Piraterij en 1F (deel 1)

Recent stond er in de kranten dat Somalische Piraten hun straf in Nederland hadden uitgezeten en er nu asiel vroegen:

Drie Somalische piraten worden vrijgelaten

Drie veroordeelde piraten uit Somalië worden uit voorarrest vrijgelaten. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vrijdag bepaald. De drie hebben twee derde deel van hun gevangenisstraf uitgezeten en komen daarmee in aanmerking voor voorwaardelijke vrijlating.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/22551949/__Piraten_worden_vrijgelaten__.html

- VVD: asiel voor piraten onaanvaardbaar


De VVD zou het onaanvaardbaar vinden als drie veroordeelde piraten uit Somalië asiel krijgen in Nederland. „Dit tuig moet het land uit en wel zo snel mogelijk”, zei Tweede Kamerlid Malik Azmani van de regeringspartij vrijdag.

Malik Azmani, VVD-Tweede Kamerlid Foto: anp
Hij reageerde op de asielaanvraag van piraten. Die worden vrijgelaten, maar niet het land uitgezet omdat hun asielaanvraag nog loopt. Azmani vindt die situatie „te bizar voor woorden”. Hij noemt het „schaamteloos dat je eerst Nederlandse militairen beschiet en vervolgens hier asiel aanvraagt. Het is onacceptabel dat deze criminelen hier willen blijven 
 http://www.telegraaf.nl/binnenland/22552804/__VVD__piraten_het_land_uit__.html;

Somalische piraten in vreemdelingenbewaring

Drie veroordeelde Somalische piraten die vrijdag zijn vrijgelaten, zijn in vreemdelingenbewaring geplaatst. Hun asielaanvraag wordt daar verder afgehandeld. Een woordvoerster van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) heeft dat zaterdag laten weten.
 http://www.telegraaf.nl/binnenland/22555180/__Somalische_piraten_in_bewaring__.html
Alhoewel we al jaren naar Jack Sparrow kijken in de Pirates of the Caribbean"-filmserie was piraterij iets dat gevreesd werd door al de zeevarende naties en daarom eigenlijk als één van de eerste elgemeen beschouwde misdaad tegen de menselijkheid werd gezien. Als piraat werd je daarom opgehangen zodra men zijn handen op je kon leggen.(En natuurlijk omdat het de portemonnee van de machthebbers hard raakte)

Werd in de tijd dat ik zeerecht studeerde in de jaren '90 van de vorige eeuw in boeken piraterij nog aangestipt, er werd wel bij gemeld dat dit eigenlijk een uitgestorven fenomeen was. Dus hoe spannend het onderwerp ook leek het was geen actueel scriptieonderwerp.

Tot opeens een paar jaar geleden de Somaliërs een oud ambacht ontdekten en piraat werden.


Voor de meesten onder ons zal het vreemd klinken dat piraten die door Nederland zijn opgepakt asiel zouden kunnen krijgen in Nederland. Hoe zit dat precies juridisch?

Het Vluchtelingenverdrag verwacht van haar lidstaten dat zodra iemand voldoet aan het worden vervolgd vanwege ras, geloof, nationaliteit, politieke overtuiging of het behoren tot een sociale groep aan die persoon asiel wordt verleend. Om te voorkomen dat je dat dan ook aan de schurken van deze wereld zou moeten doen die bijvoorbeeld eerst zelf mensen hebben vervolgd is er de grote uitzonderingsmogelijkheid in artikel 1F.

Dit artikel luidt als volgt:

  • F.The provisions of this Convention shall not apply to any person with respect to whom there are serious reasons for considering that:
    • (a) he has committed a crime against peace, a war crime, or a crime against humanity, as defined in the international instruments drawn up to make provision in respect of such crimes;
    • (b) he has committed a serious non-political crime outside the country of refuge prior to his admission to that country as a refugee;
    • (c) he has been guilty of acts contrary to the purposes and principles of the United Nations.
Kan dit artikel de opgepakte piraten worden tegengeworpen?

