Concert door koor van Syrische vluchtelingen is een muzikale reis door het Syrië: het Groningse New Life Choir


Dit concert is een muzikale reis door het Syrië van het Groningse New Life Choir. We zoomen in op de diverse regio’s waaruit de koorleden afkomstig zijn, en horen hoe deze variëteit doorklinkt in een afwisselend programma met zowel Syrische als Nederlandse muziek.

Tijdens het theatrale concert Door de Steden leer je de leden van het koor op een andere manier kennen. Enerzijds door in te zoomen op de verschillende regio's binnen Syrië waaruit ze afkomstig zijn. Op het programma staan liederen uit elk van die regio's, met elk hun eigen (muzikale) karakteristiek en verhaal. Anderzijds door de vertolking van Nederlandse en Groningse liedjes die je bekend voor zullen komen, maar waarin je, met het perspectief van deze 'nieuwe' Groningers heel andere accenten horen.

Gaandeweg het concert krijgen de koorleden een gezicht: we zien de individuen die achter dit collectief schuilgaan, en die elkaar waarschijnlijk nooit hadden ontmoet als ze niet noodgedwongen in Groningen terecht waren gekomen. De stad, onze stad, als grootste gemeenschappelijke deler. Door de ogen van deze Stadjers maak je opnieuw kennis met een vertrouwde plek, zodat we hopelijk allemaal, als we na afloop naar buiten lopen met een heel andere blik naar ons aller stad Groningen kijken.

Over New Life Choir
Al die verschillende stemmen verenigden zich in Groningen. In de noodopvang voor asielzoekers in Groningen vonden in 2015 een aantal Syrische vluchtelingen elkaar in het plan een koor op te richten. Zingen tegen de verdrukking in vanuit het verlangen iets positiefs terug te geven aan de Nederlandse maatschappij. Inmiddels is het koor gegroeid tot een gezelschap van 18 leden en onder leiding van een professionele dirigent, Rani Elias, wordt volop opgetreden. In hun repertoire zoeken ze de verbinding tussen de Nederlandse en Arabische muziek.

Hoogtepunten tot nu toe waren een optreden in Paradiso met onder andere Blaudzun, Claudia de Breij en Caro Emerald, een optreden voor het koningsechtpaar tijdens de koningsdag 2018 op het Waagplein in Groningen en een optreden tijdens één van de liveshows van Holland got talent in februari 2019.

Over Rani Elias en Karoun Baghboudarian
Het echtpaar Rani en Karoun vluchtte in september 2015 naar Nederland. Zij begeleiden het koor sinds augustus 2018. Ze hebben hun Masteropleiding aan het Prins Claus Conservatorium afgerond. Rani met zijn trompet aan de klassieke muziekafdeling. Karoun met haar cello aan de Instrumental Learning and Teaching (ILT) afdeling.

Beide speelden meerdere jaren voor het Syrische Nationale Symfonie Orkest. Rani werkte daarnaast als docent trompet aan de Nationale Instituten in Damascus en Amman. Momenteel is hij koordirigent bij het New Life choir, werkt als trompetleraar en geeft hij in binnen- en buitenland workshops over het spelen van traditionele, religieuze en geïmproviseerde muziek uit het Midden-Oosten op hedendaagse instrumenten. Na haar afstuderen aan het Hoger Instituut voor Muziek in Damascus in 2003, was Karoun daar 12 jaar solfègedocent. Ze is nu repetitor van het New Life Choir en is werkzaam als cellodocent en co-leider bij het project ‘Hello Cello Orkest Groningen’. Daarnaast is zij oprichter van- en docent van het Kiddy Orchestra in diverse onderwijsinstellingen in de provincie Groningen, o.a. Kunstbedrijven- Westerkwartier.

Over Annemieke Huls
Annemieke Huls zit momenteel in het derde jaar van de regieopleiding in Groningen. Daarnaast speelt zij als freelance altvioliste bij onder andere het Radio Filharmonisch Orkest. Als musicus en maker is ze op zoek naar vormen die de beleving van muziek intenser kunnen maken. Zo ontwikkelde ze bijvoorbeeld de serie Zin in Muziek (in samenwerking met Trouw-journalist Peter Henk Steenhuis, TivoliVredenburg Utrecht en NPO-radio 4), waarin ze met diverse musici en publiek het fenomeen ‘luisteren’ verkende. Ze vindt het een voorrecht om nu de bijzondere samenwerking aan te gaan met het New Life Choir en als regisseur dit concert vorm te geven.

 

 

 

Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. «Enjoyed this post? Never miss out on future posts by following us. Click here

Kijk ook eens op dit reisblog: https://www.europevisitandvisa.com/

Kijk ook eens op dit boekenblog bijvoorbeeld voor: -Een avonturenroman op zee tijdens de Tweede Wereldoorlog waarin ook een bezoek aan Amsterdam door dan nog neutrale Amerikanen: http://www.dutchysbookreviewsandfreebooks.com/2023/08/when-you-like-thrillers-set-at-sea.html

Reacties

Populaire posts van deze blog

VACATURE: Beslisme­de­werker Buitenlandse Zaken VISA - CSO

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

Forums over gezinshereniging

VACATURE: Casemanager bij het COA in Arnhem op asielzoekerscentrum

Vraag: Kan ik mijn oude moeder naar Nederland halen?

UItspraak: Marokkanen kunnen niet vrijgesteld worden van inburgering met een beroep op de Associatieovereenkomst

Documentaire "verloren jongens" over asielzoekende kinderen die door Europa zwerven

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

Artikel over schrijnende gevolgen afschaffing ouderenbeleid -Koop vandaag het Reformatorisch Dagblad: