AG: Homoseksuele asielzoekers moeten gerichtheid kunnen uiten

De advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie stelt in een advies dat je van homoseksuele asielzoekers niet kunt verwachten dat zij hun seksuele gerichtheid verbergen om in hun land van herkomst niet vervolgd te worden. VluchtelingenWerk Nederland is dezelfde mening toegedaan.

Onderzoek naar behandeling

Bij het Europees Hof loopt een zaak van drie homoseksuele asielzoekers uit Sierra Leone, Oeganda en Senegal van wie Nederland het asielverzoek heeft afgewezen. In een advies aan het Hof stelt de advocaat-generaal dat homoseksuelen mogelijk in hun land van herkomst een specifieke sociale groep vormen. Zij kunnen om die reden in aanmerking kunnen komen voor een vluchtelingstatus. De adviseur is van mening dat het land dat de asielaanvraag behandelt, eerst moet onderzoeken hoe ernstig de behandeling van betrokkene zal zijn vanwege de seksuele gerichtheid. Hierbij gaat het onder meer om de zwaarte van de op te leggen straf en andere maatregelen en sociale praktijken waar de asielzoeker mee te maken kan krijgen.

Rekening houden met dit oordeel

VluchtelingenWerk hoopt dat het Europees Hof van Justitie het advies volgt. Nederland en alle andere EU-lidstaten zullen dan bij de behandeling van aanvragen van homoseksuele asielzoekers met dit oordeel rekening moeten houden.

Bron: https://www.vluchtelingenwerk.nl/nieuws/homoseksuele-asielzoekers-moeten-gerichtheid-kunnen-uiten

Dit is dus GEEN uitspraak en de uitspraak zou een totaal andere kant op kunnen gaan. Behalve als stof tot nadenken heeft dit advies geen waarde in die zin dat je er iets mee zou kunnen afdwingen. Het kan wel een eigen argument in een procedure ondersteunen.

In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Interview met Aad van Elswijk, advocaat vreemdelingenrecht te Rotterdam

Wat als je vergeten bent je verblijfsvergunning te verlengen?

Vraag: Kan ik mijn oude moeder naar Nederland halen?

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

Interview met Anton Kleijweg, advocaat vreemdelingenrecht te Voorburg (update: tegenwoordig in Den Haag)

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag