Regeling voor langdurig verblijvende kinderen

Met ingang van 1 februari is de regeling langdurig verblijvende kinderen van kracht geworden. Deze regeling biedt asielkinderen die zonder zicht op een verblijfsvergunning ten minste vijf jaar in Nederland hebben verbleven en hun gezinsleden de mogelijkheid in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning.
Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning op grond van deze regeling gelden de volgende voorwaarden:
  • het kind was op 29 oktober 2012 jonger dan 21 jaar (dus geboren ná 29 oktober 1991);
  • er moet door of voor het kind op 29 oktober 2012, minimaal vijf jaar voordat het 18 jaar oud werd, een asielaanvraag zijn ingediend;
  • het kind heeft na die aanvraag vijf jaar of langer onafgebroken in Nederland gewoond;
  • het kind mag niet langer dan drie maanden uit beeld zijn geweest van IND, DT&V, COA of de Vreemdelingenpolitie of in het geval van een alleenstaande minderjarige vreemdeling van voogdijinstelling Nidos; en
  • vooraf moet worden verklaard dat op het moment dat de verblijfsvergunning wordt verleend, alle nog lopende procedures (namens of door) het kind worden ingetrokken.
Daarnaast gelden er enkele zogenaamde ‘contra-indicaties’, d.w.z. omstandigheden die ertoe leiden dat een vergunning niet wordt verleend. Voor de volledige inhoud van de regeling langdurig verblijvende kinderen, zie hieronder bij veelgestelde vragen.
Meer informatie Deze regeling is een overgangsregeling, die tot 1 mei geldig is. Met een definitieve regeling, die eveneens op 1 februari van kracht is geworden, is er beleid gekomen waaraan kan worden getoetst of de Nederlandse overheid een vergunning dient te verlenen op basis van het langdurig verblijf.

Telefonische afspraak Om een beroep te doen op deze regeling dient het kind of zijn wettelijk vertegenwoordiger te bellen met de IND via 0900 1234561 (€ 0,10 p.m. plus de kosten voor het bellen met een mobiele telefoon). Ook een advocaat die namens zijn client een beroep wil doen op de regeling dient 0900-1234561 te bellen. De Ketenpartnerlijn kan hiervoor niet gebruikt worden.
Vervolg
Nadat het kind zich telefonisch bij de IND heeft aangemeld, ontvangt hij van de IND een schriftelijke bevestiging van deze aanmelding. De IND streeft ernaar om hem binnen zes weken een nieuwe brief te sturen, met daarin een datum voor een afspraak om de aanvraag in persoon aan een loket in te dienen. Na indiening van de aanvraag heeft de IND maximaal zes maanden de tijd om op de aanvraag te beslissen.
N.b. Het is belangrijk te weten dat de Staatssecretaris op 31 januari 2013 aan de Tweede Kamer heeft toegezegd dat er pas beslist zal worden op de aanvragen, nadat er een debat over de Regeling heeft plaatsgevonden. De datum van het debat is nog niet bekend.

Meer informatie



Bron: http://www.ind.nl/nieuws/2013/regelingvoorlangdurigverblijvendekinderen.aspx?cp=110&cs=46613


Law Blogs
Law blog
Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.



Bookmark and Share

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

Vraag: Kan ik mijn oude moeder naar Nederland halen?

VACATURE: (junior) juridisch medewerker bij advocatenkantoor Everaert

Interview met Aad van Elswijk, advocaat vreemdelingenrecht te Rotterdam

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Wat als je vergeten bent je verblijfsvergunning te verlengen?