03 november 2021

Raad van State: Horen om te bepalen of iemand rechtmatig verblijf als gemeenschapsonderdaan heeft? Hier had dat wel gemoeten.

Een jongeman uit Ghana heeft met zijn Britse vader eerst in Spanje gewoond en nu in Nederland. Verweerder wees af en hoorde ook niet in bezwaar.

 4.       De staatssecretaris kan van het horen in bezwaar afzien als het bezwaar kennelijk ongegrond is (artikel 7:3, aanhef en onder b, van de Awb). Anders dan de rechtbank heeft overwogen, is de Afdeling van oordeel dat de staatssecretaris in dit geval ten onrechte van het horen heeft afgezien. De feiten en omstandigheden zijn daarvoor onvoldoende duidelijk. Nader onderzoek was in dit geval op zijn plaats geweest naar de vraag op welke wijze moet worden bepaald dat de vreemdeling vanaf zijn eenentwintigste ten laste komt van zijn vader. Dat Ghana daarvoor in dit geval als uitgangspunt moet dienen, lijkt niet te volgen uit de Unieregelgeving. De vreemdeling verblijft al geruime tijd buiten zijn land van herkomst en is ook niet rechtstreeks vanuit dat land Nederland ingereisd. Daarbij betrekt de Afdeling dat niet kan worden uitgesloten dat de vreemdeling al in Spanje en nadien ook in Nederland tot zijn eenentwintigste verjaardag van rechtswege rechtmatig verblijf als gemeenschapsonderdaan bij zijn vader had zonder dat daarbij behoefde te worden getoetst aan het criterium van het 'ten laste komen van' (artikel 8.7, tweede lid, aanhef en onder c, van het Vb 2000 en artikel 2, aanhef en onder 2, sub c, van de Verblijfsrichtlijn, PB 2004, L 158, met rectificatie in PB 2004, L 229). Ook had tijdens de hoorzitting kunnen worden ingegaan op de betekenis van dit mogelijk rechtmatige verblijf van de vreemdeling voor zijn aanvraag, die is ingediend op het moment dat de vreemdeling 21 jaar oud was en het beleid daarover van de staatssecretaris. Ter vergelijking verwijst de Afdeling naar haar uitspraken van 23 april 2021, ECLI:NL:RVS:2021:878, en 9 juni 2021, ECLI:NL:RVS:2021:1192.

 

 

Instantie Raad van State
Datum uitspraak 29-10-2021
Datum publicatie 03-11-2021
Zaaknummer 202100606/1/V3
 
De hele uitspraak staat hier: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RVS:2021:2406

 

Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context. «Enjoyed this post? Never miss out on future posts by following us. Click here

Kijk ook eens op dit reisblog: https://www.europevisitandvisa.com/

Kijk ook eens op dit boekenblog bijvoorbeeld voor: The invasion of the last free kingdom of Sri Lanka - And the love of a girl for an elephant - Review of "The Elephant Keeper's daughter"
http://www.dutchysbookreviewsandfreebooks.com/2021/02/the-invasion-of-last-free-kingdom-of.html

Geen opmerkingen:

Aanbevolen post

Wytzia Raspe over vluchtelingen, AZC’s, cruiseschepen en mensensmokkelaars

Mr. van de week is Wytzia Raspe. Zij is 25 jaar jurist vreemdelingenrecht in allerlei verschillende rollen. Sinds 2005 schrijft en blogt z...