Prostituee krijgt te maken met pure intimidatie


Prostituee krijgt te maken met pure intimidatie -  Prostitutie in Utrecht. Foto ANP Gelokt met mooie verhalen over Nederland belandt menig buitenlandse prostituee hier in een ellendige situatie. Nietsontziende pooiers verdienen geld over de ruggen van de vrouwen. Hoofdinspecteur Henk Werson, bestrijder van mensenhandel, schreef er een boek over.
Grof geweld, pure intimidatie, chantage, uitbuiting. Henk Werson, die actief is bij het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel (EMM) van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), hoorde van slachtoffers van mensenhandel, onder meer uit het voormalige Oostblok, akelige verhalen.
De hoofdinspecteur, die zeker 1300 slachtoffers sprak, weet maar al te goed in wat voor misère prostituees in Nederland terecht kunnen komen. Pooiers oefenen niet zelden macht over de vrouwen uit. Zo werden vrouwen verkracht, afgeranseld of werden de borsten van een prostituee toegetakeld.
De mensenhandelaren deinzen er niet voor terug geld dat de vrouwen in de prostitutie verdienen –voor een fors deel– op te eisen.
Werson beschrijft diverse praktijkverhalen over mensenhandel in ”De fatale fuik – Achter de schermen van mensenhandel en gedwongen prostitutie in Nederland”. Mensenhandelaren zijn onder meer van Turkse en Marokkaanse afkomst.
Zonder gevaar is het speurwerk naar mensenhandel niet, beschrijft Werson. Ooit was hij samen met een politiecollega in een voormalig Oostblokland voor onderzoek naar een mensenhandelaar. In een hotel waar Werson samen met een rechterlijke delegatie is, lopen „louche boksschooltypes” rond die het kennelijk op hen hebben voorzien. Er is informatie binnengekomen dat de verdachte mensenhandelaar vanuit zijn cel regelt dat hij de „gasten die naar zijn geboortedorp gaan, zal laten omleggen.”
Met tien man sterk valt de politie het hotel binnen. Vijf mannen worden aangehouden, er worden diverse wapens aangetroffen. Op de terugweg naar Nederland, in de auto, voelt Werson de spanning uit zijn „nek en schouders wegtrekken.” Mensenhandelaren uit vroegere Oostbloklanden „voelden zich onaantastbaar.”
Mensenhandelaren maken gebruik van voodoo om (Afrikaanse) vrouwen die in Europa in de prostitutie –gaan– werken, in toom te houden, schetst Werson zijn bevindingen in een van de zaken die hij onderzocht. „Het meisje staat in het krijt bij degene die kosten maakt om haar naar het Westen te krijgen. Voor vertrek wordt ze naar een priester gebracht. De priester maakt deel uit van de organisatie.
Hij voert een ritueel uit (...) Het komt erop neer dat hij een vloek over haar uitspreekt. De vrouw die op reis gaat, wordt ervan doordrongen dat wanneer ze tegen de wil van de mensenhandelaren ingaat en haar schuld niet afbetaalt, haar familie een groot noodlot wacht. Of de dood. Haar schuld bedraagt 50.000 euro. Heeft ze die afbetaald, dan zal een priester haar voodoovloek opheffen. Soms door een simpel spugen in het gezicht.” Een voodoopakketje dat de vrouwen meekrijgen, met onder meer schaamhaar en bloed, moet kracht vertegenwoordigen. Werson deed onderzoek naar voodoo. Eerst nam hij het fenomeen „absoluut niet serieus”, maar na verhoren van vrouwen kwam hij erachter dat het afnemen van hun voodoopakketje hen angst inboezemt.
Het boek biedt een ontluisterend beeld van de duistere wereld van prostitutie. Bezwaarlijk zijn de grove taal en de gedetailleerde beschrijvingen van seksuele zaken.

Boekgegevens

”De fatale fuik, Achter de schermen van mensenhandel en gedwongen prostitutie”, Henk Werson; uitg. Carrera, Amsterdam, 2012; ISBN 978 90 499 6048 3; 392 blz.; € 19,90.

Bron: http://www.refdag.nl/boeken/prostituee_krijgt_te_maken_met_pure_intimidatie_1_683204


Law Blogs
Law blog
Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.



Bookmark and Share

Reacties

Populaire posts van deze blog

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Wat als je vergeten bent je verblijfsvergunning te verlengen?

Vraag: Kan ik mijn oude moeder naar Nederland halen?

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

Interview met Aad van Elswijk, advocaat vreemdelingenrecht te Rotterdam