Studiedag Vreemdelingenrecht 2014 - evaluatie en verslag (met Foto's) - Deel 2

Het middagdeel begon met mr Taheri, juridisch adviseur, die een aantal punten aankaartte waarvan hij vond dat de wet een paar ongewenste kronkels maakt. Bijvoorbeeld in de situatie dat iemand hier als student is en vervolgens in zijn land een oorlog uitbreekt waardoor ook asiel in de rede zou liggen. Omdat iemand geen asielvergunning kan krijgen terwijl er nog een reguliere vergunning is, zal er dan moeten worden gekozen. Ook wel logisch zoals advocaat Ummels opmerkte omdat het Vluchtelingenverdrag puur tegen refoulement beschermt.
Het bleek dat het een beetje van de IND-er afhangt hoe op zo'n asielaanvraag wordt gehandeld. Of gewoon wordt gezegd dat het niet kan of dat iemand wordt ingefluisterd de reguliere vergunning in te trekken zodat asiel kan worden verleend.

Vervolgens gingen we over op het onderwerp Terugkeer dat door zowel de IOM als
DTenV werd toegelicht. Hier heb ik zelf een gedeelte van moeten missen omdat ik de catering moest regelen waardoor hier wellicht juist wat interessante aspecten missen.

De mevrouw van DTenV stelde de zaal de vraag wat je nu moet doen om aan een vergunning wegens buiten schuld te kunnen komen en het was wel duidelijk dat dat voor veel mensen de nodige breinbrekers opleverde zelfs met als prijs haar cadeautje als spreker in het vooruitzicht. Uiteindelijk bleek dat de wil om terug te keren van doorslaggevende betekenis is. Wil iemand niet dan kan je er eigenlijk niet voor in aanmerking komen.



Maar toch zijn er altijd groepen die toch in een situatie zijn dat ze niet terug kunnen. Dit werd kort en bondig toegelicht door oud-advocaat Peter Kretzschmar die een aantal voorbeelden noemden van groepen die onvermijdelijk in een situatie als illegaal terechtkomen. Inmiddels dan wel voorzien van een wandelstok maar nog steeds zo erudiet als twee jaar geleden.


  
Na een korte theepauze met wat koekjes gingen we over op het onderwerp asiel. In 2015 staat er een grote wijziging op het programma over hoe een asielaanvraag voortaan zal worden beoordeeld. Weg gaat de "positieve overtuigingskracht" waar iemand het ontbreken van een treinkaartje kan worden tegengeworpen en ervoor in de plek komt een meer algemene inschatting van de geloofwaardigheid van iemand's relaas. Ook rechters gaan weer meer mogen. Het deed mij een beetje denken aan de situatie van voor de Vw2000.






Twee heren van de IND waren naar het Leidse gekomen om al deze wijzigingen die nog helemaal op de tekentafel van het parlement liggen te komen toelichten. Ze hebben beloofd volgend voorjaar desgevraagd gerust nog een keer terug te komen.

Inmiddels waren we ruim over de afgesproken sluitingstijd maar de dames van de catering waren om te kopen met een fikse bijdrage in de fooienpot zodat we zelfs nog even konden napraten boven een borrel.

De sprekers heb ik proberen te verblijden met een allochtoon, immigratie geinspireerd presentje: zoutscrub zoals ik uit Jordanie ken, huidolie wat bekend is in Marokko en Turks fruit.

Ik geloof dat de meeste mensen het wel een leerzaam en gezellig dagje hadden gevonden want ik heb de volgende dagen nog veel leuke mailtjes gekregen.

Uiteindelijk zijn we in kleine commissie nog gaan eten bij De Panda oftewel de plaatselijke wokchinees. De paar dagen er op waren zowel Carla als ikzelf als later bleek de cateringdames helemaal gevloerd. Ik vraag me af hoe het de sprekers waarvan er eentje zelfs helemaal uit London was gekomen en de toehoorders op zondag afging na zo'n lange dag. Ook allemaal op de bank met een pot thee en een boek?

Voor de mensen die punten konden halen voor de permanente opleiding als advocaat of tolk leverde de dag in ieder geval ook nog eens een hele berg punten op.

Ik heb heel veel advocaten geteld, de nodige IND-ers en mensen van Vluchtelingenwerk, wat tolken en een enkele onderzoeker maar zover als ik weet niemand uit de rechtspraak en de asiel activisten sliepen uit op een enthousiaste mevrouw na die vrijwilliger is bij de Vluchtgarage. Al met al een leuke mix en de onderlinge sfeer was gemoedelijk.


------------------------------

Zou u vaker zo'n Studiedag willen bijwonen? Volg dan in ieder geval dit weblog en wordt lid van de groep Vreemdelingenrecht op Linkedin.







Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

š—Ŗš—¼š—²š—»š˜€š—±š—®š—“ šŸ­šŸ³ š—·š—®š—»š˜‚š—®š—暝—¶ š˜‚š—¶š˜š˜€š—½š—暝—®š—®š—ø š—¼š˜ƒš—²š—æ š˜š—¶š—·š—±š—²š—¹š—¶š—·š—øš—² š—Æš—²š˜€š—°š—µš—²š—暝—ŗš—¶š—»š—“ š˜ƒš—®š—» ‘š—±š—²š—暝—±š—²š—¹š—®š—»š—±š—²š—暝˜€’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Interview met Aad van Elswijk, advocaat vreemdelingenrecht te Rotterdam

Wat als je vergeten bent je verblijfsvergunning te verlengen?

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Vraag: Kan ik mijn oude moeder naar Nederland halen?

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

VACATURE: (junior) juridisch medewerker bij advocatenkantoor Everaert