"Allochtonen hebben geen monopolie op gediscrimineerd worden" - maak van je nadeel je voordeel - ontwikkel je

Gisteren was ik uit eten bij de American Diner bij mij in de buurt. Deze wordt gerund door een Russische!!! mevrouw. Zij houdt van debateren dus na een goed maal krijg je als je wilt ook nog stof tot nadenken. Het ging over discriminatie. Mevrouw zei dat het wel heel erg makkelijk was om te zeggen dat je wordt gediscrimineerd want dat legt altijd de schuld bij de ander. Dit terwijl het veel moeilijker is om kritisch naar jezelf te kijken en te zien waar je de fout in ging en wat je zou kunnen verbeteren. Of je de fout in ging en of dingen anders aanpakken misschien beter werken.

Vandaag las ik een column in Elsevier. Dit is het slot er van:

"Ook op ‘discriminatie’ als unieke en doorslaggevende reden voor achterblijvende carrières bij hoogopgeleide allochtonen valt wel wat aan te merken. Er wordt gesuggereerd dat dit slechts allochtonen betreft. Veel waarschijnlijker is het, dat allochtone sociale stijgers tegen dezelfde ragfijne muren aanlopen waar autochtone sociale stijgers ook tegenaan lopen. Nederland is nou eenmaal niet zo’n fijn, open land.
Wie van huis uit de codes, het taalgebruik, de vergaderstijl, de tafelmanieren, receptiegedrag en kledinggewoonten van de (wat) hogere standen (‘Ons Soort Mensen’, OSM) niet heeft meegekregen, heeft achterstanden die niet met diploma’s kunnen worden weggewist. En artsenkinderen hebben ook meer kans medisch specialist te kunnen worden dan arbeiderskinderen.

Geen monopolie

Je kunt dat discriminatie noemen. Maar dan is het wel net zoveel autochtone als allochtone discriminatie. Allochtoon Nederland heeft geen monopolie op gediscrimineerd worden. Autochtonen worden ook gediscrimineerd. Ja, ook door allochtonen.
Het beste advies aan zowel de achtergestelde dan wel gediscrimineerde allochtoon of autochtoon? Maak geen levensdoel van het idee achtergesteld te zijn. Maak van je nadeel een voordeel. Niemand wordt er beter van een leven lang sneu te zitten doen."
 Bron: http://www.elsevier.nl/nederland/blog/2016/12/allochtonen-hebben-geen-monopolie-op-gediscrimineerd-worden-422502/

De schrijver is tamelijk hard zoals altijd in zijn columns maar hij heeft zeker goede punten. Ik zei gisteren nog tegen mijn voornamelijk allochtone klas: ga naar lezingen, netwerk, zie hoe mensen in een beroepsgroep waarbinnen je wilt werken zich gedragen, laat mensen zien hoe aardig je bent.

Mensen willen immers met iemand werken die ze aardig vinden en met wie ze een klik hebben.

Vandaag zag ik nog een stuk over een advocatenkantoor die een sollicitant hadden afgewezen omdat hij kerkelijk was. Maar als je nu bedenkt dat je meer dan 8 uur per dag op het werk zit en bij een klein kantoor je op elkaars lip zit zullen mensen toch zoeken naar iemand waar ze een band mee voelen. Een vriendin van mij is getrouwd met een meneer die nog geen zin kan zeggen zonder een vloek te laten. Met mijn kerkelijk opvoeding voel ik iedere vloek als een rilling over mijn rug. Ik moet er niet aan denken dat ik de hele dag met iemand zou moeten werken die van zijn mond een vuilnisbak maakt. Stel nou dat je zo iemand op gesprek krijg. Kies je die dan? Is dat discriminatie?

Wat ik wel iedereen aanraad is om door uiterlijkheden heen te kijken. Niet iedere dikkerd is een gemoedelijk persoon: ik ken een enorm kreng. Ik ken iemand die van top tot teen in de sluiers loopt en heel streng is voor zichzelf maar de tolerantie en moderniteit voor haar medemens. Ik ken een keurige heer die het toonbeeld lijkt van een VVD-lid uit de betere stand waarvan ik weet dat hij zich door hard werken van LTS en een carriere als bouwvakker omhoog heeft gewerkt tot respectabel advocaat. Praat met mensen. Sta open voor anderen. Leer van een ander.



Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.


Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

Boek geeft gezicht aan vluchtelingenproblematiek - hoe een Koerdische Irakees kapper in Leiden werd