Doorgaan naar hoofdcontent

Antwerpen wil 250 euro voor inschrijving aan vreemdelingenloket


Bart De Wever
Bart De Wever
ANTWERPEN - Het Antwerpse stadsbestuur gaat een eenmalige retributie van 250 euro vragen aan wie zich voor het eerst inschrijft aan het vreemdelingenloket van de stad. Dat heeft het schepencollege vrijdag beslist.
Tot nu toe bleef een dergelijke inschrijving beperkt tot het betalen van 17 euro, de prijs van een identiteitskaart. Volgens het college is de retributie absoluut noodzakelijk om de dossierkosten enigszins te kunnen dekken. De kwestie moet wel nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad.
In 2012 werden er via het Antwerpse vreemdelingenloket zowat 11.000 dossiers aangemaakt, volgens burgemeester Bart De Wever (N-VA) veruit het meest onder de Belgische steden.
Tot nu toe betaalde een nieuwkomer daar slechts 17 euro voor. “Maar gemiddeld gaat zo'n dossier gepaard met een kostprijs van 330 euro”, zegt De Wever. Die hoge som zou onder meer te wijten zijn aan ICT-kosten, de controle op de rechtsgeldigheid van de documenten en contacten met de Dienst Vreemdelingenzaken.
“In het buitenland wordt het tarief voor nieuwkomers vaak bij algemene wet geregeld, maar hier is dat de autonomie van steden en gemeenten”, zegt schepen voor Loketten Liesbeth Homans (N-VA). Ze wijst erop dat in Frankrijk en Nederland die retributie nog hoger ligt, respectievelijk op 260 en 950 euro.
Er komen wel een aantal vrijstellingen, zoals voor studenten, langdurig ingezetenen van een EU-lidstaat en mensen die met succes een asielprocedure hebben afgerond. Zij zullen 17 euro blijven betalen.

Bron: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130208_00462377


Law Blogs
Law blog
Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.



Bookmark and Share

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

š—Ŗš—¼š—²š—»š˜€š—±š—®š—“ šŸ­šŸ³ š—·š—®š—»š˜‚š—®š—暝—¶ š˜‚š—¶š˜š˜€š—½š—暝—®š—®š—ø š—¼š˜ƒš—²š—æ š˜š—¶š—·š—±š—²š—¹š—¶š—·š—øš—² š—Æš—²š˜€š—°š—µš—²š—暝—ŗš—¶š—»š—“ š˜ƒš—®š—» ‘š—±š—²š—暝—±š—²š—¹š—®š—»š—±š—²š—暝˜€’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?

Voor een Haagse ambtenaar is het ongeloofwaardig dat een toerist naar Roermond wil reizen vanuit Amsterdam. Visumbezwaar ongegrond.