In Pristina blijft de realiteit altijd op de achtergrond aanwezig


Toine Heijmans werkt al achttien jaar als algemeen verslaggever voor de Volkskrant. Daarnaast is hij romancier. Zijn romandebuut Op Zee bleek een bestseller, werd verfilmd en bekroond met de Prix Médicis étranger. Nu is er zijn tweede roman, Pristina, waarin actuele thema’s centraal staan. In deze roman blijft de verslaggever aanwezig. Hij is te herkennen aan de levendige beschrijving van de locaties, maar ook aan de grote kennis van het onderwerp en het inlevingsvermogen in zijn hoofdpersonen. Hierdoor is  Pristina een waardige opvolger van Heijmans’ succesvolle debuutroman.

Repatriëringsambtenaar

Hoofdpersoon Albert Drilling is repatriëringsambtenaar en werkt voor de minister die belast is met het vreemdelingenbeleid. Drilling heeft zijn positie zelf uitgevonden en is de enige die deze bekleedt. Als repatriëringsambtenaar behandelt Drilling de ‘moeilijke gevallen’. Hij begeleidt asielzoekers die een bedreiging vormen voor de positie en reputatie van de minister. Hierbij gaat het om jonge mensen die worden uitgezet, ondanks dat zij een leven in Nederland opgebouwd hebben en geen leven daarbuiten kennen. Om een mediahype te voorkomen zoekt Drilling de vreemdelingen op om hen vervolgens geruisloos naar het land van herkomst te escorteren. Drilling is succesvol: in honderd procent van zijn gevallen verliet de vreemdeling het land zonder dat de minister onder vuur kwam te liggen.
In Pristina bevindt de vreemdeling in kwestie zich op Vlieland. Op het eiland aangekomen blijkt al gauw dat deze opdracht, deze plek en dit meisje anders zijn dan Drillings andere zaken. Of zijn slagingspercentage na deze zaak nog steeds 100% is, valt nog maar te bezien.

Lees hier verder: http://www.cultuurbewust.nl/literatuur-82940-recensie-pristina-toine-heijmans/


Koop hier het boek (even geduld hebben Bol laadt langzaam)




In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

Boek geeft gezicht aan vluchtelingenproblematiek - hoe een Koerdische Irakees kapper in Leiden werd