De blanke man van 40+ waarvan ik heb geleerd wat discriminatie was


Ik ben blij dat het debat in Nederland zo anders gaat dan in Amerika en het Verenigd Koninkrijk. Hier staat jeugd met alle huidskleuren vreedzaam een punt te maken tegen racisme. Terwijl in de VS en het VK lijkt het meer anti-cultureel en ant-establishment over te komen in plaats van het samen iets ten positieve willen veranderen. Dat geweld en vernielen van dingen lijkt op de geschiedenis zoals de Culturele Revolutie in China en slavenopstanden. De Nederlandse versie meer op de Dwaze Moeders. Wat had nou een blijvende positieve invloed? Juist....vreedzaam demonstreren voor..... of nog beter handelen. Wordt bijvoorbeeld zelf agent en draag diversiteit een warm hart toe.
 

De mensen die roepen dat "witten van 40+" (in hun terminologie blanken zoals ik of mijn ouders) niet weten was racisme is hebben blijkbaar de hele vervolging van Joden en Sinti vanwege hun "ras" vergeten.
 
Het waren ook witte mannen van 50+ die mensenrechten tijdens de Eeuw van de Verlichting hebben uitgevonden en blanken die voor afschaffing van de slavernij ijverden.
 
En van wie denken jullie dat ik het heb geleerd? Van een vader die altijd VVD stemt en die absoluut niet links-progressief is maar die bewust naast de Turkse gastarbeider in de bus ging zitten terwijl de rest niet naast zo'n buitenlander wilde zitten (en dikke maatjes werd met zijn "busvriend"). Toen ik jaren later de bus nam naar de universiteit en een Westlandse vrouw liever zag staan dan aan te schuiven bij drie Turkse gastarbeiders moest ik aan mijn vader denken en vroeg ik of ik met mijn grote tas misschien bij hen kon komen zitten. Vriendelijk werd geknikt en de tas over nog drie andere paren knieën verdeeld.
 
Mijn ouders voerden altijd gesprekjes met Ali die bij de buurman in de kas werkte en zeiden er wat van als de buurman grapjes maakte alsof Turkse mannen naar alle vrouwen keken.
 
(Die zelfde vader die erg orthodox calvinistisch is maar als leraar een leerling die een homo in de klas belaagde tegen de muur heeft platgeloeid en mijn hele homo vriendenclub nog nooit afgekeurd heeft).
 
Ik ben opgevoed dat "anders" juist gewoon is maar interessante gesprekken kan creëren. De Surinaamse collega van mijn vader, de Spaanse gastarbeider op de bouw achter ons huis, de eerste allochtone jongens bij mijn vader op de MTS. Ik heb in Turkije gestudeerd met een zomercursus en internationaal recht gestudeerd. Al tijdens mijn studie werkte ik onbetaald bij Vluchtelingenwerk.

Bij dat Vluchtelingenwerk kreeg ik te maken met discriminatie. Een mevrouw van mijn leeftijd nu barstte tegen jonkie mij in tranen uit en vertelde dat de buren haar erf op waren gelopen en haar zoon de keel hadden doorgesneden. Zij was net zo blank als ik en de buren ook. Ze kwam uit Bosnië. Het enige verschil was dat zij moslim was en de buurman niet.
 
Of die mevrouw uit Burundi jaren later wiens man was vermoord. Zowel dader als slachtoffer zwart en Christen maar wel van een andere stam.
 
Ikzelf heb op de lagere school hard leren vechten want dat was een reformatorische school en mijn Christelijk Gereformeerde klasgenoten vonden een kind van Hervormde ouders maar heidens. Mijn bijna schoonouders in Limburg en zwaar katholiek waren het met ze eens.

Ga niet roepen dat jij alleen wat van racisme of discriminatie weet omdat je huid bruin is. Dat is enorm kortzichtig en doet onrecht aan diegenen die altijd met een niet-bruine huid discriminatie hebben bestreden.
 
Kopieer niet de situatie in America naar Nederland. Hier betekende een bruine huid niet "slaaf" en later "achter in de bus".  Dat wil niet zeggen dat in Nederland niet op mensen werd neergekeken. Wij hebben nog en roman thuis uit de tijd van Nederlands Indië en daarin wordt een man door de andere romanpersonages er erg op aangekeken dat hij met een Inlandse vrouw trouwde. En anderen bij terugkomst in Nederland wel verweten dat ze toch zo vies bruin zijn geworden in de Tropen. Werden Drentse arbeiders in de veenkoloniën enorm uitgebuit. 
 
Ga niet roepen dat racisme door kolonialisme komt (Ik denk eerder andersom). Stop met roepen. Ga wat doen. Doe zoals een advocaat die ik ken die zijn neef beter leert lezen en ABN leert spreken in plaats van straattaal. Bel je eigen connecties als een leerling niet aan een stage blijkt te kunnen komen. Ga er tegenin als mensen negatief over "die buitenlanders", "die zwarten", "die Moslims" of "die Christenen" lopen te schelden. Iemand is misschien wel een beetje anders dan je eigen familie en vrienden maar jullie hebben misschien meer gemeen dan je op het eerste gezicht zou denken en in ieder geval wat om over te praten.

Van geschiedenis kan je leren. Je kunt zien dat mensen in hun tijdsperiode bepaalde beslissingen namen en hoe die uitpakten. Je kunt denken dat we met kennis achteraf het misschien anders zoude hebben gedaan of hebben moeten doen.
 
De geschiedenis creëert geen rechten en plichten. Niemand leefde toen. Onrecht dat mijn opa is aangedaan kan ik niet te gelde brengen (jammer anders was ik rijk). We hebben het nu en daar moeten we het mee doen. Maak er het beste van voor jezelf en je medemensen. En wees zuinig op elkaar.


 
Ik heb geen idee waar dit plaatje vandaan komt of wie hem heeft gemaakt. Een Amerikaanse vriend had hem op FB geplaatst.

 


Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context. Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Kijk ook eens op dit reisblog: https://www.europevisitandvisa.com/

Kijk ook eens op dit boekenblog bijvoorbeeld voor: Review of "House on endless waters" by Emona Elon - Amsterdam Jews during the war

House on Endless Waters: A Novel (English Edition)

Reacties

Populaire posts van deze blog

VACATURE: Beslisme­de­werker Buitenlandse Zaken VISA - CSO

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

VACATURE: Medewerker aanmeldgehoren

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Forums over gezinshereniging

Vreemdelingenrecht advocaat "“Mijn accent zou Nederlandse cliënten met veel geld afschrikken.”

Documentaire "verloren jongens" over asielzoekende kinderen die door Europa zwerven

VACATURE: Senior regievoerder vertrek Dienst Terugkeer en Vertrek