018”. Is aan eiser internationale bescherming zoals bedoeld in de Kwalificatierichtlijn verleend of is aan eiser een verblijfsvergunning op nationaalrechtelijke gronden verleend ?

  • -

    Indien aan eiser internationale bescherming is verleend, is dan op enig moment beslist tot intrekking, beëindiging of niet-verlenging van deze status?

  • -

    Kan eiser, indien de internationale beschermingsstatus thans voortduurt, zijn eerder toegekende verblijfsrecht verlengen, dan wel opnieuw een verblijfsrecht verkrijgen op grond van deze status? Zo ja, welke eisen worden daaraan gesteld en hoe kan eiser, die niet in het bezit is van identificerende documenten en niet beschikt over een geregistreerd adres, zijn eerder toegekend verblijfsrecht verlengen of opnieuw verkrijgen?

  • -

    Heeft eiser, indien aan hem internationale bescherming is verleend en hij zijn verblijfsrecht heeft verlengd, toegang tot huisvesting, gezondheidszorg en de arbeidsmarkt op vergelijkbare wijze als Italiaanse onderdanen?

  • -

    Heeft eiser, indien aan hem internationale bescherming is verleend en hij zijn verblijfsrecht heeft verlengd, recht op sociale voorzieningen om in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien indien hij er niet in slaagt betaald werk te verkrijgen, op een vergelijkbare wijze als Italiaanse onderdanen?“

.

 

Instantie Rechtbank Den Haag zp Den Bosch
Datum uitspraak 19-04-2022
Datum publicatie 19-04-2022
Zaaknummer NL22.4544-T

Statushouder Italië – tussenuitspraak – niet duidelijk is of aan eiser in Italië internationale bescherming is verleend en deze thans status voortduurt of dat verblijf op nationale gronden is toegestaan – eiser heeft gemotiveerd gesteld dat hij, voor zover hij een statushouder is, zijn rechten als statushouder niet kon en niet zal kunnen effectueren- verweerder draagt de bewijslast voor de bevoegdheid om de asielaanvraag van eiser niet-ontvankelijk te verklaren i.v.m. een internationale beschermingsstatus – verweerder is niet verschenen ter zitting, de rechtbank acht het evenwel in het belang van eiser dat verweerder in deze procedure zich nader zal vergewissen van de grondslag van het verblijfsrecht dat eiser op enig moment in Italië heeft gehad – de rechtbank stelt verweerder in de gelegenheid om zich tot de Italiaanse autoriteiten te wenden om de door de rechtbank geformuleerde vragen over onder meer de grondslag van het verblijfsrecht en de mogelijkheid voor eiser om zijn verblijfsvergunning te verlengen te stellen – de rechtbank komt nog niet toe aan de inhoudelijke beoordeling van de vraag of statushouders in Italië zich in een met artikel 3 EVRM-strijdige situatie bevinden - iedere verdere beslissing wordt aangehouden.

 https://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBDHA:2022:3595

 

Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context. «Enjoyed this post? Never miss out on future posts by following us. Click here

Kijk ook eens op dit reisblog: https://www.europevisitandvisa.com/

Kijk ook eens op dit boekenblog bijvoorbeeld voor: The invasion of the last free kingdom of Sri Lanka - And the love of a girl for an elephant - Review of "The Elephant Keeper's daughter"
http://www.dutchysbookreviewsandfreebooks.com/2021/02/the-invasion-of-last-free-kingdom-of.html

Reacties

Populaire posts van deze blog

VACATURE: Beslisme­de­werker Buitenlandse Zaken VISA - CSO

VACATURE: Medewerker aanmeldgehoren

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Documentaire "verloren jongens" over asielzoekende kinderen die door Europa zwerven

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Salarisvereisten en de verblijfsvergunning op basis van de ICT-richtlijn