Vijf gouden tips voor succesvolle integratie.

1. Taal - taal - taal

Voordat ik ruim tien jaar geleden directeur werd van VluchtelingenWerk Noord-Nederland werkte ik in Congo. Daar werd ik gedwongen om Frans te leren. Dat kan alleen door je te bewegen in de samenleving. Zoek contacten in de community, of dat nu op de sportclub is, in de kerk of op het werk. Doe mee!


2. Word vrijwilliger
Als je geen betaald werk kunt vinden, zoek dan vrijwilligerswerk. Dat hoeft niet per sé bij een vrijwilligersorganisatie te zijn, maar dat kan ook in een bedrijf of op de school van je kinderen. Vrijwilligerswerk helpt je de taal beter te leren, en het vergroot je netwerk. Wie een betaalde baan wil, heeft baat bij een groot netwerk. Stap er gewoon op af, desnoods samen met een Nederlands maatje.


3. Wees niet bang onder je niveau te werken
Mooie diploma's uit het eigen land worden vaak in Nederland niet erkend. Schaam je daar niet voor. Neem toch een baan aan onder je niveau. Want werk zorgt voor eigenwaarde, op welk niveau dan ook. Ik ken een hoogopgeleide vluchteling die uiteindelijk als receptionist aan het werk ging. "Ik kan nu met trots naar mijn kinderen kijken", zei hij. "Die zien nu elke morgen hun vader naar het werk toegaan."


4. Geef je leven structuur
Blijf niet in bed liggen, of hangen achter computer of tv. Ga kranten bezorgen, of iets anders. Zorg dat je ritme krijgt in je leven. Als je niets doet en blijft balen, kan dat een negatieve invloed hebben op je functioneren.


5. Droom realistische dromen
Ook al leerde ik Frans, in Congo had ik geen journalist kunnen worden. Want daarvoor was mijn taalniveau gewoon niet hoog genoeg. Dat is niet erg. Dromen over een mooie baan is prachtig, maar zorg dat het realistisch is. De consequentie van vluchten en elders een nieuw bestaan opbouwen, is dat je niet altijd advocaat of arts kunt blijven.


 Klaas Harink, oud direkteur van VluchtelingenWerk Noord-Nederland op Linkedin in de open groep Vluchtelingenwerk http://www.linkedin.com/groupItem?view=&gid=1976690&type=member&item=245768320&qid=80499e15-ef0d-4212-9fb2-06046fcc2589&trk=group_most_popular-0-b-ttl&goback=.gmp_1976690

 En speciaal voor Klaas een plaatje van de weg door het moeras bij Veenhuizen.

In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Reacties

Populaire posts van deze blog

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

Boek geeft gezicht aan vluchtelingenproblematiek - hoe een Koerdische Irakees kapper in Leiden werd

Deportation of Afghan children would violate UN conventions