Congres: De Nederlandse rechter en Europees recht

Wat doet de Nederlandse rechter met het Europese recht? Die vraag staat centraal tijdens de eerste gezamenlijke themadag van de Kenniscentra van de Rechtspraak en SSR (het opleidingsinstituut van de rechterlijke macht). De dag wordt georganiseerd op vrijdag 9 november in Media Plaza in Utrecht.

Rode draad van de themadag vormt het Europese recht. Een rechtsgebied dat van belang is voor alle betrokken organisatoren: Kenniscentrum Cybercrime, Kenniscentrum Economisch Strafrecht Arnhem, Kenniscentrum Financieel en economisch recht, Kenniscentrum Fraude, Kenniscentrum Milieu en Gezondheid, Kenniscentrum Verzekeringsrecht en SSR.

Herman van Harten (universitair docent UU) en René Barents (rechter in het Gerecht voor ambtenarenzaken van de Europese Unie in Luxemburg) zullen spreken over de autonomie van de Nederlandse rechter in het Europese recht en de verhouding Hof van Justitie - nationale rechter. Na deze inleidingen zal een aantal personen uit de Nederlandse rechtspraak hierop een reactie geven.

Het middagprogramma bestaat uit een viertal parallelle sessies, toegespitst op de voor de Kenniscentra specifieke terreinen zoals: de positie van het verkeersslachtoffer in Europa, de verhouding tussen het Europese en nationale recht op gebied van flora en fauna en natuurbescherming, opsporingsonderzoek naar skimmers en harmonisering en handhaving van de financiële markten in Europa. Tijdens deze sessies worden de deelnemers geïnformeerd over de invloed en betekenis van het Europese recht, de doorwerking daarvan in de Nederlandse rechtsorde en de toepassing door de Nederlandse rechter op deze gebieden.

Ter gelegenheid van de themadag verschijnt er een boek getiteld ‘Toepassing van Europees Recht. Wat doet de Nederlandse rechter met het Europese recht?’. Dit boek wordt gepresenteerd en verstrekt aan de deelnemers.

Klik voor meer informatie en aanmelding hier.


Jammergenoeg geen deelsessie op het gebied van het vreemdelingenrecht terwijl daar toch juist het Europees recht zo'n grote rol gaat spelen/ speelt.


Law Blogs
Law blog
Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.



Bookmark and Share

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?

Voor een Haagse ambtenaar is het ongeloofwaardig dat een toerist naar Roermond wil reizen vanuit Amsterdam. Visumbezwaar ongegrond.