Reizen met kinderen

Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben. Zij worden niet meer bijgeschreven in het paspoort van de ouders of gezaghebber. Bestaande bijschrijvingen zijn niet meer geldig.

Andere achternaam

Vaders en moeders hebben soms een andere achternaam dan hun kinderen. Zij hebben soms problemen bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen.
Bij een reis binnen het Schengengebied is er geen persoonscontrole. Naar of vanuit een niet-Schengenland is die controle er wel. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Dit speelt vooral als een kind met 1 volwassene reist. Mogelijk is er dan sprake van het onwettig onttrekken aan het ouderlijk gezag.

Eigen paspoort kinderen

Sinds 26 juni 2012 moet iedereen een eigen reisdocument hebben. Kinderen kunnen niet meer worden bijgeschreven in het paspoort van de ouders of gezaghebber. Bestaande bijschrijvingen zijn niet meer geldig.

Noodpaspoort kinderen

De Koninklijke Marechaussee verstrekt alleen in uitzonderlijke gevallen een noodpaspoort. Bijvoorbeeld wanneer een burger niet in staat was om op tijd een paspoort of identiteitskaart te verkrijgen.
De Koninklijke Marechaussee verstrekt daarom geen noodpaspoorten aan kinderen die nog bijgeschreven staan in het paspoort van hun ouders. Een uitzondering kan worden gemaakt om humanitaire redenen. Bijvoorbeeld voor een medische behandeling of voor het bijwonen van een begrafenis van een familielid.
Kinderen bij de controlepost van de marechaussee.

Verklaring ouderlijk gezag

Ouders/begeleiders hoeven niet standaard een verklaring bij zich te hebben waaruit het ouderlijk gezag blijkt. Of een verklaring waaruit blijkt dat het kind de grens over mag. Dit kan wel voor een vlottere grenspassage zorgen. Daarom adviseert de marechaussee ouders om de volgende documenten mee te nemen:
  • verklaring toestemming voor vakantie van de andere ouder. Dit kan ook in het Engels;
  • recent uittreksel gezagsregister;
  • recent uittreksel GBA van het kind;
  • kopie van paspoort van toestemminggevende ouder;
  • eventueel uitspraak over gezag en omgang;
  • eventueel het ouderschapsplan;
  • eventueel geboorteakte;
  • eventueel kopie van retourticket van het kind.
Deze documenten kunnen de marechaussee helpen bij een snellere persoonscontrole.

Centrum Internationale Kinderontvoering

De marechaussee werkt samen met het Centrum Internationale Kinderontvoering (CIKO). Zij bestrijden het onwettig onttrekken van kinderen aan het ouderlijk gezag. Twijfelt u over de terugkeer van uw kind na de vakantie, neem dan voor u toestemming voor de vakantie geeft contact op met het CIKO.

 Bron: http://www.defensie.nl/onderwerpen/reisdocumenten-en-grenscontroles/inhoud/reizen-met-kinderen

In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Vraag: Kan ik mijn oude moeder naar Nederland halen?

Interview met Aad van Elswijk, advocaat vreemdelingenrecht te Rotterdam

Wat als je vergeten bent je verblijfsvergunning te verlengen?

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

Interview met Anton Kleijweg, advocaat vreemdelingenrecht te Voorburg (update: tegenwoordig in Den Haag)