Gemeente Utrecht vraagt vrijlating vreemdelingen uit vreemdelingenbewaring


ArchieffotoDe gemeente Utrecht heeft in een gesprek met staatssecretaris Teeven gevraagd om twee asielzoekers die in vreemdelingenbewaring zitten vrij te laten. Vrijlating bleek geen optie voor de Dienst Terugkeer en Vertrek omdat deze vasthield aan het doorlopen van de protocollen.
Al eerder schreven wij over de asielzoekers, één werd in september opgepakt omdat hij zonder licht reed, de ander werd als omstander opgepakt na een melding van geluidsoverlast. Beide werden in vreemdelingendetentie geplaatst. De twee mannelijke asielzoekers werden begeleid door De Stichting Noodopvang Daklozen Vreemdelingen Utrecht (SNDVU). De  SNDVU vangt mensen op die als vluchteling in Nederland verblijven en niet in aanmerking komen voor rijksopvang, en geeft hen juridische begeleiding. Deze begeleiding kan zich richten op het alsnog verkrijgen van een  verblijfsvergunning maar ook op terugkeer.
De politiek in Utrecht reageerde bij beide incidenten geschokt en vroeg het college op om in gesprek te gaan met de staatssecretaris en Dienst Terugkeer en Vertrek: “Vanuit de gemeente Utrecht is aangegeven dat het nieuwe beleid van het Rijk beoogt om vreemdelingenbewaring alleen als uiterste middel in te zetten als het gaat om uitgeprocedeerde asielzoekers zonder strafblad.” Beide Guineese asielzoekers zijn in een asielprocedure en daardoor op dit moment niet uitzetbaar.
De gemeente Utrecht is bereid beide mannen op te vangen als “alternatief voor vreemdelingenbewaring” met bijvoorbeeld een meldplicht bij de vreemdelingenpolitie Utrecht. Maar Dienst Terugkeer en Vertrek ging hier niet in mee. Ook na herhaaldelijk aandringen bij het ministerie is aangegeven de vreemdelingenbewaring te handhaven.  “Helaas kan ik u op dit moment dus geen positief bericht geven over de vrijlating van beiden. Vanuit Utrecht zal er blijvend proactief contact worden gezocht met de nationaal verantwoordelijke partijen over beide zaken”, aldus Wethouder Everhardt

Lees het originele artikel hier in de Utrechtse Internet Courant http://www.duic.nl/nieuws/55283/gemeente-utrecht-vraagt-vrijlating-vreemdelingen/?goback=.anp_1624427_1384026858792_1.gmr_1624427.gde_1624427_member_5796972081811853312#!

" Beide Guineese asielzoekers zijn in een asielprocedure en daardoor op dit moment niet uitzetbaar" Ze kunnen niet in bewaring zijn als ze al een procedure hadden lopen lijkt me en rechtsmiddelen tijdig hadden ingediend. Wellicht hebben de heren opnieuw asiel aangevraagd in bewaring en in zulke gevallen moet je dan de beslissing binnen afwachten.

In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?