Je hebt "juridisch gelijk" en "gevoel dat iets klopt" - Hoezo moet een Tanzaniaanse student in Oekraine worden behandeld als de oorlogsvluchtelingen

Toen mensen zonder toegang tot de EU alleen via Polen en Roemenië een land dat werd aangevallen konden ontvluchten maar tegen visavereisten aanliepen terwijl Oekraieners dankzij een verdrag dat wel konden leek het niet meer dan normaal om deze mensen een veilige terugreis naar hun land in Afrika of Azië te bieden en die 3 maanden "visumvrij" beschikbaar te stellen zodat mensen zonder gezenuw een vlucht konden regelen. (We hebben het hier veelal over mensen die een studie volgden of als afgestudeerde in Oekraine waren blijven werken). Of als je in Oekraïne verbleef als geëvacueerde Afghaan je verblijfsvergunning in de VS te krijgen of hier asiel aan te vragen. Opeens werd deze groep Derdelanders gelijk getrokken met de Oekraieners. Er waren ook opeens wel heel veel studerende Derdelanders in Oekraïne geweest.


We zijn nu anderhalf jaar verder en blijkbaar zijn ze hier nog. Niet als kennismigrant of als student of als partner van iemand dus met een verblijfsvergunning nee in de opvang. Opvang die er voor gevluchte mensen - asielzoekers - nauwelijks is. En hoeveel buitenlandse studenten, mensen met een zoekjaar of mensen wiens relatie uitging moeten verplicht het vliegtuig pakken als verblijf hier spaak loopt? Gaat voor deze groep niet-vluchtelingen Vluchtelingenwerk Nederland ook wat doen?
Ik heb er een erg "geprofiteer-gevoel" bij.


Als deze academici de afgelopen 18 maanden werkten hadden ze zelfs meer kansen op een "gesponsorde baan" als kennismigrant gehad dan hun landgenoten met een Zoekjaarvergunning die maar een jaar geldt. Of allang een baan in de wetenschap.
En Derdelander artsen etc. kijk maar eens op www.academictransfer.com. Zat Engelstalige banen in het onderzoek waar je dus gewoon een echte verblijfsvergunning bij had gekregen. Zeker als jullie de afgelopen tijd op een van de vele vele vacatures in de ouderenzorg of ziekenhuizen hadden gereageerd of desnoods vrijwilligerswerk er gedaan. Die sector schreeuwt om personeel.
Of neem een voorbeeld aan die geëvacueerde Afghaan die zo ongeveer direct in de ICT ging werken.
Misschien ben ik wel een zure oude tang aan het worden en is de uitspraak van mr Van Lokven heel mooi en heeft de EU te veel de boel laten liggen.



Rechter verbiedt stopzetten opvang derdelanders: kabinet ‘niet bevoegd’

https://lnkd.in/eGq27uHq

 

 

 

Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. «Enjoyed this post? Never miss out on future posts by following us. Click here

Kijk ook eens op dit reisblog: https://www.europevisitandvisa.com/

Kijk ook eens op dit boekenblog bijvoorbeeld voor: -Een avonturenroman op zee tijdens de Tweede Wereldoorlog waarin ook een bezoek aan Amsterdam door dan nog neutrale Amerikanen: http://www.dutchysbookreviewsandfreebooks.com/2023/08/when-you-like-thrillers-set-at-sea.html

Reacties

Populaire posts van deze blog

VACATURE: Beslisme­de­werker Buitenlandse Zaken VISA - CSO

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

Forums over gezinshereniging

VACATURE: Casemanager bij het COA in Arnhem op asielzoekerscentrum

Vraag: Kan ik mijn oude moeder naar Nederland halen?

Documentaire "verloren jongens" over asielzoekende kinderen die door Europa zwerven

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Op kantoorbezoek bij mr Jolien Oversluizen, advocaat in Rotterdam (foto's)

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)