19 mei 2021

Bewijs van Onvermogen ouders bij de België-route

Stel u bent in het verleden vanuit een ver land naar Nederland geëmigreerd. Uw ouders waren toen nog relatief jong. Inmiddels heeft u een gezin, een baan en een huis in Nederland en bent u ook al lang Nederlander geworden. Maar nu is een ouder overleden en uw andere ouder is hulpbehoevend geworden. Nu verzorgt u al jaren voor die ene ouder een aanvulling op het pensioen. Maar uw ouder heeft nu hulp nodig in het dagelijkse leven. De makkelijkste manier om dat te realiseren is om als Nederlander met de ouder die u financieel ondersteunde in een ander EU-land te gaan wonen (en rentenieren, werken of studeren)..

Een cliënt van mij woont op het moment in België. Hij ging daar naar het gemeentehuis om voor zijn niet-EU moeder een Belgische verblijfsvergunning te regelen op basis van Richtlijn 2004/38. 

In de aanvraag had hij aangegeven welk bedrag je in het land van zijn moeder nodig had voor levensonderhoud. Hij had ook aangetoond wat haar pensioen was en dat dat veel te laag was om jezelf van te onderhouden. Verder had hij bewezen dat hij het afgelopen decennium zijn moeder van geld had voorzien zodat ze genoeg had om van te leven.

De aanvraag werd afgewezen. De Belgische autoriteiten vroegen zich namelijk af of mevrouw geen aanspraak kon doen op weduwenpensioen en of mevrouw in het land van herkomst niet onroerend goed bezat.

Meneer heeft een advocaat ingehuurd in het land van zijn moeder om op schrift te krijgen dat ze dat niet kon en dat ze geen onroerend goed had. Met deze gegevens heeft meneer een nieuwe aanvraag ingediend. Dat blijkt namelijk veel sneller te gaan dan het aanspannen van een rechtsmiddel.

Houdt u er wel rekening mee dat u uw aanvraag bij de plaatselijke gemeente in België moet doen maar dat deze wordt doorgestuurd naar Brussel voor de beslissing op de aanvraag. U loopt daarbij het risico om op een stapeltje te belanden met aanrommelende Nederlanders die omdat zij aan allerlei voorwaarden in Nederland niet kunnen voldoen de aanvraag in België indienen. Zo heeft u misschien wel een beetje de schijn tegen. Daarom is het belangrijk om aanvraag zo goed mogelijk te onderbouwen.

Overigens, na ruim drie maanden maar het liefste langer in België te hebben gewerkt, gerentenierd of gestudeerd, mag u uw ouder gewoon meenemen terug naar Nederland en kunt u daar voor de ouder een EU-toets aanvragen bij de IND.

 

 

 

Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context. Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Kijk ook eens op dit reisblog: https://www.europevisitandvisa.com/

Kijk ook eens op dit boekenblog bijvoorbeeld voor: The invasion of the last free kingdom of Sri Lanka - And the love of a girl for an elephant - Review of "The Elephant Keeper's daughter"
http://www.dutchysbookreviewsandfreebooks.com/2021/02/the-invasion-of-last-free-kingdom-of.html
Select 2021Select 2021

Geen opmerkingen:

Aanbevolen post

Wytzia Raspe over vluchtelingen, AZC’s, cruiseschepen en mensensmokkelaars

Mr. van de week is Wytzia Raspe. Zij is 25 jaar jurist vreemdelingenrecht in allerlei verschillende rollen. Sinds 2005 schrijft en blogt z...