UITSPRAAK: Wat wil deze client nu echt?


3. Op grond van artikel 52 van de Vreemdelingenwet 2000 (Vw) zijn de ambtenaren, belast met de grensbewaking, en de ambtenaren, belast met het toezicht op vreemdelingen, zijn bevoegd om, ter vervulling van hun taken, reis- en identiteitspapieren van personen in te nemen, tijdelijk in bewaring te nemen alsmede om hierin aantekeningen te maken. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur worden hierover nadere regels gesteld.
In artikel 4.23, eerste lid, onder d van het Vreemdelingenbesluit 2000 (Vw) is bepaald dat de ambtenaren belast met de grensbewaking of de ambtenaren belast met het toezicht op vreemdelingen, op grond van artikel 52, eerste lid, van de Wet het reis- of identiteitspapier van een persoon tijdelijk in bewaring nemen voorzover zulks nodig is met het oog op de uitzetting of de overgave aan de buitenlandse grensautoriteiten als bedoeld in artikel 52, tweede lid, van de Wet.

De weigering tot teruggave van het paspoort moet worden aangemerkt als een handeling als bedoeld in artikel 72, derde lid, van de Vw en moet derhalve gelijkgesteld worden met een besluit.
4. Voordat toegekomen kan worden aan een inhoudelijke rechtmatigheidsbeoordeling van de zaak moet de vraag worden beantwoord of verzoeker spoedeisend belang heeft bij het treffen van de gevraagde voorlopige voorziening. Verzoeker heeft zich op het standpunt gesteld dat hij spoedeisend belang heeft bij het treffen van de gevraagde voorlopige voorziening, omdat i) zijn aanvraag om toetsing aan het EU-recht voor verblijf bij zijn partner met de Italiaanse nationaliteit (aanvraag) niet in behandeling kan worden genomen nu hij zich niet kan identificeren, en omdat ii) hij snel wenst te gaan werken en een arbeidsmarktaantekening in zijn paspoort wil hebben.
5. De voorzieningenrechter neemt in aanmerking dat het op de weg van verzoeker ligt om aan te tonen dat hij een spoedeisend belang heeft.
De voorzieningenrechter is van oordeel dat verzoeker niet aannemelijk heeft gemaakt dat zijn aanvraag om toetsing aan het EU-recht niet in behandeling kan worden genomen als hij niet beschikt over zijn paspoort. Uit de brief van verweerder van 28 april 2020 volgt immers dat verzoeker een kopie van zijn paspoort kan overleggen in het kader van de beoordeling van de aanvraag. De voorzieningenrechter stelt vast dat een kopie van verzoekers paspoort zich bevindt tussen de gedingstukken. Daarom valt niet in te zien waarom verzoeker, zoals hij stelt, zijn originele paspoort nodig heeft ter beoordeling van zijn aanvraag.
Verder stelt de voorzieningenrechter vast dat gesteld noch gebleken is dat verzoeker een aanbod van werk heeft ontvangen of dat hij op korte termijn kan gaan werken. Gelet hierop levert de omstandigheid dat verzoeker snel wenst te gaan werken en een arbeidsmarktaantekening in zijn paspoort wil hebben, geen spoedeisend belang op.
De voorzieningenrechter is op grond van het voorgaande van oordeel dat verzoeker niet aannemelijk heeft gemaakt dat nu een spoedeisend belang bestaat dat het treffen van een voorlopige voorziening vereist.
6. De voorzieningenrechter is van oordeel dat op basis van de nu overgelegde stukken en ingenomen standpunten niet evident is dat het besluit om verzoekers paspoort niet te retourneren onrechtmatig is en dus geen stand zal kunnen houden. Met evident onrechtmatig wordt bedoeld dat zonder diepgaand onderzoek naar de relevante feiten en/of het recht zeer ernstig moet worden betwijfeld of het door verweerder ingenomen standpunt juist is en of het besluit in de bodemprocedure in stand zal blijven. Bij dit voorlopig rechtmatigheidsoordeel heeft de voorzieningenrechter in aanmerking genomen dat het op 26 mei 2019 tegen verzoekers uitgevaardigde terugkeerbesluit in rechte vaststaat, dat gesteld noch gebleken is dat verzoeker sinds de uitvaardiging van dit terugkeerbesluit het grondgebied van de Europese Unie heeft verlaten en dat uit de gedingstukken niet blijkt dat hij thans van rechtswege rechtmatig verblijf in Nederland heeft.
7. Uit het voorgaande volgt dat geen sprake is van een spoedeisend belang en dat het besluit ook niet evident onrechtmatig is. Gelet hierop ziet de voorzieningenrechter geen aanleiding de belangenafweging in het voordeel van verzoeker te laten uitvallen. Het verzoek is kennelijk ongegrond.
8. De voorzieningenrechter wijst het verzoek af.
9. Voor een proceskostenveroordeling bestaat geen aanleiding.

ECLI:NL:RBDHA:2020:4576

Instantie Rechtbank Den Haag
Datum uitspraak 22-05-2020
Datum publicatie 27-05-2020
Zaaknummer 20/2098
http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBDHA:2020:4576 
 
Als ik dit zo lees dan vraag ik me af wat de vreemdeling nu echt wilde. Eigenlijk gewoon met een omweg dat paspoort terug?

Ook interessant om te zien dat mijn senior bij de IND 20 jaar geleden tegenwoordig rechter is. Ze was toen al een heel kundige jurist en rustig en vriendelijk.



Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context. Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Kijk ook eens op dit reisblog: https://www.europevisitandvisa.com/

Kijk ook eens op dit boekenblog bijvoorbeeld voor: Review of "House on endless waters" by Emona Elon - Amsterdam Jews during the war

House on Endless Waters: A Novel (English Edition)

Reacties

Populaire posts van deze blog

VACATURE: Beslisme­de­werker Buitenlandse Zaken VISA - CSO

VACATURE: Medewerker aanmeldgehoren

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

š—Ŗš—¼š—²š—»š˜€š—±š—®š—“ šŸ­šŸ³ š—·š—®š—»š˜‚š—®š—暝—¶ š˜‚š—¶š˜š˜€š—½š—暝—®š—®š—ø š—¼š˜ƒš—²š—æ š˜š—¶š—·š—±š—²š—¹š—¶š—·š—øš—² š—Æš—²š˜€š—°š—µš—²š—暝—ŗš—¶š—»š—“ š˜ƒš—®š—» ‘š—±š—²š—暝—±š—²š—¹š—®š—»š—±š—²š—暝˜€’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Forums over gezinshereniging

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Documentaire "verloren jongens" over asielzoekende kinderen die door Europa zwerven