Ik denk dat deze heren "hangen". Immers !f onder C spreekt van het volgende: (c) he has been guilty of acts contrary to the purposes and principles of the United Nations."


en dit is te vinden op internet:

"The United Nations Security Council has passed five resolutions in 2008 dealing with piracy in Somalia. These were passed pursuant to Chapter VII of the UN Charter, allowing the use of military force against threats to international security (ASIL, 2009). On the 16th of December 2008, the United Nations Security Council passed an even broader resolution, extending the authorization of military force to land-based operations in Somalia (Security Council 6046th Meeting (PM), 2008)."
Zie: Piracy Jure Gentium & International Law http://www.e-ir.info/2010/02/24/piracy-jure-gentium-international-law/

Subsidiair zou je ook voor b kunnen gaan. (b) he has committed a serious non-political crime outside the country of refuge prior to his admission to that country as a refugee ; Immers de piraterij gebeurt niet op het oorlogsschip, de piraten worden door de bemanning van het oorlogsschip opgepakt/gearresteerd. De heren zijn veroordeeld voor het kapen van een zeiljacht. En op het moment van de zitting was een deel van die bemanning nog spoorloos en werd er veel geld gevraagd.


De Nederlandse strafrechter motiveert in hun zaak als volgt:

"De verdachte heeft zich samen met anderen schuldig gemaakt aan twee zeeroven. De verdachte is in de eerste plaats betrokken geweest bij de aanval op de Choizil bij welke aanval grof geweld is gebruikt. Met automatische vuurwapens en een raketwerper in de aanslag zijn verdachte en zijn medeverdachten naar het zeilschip gevaren. Na de bemanning met de wapens te hebben bedreigd hebben verdachte en zijn medeverdachten het zeilschip geënterd en met een relatief grote groep bezit genomen van het kleine zeilschip.

[kapitein van de Choizil] en zijn tweekoppige bemanning moeten doodsangsten hebben uitgestaan en voor een volstrekt onzekere afloop moeten vrezen. Temeer nu de zeeroof zich op enig moment heeft voortgezet in een langdurige wederrechtelijke vrijheidsberoving en in een ontvoering van een deel van de bemanning en uiteindelijk in een grove afpersing. De slachtofferverklaring van [kapitein van de Choizil] onderstreept deze angst op treffende wijze waarin hij beschrijft dat hij zijn schip op open zee nog liever tot zinken zou hebben gebracht dan dat hij zijn schip door piraten zou laten gebruiken als moederschip voor nieuwe zeeroven.

Enige tijd na de zeeroof op de Choizil is de verdachte samen met anderen met drie boten wederom de zee opgegaan met de intentie om nog een schip te kapen. Daartoe hadden zij onder meer wapens en ladders meegenomen. Dat het toen niet tot daden van geweld is gekomen is niet aan de verdachte te danken, maar aan het optreden van de Nederlandse marine.

Het wordt de verdachte op de eerste plaats zwaar aangerekend dat hij, zo blijkt wel uit de verklaringen van de medeverdachten [medeverdachte 2] en [medeverdachte 1], deel hebben uitgemaakt van een goed georganiseerd netwerk van piraten. Een netwerk van afzonderlijke piraten die worden gedreven door uitsluitend winstbejag waarbij de afschuwelijke gevolgen voor hun slachtoffers en hun dierbaren voor lief worden genomen. De organisatiegraad blijkt onder andere uit de uitgebreide voorbereiding in Baraawe, de wijze van bevoorrading van de gebruikte schepen en het feit dat de zeeroof in opdracht van anderen werden uitgevoerd.

Zie de uitspraak http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBROT:2011:BR4930


(Lees verder in deel 2 ---Blogger kan niet een te lange tekst aan)




In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Reacties

Populaire posts van deze blog

VACATURE: Beslisme­de­werker Buitenlandse Zaken VISA - CSO

VACATURE: Medewerker aanmeldgehoren

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Wat als je vergeten bent je verblijfsvergunning te verlengen?

Voorwaarden verlaagd salariscriterium na zoekjaar hoogopgeleiden verruimd - kennismigranten salaris

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)