Beste VluchtelingenWerk en Beste Sociale Dienst: Maak van die hoogopgeleide vluchteling geen langdurig werkloze

Vorige week raakte ik in gesprek met een Syrische mevrouw. Haar gezin had jarenlang als expats buiten Syrië gewoond en gewerkt. Ze sprak vloeiend Engels en had een universitaire opleiding.
Ze vertelde dat zowel de Sociale Dienst als Vluchtelingenwerk had gezegd dat ze maar de tijd moesten nemen en eerst goed Nederlands moesten leren. Ik ben er volledig van overtuigd dat dat met de beste bedoelingen vanuit een goed hart tegen deze mensen wordt gezegd. Misschien met in het achterhoofd "die mensen komen uit zulke ellende."

Mevrouw gaf aan dat ze erg hun best deden om dat Nederlands te leren omdat ze eigenlijk zo snel mogelijk weer aan het werk wilde.

En hier kom ik nou bij mijn punt. In Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en in dorpjes in Limburg wonen en werken tegenwoordig expats met volledig Engelstalige banen. Ga niet tegen een vloeiend Engels sprekende Syrische statushouder zeggen dat hij of zij eerst maar eens een paar jaar Nederlands moet leren.

Wijs die persoon ook op die Engelstalige vacatures en op de mogelijkheid om cursussen Nederlands en inburgering in de avond te doen naast een baan!!!!

Misschien dat de inburgeringscursussen door Vluchtelingenwerk zelf alleen overdag worden gegeven maar bijvoorbeeld de Universiteit Leiden heeft al sinds jaar en dag ook cursussen. En er zijn zat commerciële bedrijven die het aanbieden.

Als iemand zelf zijn trauma's liever verwerkt door te werken dan hele dagen alleen thuis te zitten kan dat ook goed zijn. Voor sommige mensen kan het gevoel dat ze verder kunnen met hun leven heel helend zijn.

Wijs mensen eens op de site http://www.academictransfer.com. Hier staan allerlei veelal ook Engelstalige banen in het onderzoek en de wetenschap.



Kijk eens op http://www.indeed.nl en zoek dan eens op English of Engels of bijvoorbeeld Arabisch. U zult versteld staan door de vele vacatures.

Vertel mensen dat in Nederland mensen soms een uur reistijd hebben maar dat werkgevers daar vaak de kosten voor vergoeden.

Nederlands leren is belangrijk maar een gat op je CV van een paar jaar kan precies maken dat iemand nooit meer aan de bak komt. En begin nu niet over dat boven bepaalde leeftijden mensen geen werk meer kunnen vinden. Maar iemand van 35 die net uit een goede baan in het buitenland komt komt misschien wel eerder aan de slag dan iemand die inmiddels 45 is en de laatste paar jaar Nederlands heeft geleerd op een cursus en daarna wellicht nog een Nederlandse vakopleiding heeft gedaan.

Maar natuurlijk is niet iedereen direct inzetbaar bijvoorbeeld omdat er geen voldoende kennis van een bruikbare taal is. Maar ook dan kan maatwerk leuke resultaten geven. Ik sprak zo een meneer met een technische achtergrond die ook statushouder was. Hij mocht met instemming van de Sociale Dienst een soort van stage lopen bij een garage zodat hij alle Nederlandse termen voor zijn gereedschap kon leren en kon zien hoe de werkcultuur in Nederland is. Ook nog eens helemaal relevante werkervaring. En het geluk dat die Nederlandse garageman zich had beschikbaar gesteld.





Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.


Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Uitspraak: Terugkeerbesluit kan ook (onder voorwaarden) in een meeromvattende besluit asielbeslissing

Stijn over de ex nunc toetsing in het asielrecht en het arrest Ahmedbekova

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?

Uitspraak over artikel 72, lid 3 Vw - bezwaar tegen uitzetting terwijl er nog beroep loopt

Documentaire "verloren jongens" over asielzoekende kinderen die door Europa zwerven