Begonnen als arm migrantje uit Marokko in Rotterdam Noord is ze nu toch maar waarnemend kamervoorzitter van Nederland

Ik ben op het moment haar autobiografie aan het lezen uit 2009 die heerlijk wegleest. Over haar familiegeschiedenis in Marokko maar ook over -verrassend - hoe zij als kind uit Casablanca tot haar verbazing meemaakte dat de Marokkanen afkomstig uit het Noorden van Marokko eenmaal in Nederland hen geen gedag zeiden in de straat of in het portiek en hun vrouwen en dochters met medewerking van leerplichtambtenaren thuishielden. Over haar sterke oma en moeder uit een arme familie en haar vader uit een rijke die alles verbrastte en daarom maar gastarbeider werd. Een aanrader voor de kerstvakantie! En het is een koopje! 5 euro! Kijk hier hier


Samenvatting

Auteur: Khadija Arib
Uitgever: Balans, Uitgeverij
  • Nederlands
  • 246 pagina's
  • Balans, Uitgeverij
  • januari 2012
Alle productspecificaties
Het was zondag toen ik in Rotterdam-Noord aankwam. Bij vertrek uit Casablanca liet ik op straat spelende kinderen achter, vrouwen die overal zichtbaar waren, toeterende auto's, geuren van Marokkaanse kruiden, geschreeuw van de groenteverkopers en bedelaars. Bij aankomst in Rotterdam verwachtte ik overal bloemen. Net als op de ansichtkaarten die ik van mijn vader kreeg toegestuurd toen ik nog in Marokko was. Maar in Rotterdam-Noord waren geen bloemen. Het zag er grauw uit. De straat was leeg, er waren geen spelende kinderen. De Marokkaanse vrouwen die in de buurt woonden, werden thuis opgesloten. De meisjes mochten niet naar school. Op zondag bleek iedereen binnen te zitten.

PvdA-Kamerlid Khadija Arib was vijftien jaar toen zij met haar moeder naar Nederland kwam. Haar vader werkte hier toen al een aantal jaren. In Couscous op zondag beschrijft zij even beeldend als meeslepend haar lotgevallen, en die van haar familie. En meer nog: via haar persoonlijke verhaal beschrijft zij de verborgen geschiedenis van Marokkaanse vrouwen en gezinnen in Nederland. Van zeer nabij schetst Arib het leven van de onzichtbare immigrantenvrouwen vanaf de jaren zeventig. Ze schrijft over het leven dat ze achterlieten en het geworstel om een nieuw bestaan in een vreemd en koud land, over de sociale controle in eigen kring, en de steeds grotere invloed van de islam.

Arib schrijft zonder terughoudendheid over de tragiek en over de komische kanten van leven tussen twee culturen. Couscous op zondag boekstaaft niet alleen op levendige wijze de historie van immigrantengezinnen in Nederland, maar is ook het inspirerende succesverhaal van een vrouw die zich niet de mond liet snoeren, tegen de stroom in de taal leerde, een academische opleiding volgde en zich ontwikkelde tot toonaangevend politica.

Recensie(s)


In 'Couscous op zondag' beschrijft Arib de wederwaardigheden van haarzelf en haar ouders - ze is enig kind - voor en na aankomst in Nederland. Haar vader stamt uit een vooraanstaande Marokkaanse familie. Hij was een levensgenieter en joeg het geld er in korte tijd doorheen. Daarop vertrok hij als gastarbeider naar Nederland waar hij werkte in een wasserij. Moeder, een zelfstandige vrouw, en dochter volgden later. Het PvdA-Tweede Kamerlid Khadija Arib (1960) heeft haar familiegeschiedenis te boek gesteld in een verhaal vol treffende anekdotes en sfeertekeningen, grappig en schrijnend tegelijkertijd. De perspectiefwisselingen tussen Marokko en Nederland, de levendige beschrijving van de personages in haar directe omgeving, het draagt allemaal bij tot een uitstekend vormgegeven en boeiend verhaal. En passant neemt ze ook helder mee hoe de verhoudingen tussen Marokkanen en Nederlanders veranderd zijn door de jaren heen, en de factoren die hierop van invloed waren en welke wisselwerking ze veroorzaakten. Een eyeopener die een genuanceerder beeld oplevert.

Drs. Marianne Hermens

Hier te koop: Klik hier voor de link naar Bol.com

Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Uitspraak: Terugkeerbesluit kan ook (onder voorwaarden) in een meeromvattende besluit asielbeslissing

Stijn over de ex nunc toetsing in het asielrecht en het arrest Ahmedbekova

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?

Uitspraak over artikel 72, lid 3 Vw - bezwaar tegen uitzetting terwijl er nog beroep loopt

Documentaire "verloren jongens" over asielzoekende kinderen die door Europa zwerven