Ook Hongarije sluist vluchtelingen door


Vluchtelingen steken via een spoorrails ongehinderd de grens tussen Servië en Hongarije over EPA
Hongarije lijkt zijn vluchtelingenbeleid te hebben aangepast. Waar het land eerst dreigde de grens met Servië dicht te gooien, worden vluchtelingen nu binnengelaten om hen vervolgens zo snel mogelijk door te laten reizen. De meesten gaan uiteindelijk naar Duitsland.
Daarmee lijkt Hongarije, dat binnen de Schengenzone valt, het voorbeeld te volgen van niet-Schengenlanden als Macedonië en Servië. Ook in die landen is van strenge grensbewaking nauwelijks sprake meer en worden de vluchtelingen vooral zo snel mogelijk doorgesluisd.
Ondertussen wordt binnen de Hongaarse regering ook gediscussieerd over de inzet van het leger bij grensbewaking. Mocht daartoe worden besloten, dan dient het Hongaarse parlement daar eerst nog toestemming voor te geven. Dat zou op zijn vroegst volgende week kunnen gebeuren.

Hek

De Hongaarse regering gaf eerder opdracht tot de bouw van een metershoog hek langs de grens met Servië. Volgens NOS-correspondent Jeroen Wollaars is daar nog weinig van te zien. "Dat hek zou 175 kilometer lang worden. Maar hier, in het gebied waar de meeste vluchtelingen de grens oversteken, staat nog helemaal geen hek."
Vluchtelingen aan de grens tussen Servië en Hongarije

"Er ligt nu alleen nog maar een rol prikkeldraad op de grond. Maar dat schrikt deze mensen, die al een barre reis achter de rug hebben, niet af. Die rol schuif je zo opzij of je legt er een jas overheen."

Opvangkampen 

Eenmaal in Hongarije gearriveerd, worden vluchtelingen door agenten met een bus naar een van de negen opvangkampen gebracht. Daar kunnen zij douchen, eten en even op adem komen.  "Vervolgens krijgen zij de keuze om hier asiel aan te vragen of binnen 72 uur het land weer te verlaten."
Maar die keuze is volgens Wollaars slechts een formaliteit. "De Hongaren zitten er helemaal niet op te wachten dat mensen hier asiel aanvragen. En dat wil ook bijna niemand: veruit de meeste vluchtelingen willen doorreizen naar Duitsland."
Volgens Wollaars weten zij ook precies naar welk gebied of welke gemeente in Duitsland ze het beste kunnen afreizen. "De meeste jongens hebben smartphones en staan via Facebook en andere media in contact met anderen. Zij weten dus heel goed waar ze op dit moment het beste asiel kunnen aanvragen."
"Duitsland kan wat dat betreft de borst nat maken. Alle vluchtelingen weten: daar zijn we welkom, daar is werk." Formeel moeten vluchtelingen asiel aanvragen in het Schengen-land waar zij als eerste arriveren. "Maar deze mensen weten dat Duitsland niemand terugstuurt naar Griekenland of Hongarije."

 Lees verder bij de NOS: http://nos.nl/artikel/2054034-ook-hongarije-sluist-vluchtelingen-door.html


Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

Boek geeft gezicht aan vluchtelingenproblematiek - hoe een Koerdische Irakees kapper in Leiden werd

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)