Wat als het inburgeren toch maar niet wil lukken en een boete dreigt?


Wilt u naturaliseren of een verblijfsvergunning?
Dit vraagt u aan bij de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND). Hebt u voor uw aanvraag een advies nodig over uw geleverde inspanningen? Vraag dit advies dan aan bij DUO. Om een positief advies te krijgen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen.
Hebt u een inburgeringscursus gedaan?
Dan moet u:
  • minimaal 600 uur een inburgeringscursus hebben gedaan. Uw cursusinstelling moet een Blik Op Werk (BOW) keurmerk hebben. Op www.ikwilinburgeren.nl staan alle cursusinstellingen die een keurmerk hebben.
  • minimaal 4 keer geprobeerd hebben om de examens/examenonderdelen (op A2-niveau), waarvoor u niet bent geslaagd, te behalen. Een voorbeeld: u hebt het examen Kennis Nederlandse Samenleving nog niet behaald. U hebt 2x een examen Kennis Nederlandse Samenleving gedaan. Dat is niet genoeg. U moet het nog 2x proberen.
Hebt u een alfabetiseringscursus gedaan?
Dan moet u:
  • minimaal 600 uur een alfabetiseringscursus hebben gedaan.  Uw cursusinstelling moet een Blik Op Werk (BOW) keurmerk hebben. Op www.ikwilinburgeren.nl staan alle cursusinstellingen die een keurmerk hebben.
  • bewijzen dat u niet goed genoeg Nederlands kunt leren lezen en schrijven op A2-niveau om in te burgeren. Dit moet u bewijzen met een toets. Deze toets doet u bij DUO.
Hoe vraagt u een advies aantoonbaar geleverde inspanningen aan?
  • Download hieronder het formulier Aanvraag advies aantoonbaar geleverde inspanningen en print het uit.
  • Ga naar uw cursusinstelling. En laat de Verklaring deelname cursus door iemand van de cursusinstelling invullen.
  • Stuur het ingevulde formulier en de Verklaring deelname cursus naar:
    Dienst Uitvoering Onderwijs
    Servicecentrum Inburgering
    Postbus 764
    9700 AT Groningen
Let op! Hebt u de alfabetiseringscursus gedaan? Dan kijkt DUO eerst of uw verklaring goed is. Is uw verklaring goed? Dan pas nodigt DUO u uit voor de toets. Voor de toets moet u eerst betalen. De toets kost € 150,-.
Toets
De toets gaat over Nederlands lezen en schrijven. U hoeft zich niet voor te bereiden. U krijgt verschillende opdrachten. De toets duurt maximaal 2 uur. Op de toets is er steeds iemand van DUO bij die vertelt wat u moet doen.

Wilt u een ontheffing van de inburgeringsplicht?

Vanaf 1 juli 2015 kunt u een ontheffing aantoonbaar geleverde inspanningen aanvragen. Deze kunt u aanvragen als het u niet lukt om in te burgeren. En u wel uw best hebt gedaan. U hoeft dan geen inburgeringsexamen meer te doen. U kunt deze ontheffing aanvragen als uw inburgeringstermijn binnen 6 maanden stopt. Vraagt u de ontheffing eerder aan? Dan krijgt u GEEN ontheffing.
Lees meer over naturalisatie op de website van de IND. U kunt ook de informatielijn van de IND bellen. Het telefoonnummer is 088 - 0430 430.

Hier gevonden: http://www.inburgeren.nl/nw/inburgeraar/inburgeren/advies-naturalisatie.asp



In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Reacties

Populaire posts van deze blog

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Wat als je vergeten bent je verblijfsvergunning te verlengen?

Vraag: Kan ik mijn oude moeder naar Nederland halen?

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

Interview met Aad van Elswijk, advocaat vreemdelingenrecht te Rotterdam