Uittreksel GBA moet misschien wel gratis



Het betalen voor een uittreksel uit de GBA zou wel eens in strijd kunnen zijn met het Europees recht. Het gerechtshof in Den Bosch wil daarover uitsluitsel van het EU-Hof.
Het betalen voor een uittreksel uit de GBA zou wel eens in strijd kunnen zijn met het Europees recht. Het gerechtshof in Den Bosch wil daarover uitsluitsel van het EU-Hof van Justitie.
Privacyrichtlijn
Een vrouw die in een verkeersovertredingszaak haar verhuishistorie als bewijs wilde aandragen had daarvoor een uittreksel uit de GBA aangevraagd bij haar gemeente. De 12,80 euro die zij aan leges moest betalen voor een papieren afschrift daarvan wilde ze echter niet betalen en ze liet de zaak voorkomen. Het gerechtshof in Den Bosch denkt bij nadere bestudering van de zaak dat het vragen van leges voor het GBA-uittreksel strijdig kan zijn met het Europees recht. De verstrekking van persoonsgegevens door de overheid is immers vastgelegd in een Europese privacyrichtlijn, waarin volgens het Bossche hof enige onduidelijkheid is gelaten over het al of niet in rekening mogen brengen van leges voor de verstrekking.

Inzagerecht?
Het gerechtshof wil nu via 'prejudiciële vragen' van het EU-hof horen of het tonen van de GBA-gegevens (op een beeldscherm) genoeg is om aan het inzagerecht uit de privacyrichtlijn te voldoen, of de privacyrichtlijn het vragen van leges voor een GBA-uittreksel verbiedt en of 12,80 euro dan schappelijk is. Het zal ongeveer een jaar duren voordat het EU-Hof in Luxemburg uitspraak doet.

Tweede donkere wolk
Jurist Clemens Meerts, die de zaak van de vrouw bepleitte, ziet een 'tweede donkere wolk boven de legesheffing'. Vorig jaar kaartte hij al de legesheffing voor de ID-kaart met succes aan. Hij denkt dat de uitspraak van het Hof ook gevolgen kan hebben voor de leges voor andere verklaringen, zoals een VOG of een geboorteakte.

Bron: http://www.binnenlandsbestuur.nl/digitaal/nieuws/uittreksel-gba-moet-misschien-wel-gratis.8506046.lynkx

Law Blogs
Law blog
Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.



Bookmark and Share

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)