Project Transithuis (terugkeerproject van Kerk in Actie)



Doelgroep:
Deelnemers in het project hebben geen perspectief voor voortgezet legaal verblijf in Nederland en geen recht op voorzieningen. Ze verblijven op straat dan wel in vreemdelingenbewaring. Vaak zien zij ook geen perspectief in het land van herkomst. Er kan sprake zijn van (ernstige) belemmeringen die het mensen onmogelijk maakt om zelfstandig een invulling te geven aan de (weder)opbouw van hun toekomst.
Omschrijving:
Het project 'Transithuis' wil de deelnemers helpen om de belemmeringen in beeld te brengen die een duurzame hervestiging in het land van herkomst (of een ander land waar de toegang en het perspectief kunnen worden gewaarborgd) in de weg staan. Deze belemmeringen worden op basis van vertrouwelijkheid besproken en in kaart gebracht om ze vervolgens samen te overwinnen en een duurzame, veilige hervestiging te realiseren. Het Transithuis voorkomt dat deze mensen op straat komen, omdat ze volgens de wet- en regelgeving geen recht (meer) hebben op voorzieningen. Wie letterlijk op straat moet zien te overleven, kan niet werken aan zijn terugkeer. Het project biedt daarom ook onderdak en voorzieningen zoals leefgeld, maar ook faciliteiten zoals het gebruik van telefoon en internet. Consulenten van het project geven de deelnemers intensieve professionele begeleiding bij het werken aan hun (nieuwe) toekomst.
Ondersteuning:
Het belangrijkste uitgangspunt binnen het project Transithuis is dat de deelnemer (hernieuwd) vertrouwen opbouwt. Daartoe staat een professioneel team klaar,  dat vanuit verschillende disciplines de deelnemer begeleiding, zorg, rust en stabiliteit biedt. Door veel tijd te investeren in de belemmeringen en behoeften van de deelnemer en gericht persoonlijke aandacht hieraan te geven,  kan het vertrouwen zich ontwikkelen en daarmee de betrokkenheid van de deelnemer bij zijn eigen traject en de bereidheid zelf ook te investeren in het realiseren van een duurzame oplossing.
De deelnemers aan het Transithuis zullen als gasten worden opgevangen in nette huizen met eigen voorzieningen. De huisvesting en de daarbij behorende voorzieningen maken nadrukkelijk onderdeel uit van het methodisch proces. Zo ervaren de deelnemers dat meedoen aan het Transithuis een nieuwe start betekent. De deelnemer wordt tijdens zijn traject ondersteund door zijn persoonlijke consulent en het team van het Transithuis. Bij het zoeken naar een duurzame oplossing wordt maatwerk geboden. Samen met de deelnemer wordt er naartoe gewerkt dat hij hernieuwd kennis maakt met zijn land van hervestiging en perspectief ziet om er een nieuw leven op te bouwen. Waar nodig of zinvol kan hij in Nederland nog een cursus of training volgen om bij hervestiging beter voorbereid te zijn om weer een (werk)plek in te nemen. Ten behoeve het project wordt ook gewerkt met diverse partners in de hervestigingslanden.
Er wordt ook gewerkt aan empowerment van de deelnemer,  waarbij er onder meer aandacht zal zijn voor de mentale en fysieke conditie van de deelnemer,  maar ook bijvoorbeeld aan voeding en hygiëne.
Per deelnemer is een beperkt geldbedrag beschikbaar voor zijn reïntegratie / participatie bij hervestiging.
Voorwaarden:
Op diverse manieren kan een potentiële deelnemer worden aangemeld voor het Transithuis. Hij kan zichzelf melden of hij kan worden aangemeld door een externe begeleider, zoals een justitiepastor,  advocaat,  begeleider van VluchtelingenWerk,  een kerk,  enzovoort. Met de aanmelder wordt een eerste registratiegesprek gehouden. In dit gesprek zal naar de volgende zaken worden gevraagd:
  • persoonsgegevens van de kandidaat-deelnemer (met deelnemers worden zowel mannen als vrouwen bedoeld. Om de leesbaarheid te vergemakkelijken wordt in deze tekst steeds de mannelijke vorm gebruikt): naam,  huidig adres, huidig telefoonnummer, geboortedatum, geboorteplaats, land van herkomst;
  • naam en contactgegevens van de begeleider(s);
  • V-nummer en IND-nummer (indien beschikbaar).
Het is belangrijk deze informatie bij de hand te hebben,  om een spoedige afhandeling van de aanmelding te bevorderen. Voor zover bij de aanmelder bekend,  komen ook de volgende zaken aan de orde:
  • het beeld / de verwachtingen van de kandidaat-deelnemer (en van de aanmelder) ten aanzien van deelname aan het Transithuis;
  • wat er eventueel (dit is geen vereiste) al gedaan is aan terugkeer naar het land van herkomst of hervestiging in een derde veilig land. Het feit dat iemand zich aanmeldt en dat er een registratiegesprek plaatsvindt wil nog niet zeggen dat de aangemelde persoon ook wordt opgenomen in het project Transithuis. Het team van het Transithuis beslist (in principe) binnen een week of er een vervolg wordt gegeven aan de aanmelding. Soms kan het nodig zijn eerst onderzoek te verrichten voordat verder wordt gegaan met een aanmelding.
Als wordt besloten na de registratie verder te gaan met de kandidaat-deelnemer,  wordt er een uitgebreide intake gehouden. In deze intake zal dieper worden ingegaan op de belemmeringen voor terugkeer / hervestiging. Verder zal de kandidaat-deelnemer gevraagd worden waar relevante informatie ingewonnen kan worden. Uiterlijk (in principe) een week na de intake wordt besloten of iemand wordt opgenomen in het project Transithuis. De mate waarin iemand bereidheid toont de belemmeringen voor hervestiging bespreekbaar te maken en hier inzicht in te geven speelt een rol in de beslissing of iemand al dan niet wordt opgenomen in het project.
Duur van het project:
Vanaf 01 maart 2012 tot en met 01 oktober 2013
Samenwerkingsverbanden:
Partners zijn Kerk in Actie,  INLIA en Justitiepastoraat. Er wordt samengewerkt op onderdelen met diverse partners,  waaronder IOM.
Overige bijzonderheden:
Einddatum is inclusief uitloopperiode.

Bron: http://www.infoterugkeer.nl/projecten/projecten/transithuis.aspx?cp=128&cs=61532



In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Reacties

Populaire posts van deze blog

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Wat als je vergeten bent je verblijfsvergunning te verlengen?

Vraag: Kan ik mijn oude moeder naar Nederland halen?

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

Interview met Aad van Elswijk, advocaat vreemdelingenrecht te Rotterdam

Voorwaarden verlaagd salariscriterium na zoekjaar hoogopgeleiden verruimd - kennismigranten salaris