Strijd met goede procesorde? Laat indienen aanvullend beroep (uitspraak Raad van State))

Het gaat hier om een asielzaak. Een dag voor de zitting stuurt de advocaat nog een aanvullend beroepschrift. Volgens de rechtbank had ze dat eerder kunnen doen en werd hetgeen aangvoord wegens strijd met de goede procesvoering niet meegenomen.


LJN: BX9297, Raad van State , 201201003/1/V4
Datum uitspraak: 03-10-2012
Datum publicatie: 05-10-2012
Rechtsgebied: Vreemdelingen
Soort procedure: Hoger beroep

2. In de enige grief klaagt de vreemdeling dat de rechtbank ten onrechte heeft overwogen dat de beroepsgrond met betrekking tot de positie van de vreemdeling als alleenstaande vrouw bij terugkeer naar de Democratische Republiek Congo (hierna: de DRC) wegens strijd met de goede procesorde buiten beschouwing wordt gelaten, aangezien zij deze niet in de gronden van het beroep van 21 december 2010, maar eerst in de aanvulling daarop van 2 december 2011 naar voren heeft gebracht en niet is gebleken dat dit niet eerder had gekund. De vreemdeling betoogt dat de rechtbank aldus heeft miskend dat hetgeen zij in de aanvulling van 2 december 2011 op de gronden van het beroep op dit punt naar voren heeft gebracht een nadere toelichting is op het gestelde in de zienswijze, waarvan de inhoud in de gronden van het beroep van 21 december 2010 is herhaald en ingelast en derhalve door de rechtbank beoordeeld had moeten worden in het kader van het beroep op artikel 3 van het Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (hierna: het EVRM).
(.....)
In de aanvulling van 2 december 2011 op de gronden van het beroep heeft de vreemdeling onder verwijzing naar onder meer een tweetal rechtbankuitspraken aangevoerd dat zij bij terugkeer risico loopt slachtoffer te worden van seksueel geweld, omdat zij een alleenstaande vrouw is met kind, zonder familie en sociaal netwerk en eerder slachtoffer is geweest van seksueel geweld. Omdat het aldus aangevoerde blijft binnen de omvang van hetgeen de vreemdeling in de in beroep herhaalde en ingelaste zienswijze naar voren heeft gebracht, is, anders dan de rechtbank heeft overwogen, geen sprake van een nieuwe beroepsgrond maar van nadere argumenten ter toelichting van een eerder voorgedragen beroepsgrond.
4. Ook na afloop van de beroepstermijn en indien die termijn is gegeven, na afloop van de termijn als bedoeld in artikel 6:6 van de Awb kunnen, gelet op artikel 8:58 van de Awb, nadere argumenten, nadere gegevens of nadere stukken, ter onderbouwing van een eerdere beroepsgrond worden ingediend, tenzij dat in strijd is met een goede procesorde. Dat is het geval, indien de nadere argumenten, nadere gegevens of nadere stukken verwijtbaar zodanig laat worden ingediend, dat de andere partijen worden belemmerd om daarop adequaat te reageren of de goede voortgang van de procedure daardoor anderszins wordt belemmerd. De vreemdeling heeft haar nadere argumenten eerst bij brief van 2 december 2011 naar voren gebracht en heeft geen feiten of omstandigheden gesteld waarom zij dit niet eerder had kunnen doen. Nu de minister echter ter zitting bij de rechtbank van 12 december 2011 heeft toegelicht waarom de nadere argumenten niet tot een geslaagd beroep op artikel 3 van het EVRM kunnen leiden, had de rechtbank, hoewel haar bij de beantwoording van de vraag of is gehandeld in strijd met een goede procesorde enige beoordelingsruimte toekomt, deze argumenten bij de beoordeling van het beroep niet buiten beschouwing mogen laten.
De grief slaagt.

Bron: rechtspraak.nl

Het lijkt er op dat een IND procesvertegenwoordiger het beste kan aangeven in zo'n geval zich belemmerd te voelen om adequaat te kunnen reageren en alleen in staat te zijn tot een ad hoc reactie. Om zo twee vliegen in een klap te slaan:  geen goede procesorde maar gaat de rechter daar niet in mee toch enigszins wat aan hebben kunnen voeren.

Law Blogs
Law blog
Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.



Bookmark and Share

Reacties

Populaire posts van deze blog

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Wat als je vergeten bent je verblijfsvergunning te verlengen?

Vraag: Kan ik mijn oude moeder naar Nederland halen?

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

Interview met Aad van Elswijk, advocaat vreemdelingenrecht te Rotterdam