Syrische asielzoekers en "veilig derde land". Heeft u zo'n zaak?

Stel je bent een Syrische vluchteling en je komt maanden geleden in Nederland aan. Je bent een modelburger die inburgert, die zelfs al een baan krijgt aangeboden bij de gemeente waar je woont en het wachten is slechts op die verblijfsverguning die iedere asielzoeker die geen 1F-er is krijgt.

Plots krijg je een afwijzende beschikking van de IND want je vrouw komt uit een land waarvan jij een verblijfsvergunning zou kunnen krijgen als je minstens een jaar met haar bent getrouwd en op het moment van de beschikking (niet je inreis) ben je een jaar en een paar dagen getrouwd.

Jij denkt echter dat je helemaal geen verblijfsvergunning zult krijgen van dat land. Voor de zekerheid heb je de ambassade gecontacteerd maar die geven geen gehoor. Daarnaast denk je dat in dat land je zeker niet veilig bent want je bent niet alleen gevlucht voor de oorlog maar ook om persoonlijke vervolging en in dat land zijn meer Syriers.

------------------------
 1) Wanneer toetst de IND? Bij situatie binnenkomst of bij situatie tijdens het slaan van de beschikking? Dat laatste dus. Maar worden verblijfsvergunningen ingetrokken als mensen dan meer dan een jaar zijn getrouwd? Zo niet is er dan geen sprake van rechtsongelijkheid als iemand zijn zaak op de plank blijft liggen totdat de termijn is verstreken?

2) In de jurisprudentie zie je totaal geen uitspraken over "veilig derde land". Sturen we bijvoorbeeld mensen terug naar Turkije nu er die deal is? Wie heeft zaken waar dit ook speelt?

Ook ik ben van mening dat we hier in Nederland niet het aangewezen land zijn om mensen op te vangen die elders een veilig alternatief hebben. Maar wanneer iemand vlucht op een moment dat diegene geen alternatief heeft en vervolgens net als al die anderen het vooruitzicht heeft om te mogen blijven en in plaats van te luieren zich helemaal klaarstoomt om bij te dragen aan de maatschappij dan vind ik het heel sneu.

Dus..... iemand tips?





Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?