Teeven bekijkt aanvraag Kinderpardon van Wime



(Foto: maurosvrienden)
1 / 1
zoom out
MAASTRICHT - Staatssecretaris Fred Teeven zal het dossier van de 22-jarige Angolees Wime Dumingos uit Meerssen eind deze week bestuderen. Dat is goed nieuws voor Wime, die sinds 4 september vastzit in detentie bij het vliegveld Zestienhoven Rotterdam. De dreiging van uitzetting echter is nog steeds aanwezig. De IND heeft de uitzetdatum bepaald op 4 oktober.
Dinsdagmiddag trok de Maastrichtse vriendengroep van Wime naar de rechtbank in Roermond om hem steun te verlenen tijdens de rechtszaak over zijn in bewaringstelling. Ook oud-medeleerlingen, leraren en leden van zijn kerk waren aanwezig. Allemaal waren ze erg bezorgd over het feit dat Wime in detentie is genomen in afwachting van een mogelijke uitzetting.
Wime was blij verrast bij het zien van de steun die hij kreeg vanuit Maastricht, maar moest na afloop toch het politiebusje weer in om alleen de lange weg terug te maken naar het detentiecentrum.
De uitspraak van de rechter of hij in vrijheid de nog lopende procedures voor zijn verblijfsvergunning in vrijheid mag afwachten volgt uiterlijk maandag. Wel kreeg Wime tijdens de zitting de toezegging van de IND-ambtenaar dat staatssecretaris Teeven binnen veertien dagen uitsluitsel zal geven over zijn aanvraag voor het Kinderpardon.
Dit naar aanleiding van een verzoek van Vluchtelingenwerk Nederland aan de staatssecretaris om voor Wime zijn discretionaire bevoegdheid te gebruiken. Ook het college van B en W van de gemeente Meerssen heeft vandaag middels een brief aan de staatssecretaris laten weten een loyale toepassing van het Kinderpardon voor Wime van ganser harte te steunen.
Tijdens het kamerdebat van 12 maart is de staatssecretaris er door diverse politieke partijen op gewezen dat het Kinderpardon, hoewel een uitkomst voor een 800 tal asielkinderen, door de beperkingen ook weer voor problemen zou zorgen. Kinderen die vijf jaar in minderjarigheid in Nederland verbleven hebben, kunnen namelijk aanspraak maken op een verblijfsvergunning. Kinderen - jongeren inmiddels - die veel langer in Nederland zijn kunnen worden uitgezet.
Wime is zo'n jongere. Als tienjarig alleenstaand asielzoekertje kwam hij naar Nederland. Nu hij 22 is valt hij buiten het Kinderpardon. Wime blijkt net zes maanden te oud.

Staatssecretaris Teeven heeft toegezegd dat hij 'de regeling voor langdurig verblijvende kinderen loyaal' zou uitvoeren omdat er 'problemen mee moeten worden opgelost'. ,,Problemen zijn er voor Wime al genoeg geweest”, zegt Meerssenaar Hub Vermeeren die zich al jaren over Wime ontfermt: ,,de afwijzing van het Kinderpardon is voor hem de de derde keer dat hij nét buiten een regeling valt waarmee hij een verblijfsvergunning had kunnen krijgen. Hij kwam net niet in aanmerking voor het Generaal Pardon in 2007 omdat hij een paar maanden ‘tekort kwam’ wat betreft zijn verblijfsduur. Een andere aanvraag ging ook mis, toen hij nog kind was. Die werd door een wisseling van de voogdij door het NIDOS (voogdij instellingminderjarige asielzoeker) te laat ingediend.”
De reden dat Wime is opgepakt is na de afwijzing voor het Kinderpardon is dat hij te laat een voorlopige voorziening heeft aangevraagd waarmee hij de bezwaarprocedure in het land kan afwachten. Vermeeren: ,,Wime kreeg de afwijzing binnen en had maar 24 uur de tijd om een voorlopige voorziening aan te vragen. Daarmee was hij te laat omdat hij eerst een advocaat moest zoeken. Ik ken Wime als netjes en heel zorgvuldig, zeker niet iemand die iets zomaar vergeet. Brieven de IND zijn heel ingewikkeld, daar heb ik als volwassene nog moeite mee, laat staan een jongere. Daarbij is hij als kind eerst jarenlang in Nederland toegelaten en dan is hij vanaf de dag dat hij 18 jaar is geworden ineens niet meer welkom. Dat is erg hard. En dan nu in detentie, zo ga je toch niet met jonge mensen om.”
Ook advocate Lucy Habets wees in haar verweer bij de rechtbank naar de ‘onnodige hardheid’ van de Immigratiedienst ten aanzien van Wime. ,,Nu staatssecretaris Teeven het dossier zal bekijken is er voor Wime weer een beetje hoop. De vlucht naar Angola is dan wel al geboekt, maar er is door Angolese ambassade nog geen reisdocument afgegeven. Ik ga er vanuit dat er eerst weer een toetsing door de Dienst Terugkeer en Vertrek zal plaatsvinden.”

http://www.dichtbij.nl//maastricht/regionaal-nieuws/artikel/3043728/teeven-bekijkt-aanvraag-kinderpardon-van-wime.aspx#!



In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Reacties

Populaire posts van deze blog

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

Boek geeft gezicht aan vluchtelingenproblematiek - hoe een Koerdische Irakees kapper in Leiden werd