Spies: Meer tempo maken met huisvesting arbeidsmigranten

Meer tempo is noodzakelijk om te komen tot concrete afspraken over huisvesting van werknemers uit de Europese Unie. Dat concludeert minister Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een tussentijdse evaluatie van de huisvesting in acht regio’s. Betrokken partijen moeten voor het eind van het jaar met concrete afspraken komen.
 “Ik zie dat er veel is gebeurd, maar we zijn er nog niet. Ook zijn de verschillen per regio groot als het gaat om de aanpak én de voortgang en daar maak ik me zorgen over”, schrijft minister Spies vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Begin 2012 ondertekende minister Spies samen met gemeenten, corporaties, de uitzendbranche, koepels van werkgevers en vakbonden een Nationale verklaring voor meer en goede tijdelijke huisvesting. Nu blijkt uit de tussentijdse evaluatie dat in veel regio’s de partijen nog te weinig samen optrekken.

Aanjaagteams

Het instellen van aanjaagteams in navolging van de regio Haaglanden biedt goede uitkomst, aldus de minister. Een wethouder, corporatiedirecteur en vertegenwoordiger van de werkgevers pakken dan samen door om te komen tot prestatieafspraken. Het team moet betrokken partijen aanspreken op hun actieve deelname en bijdrage. Uit de evaluatie blijkt dat steden met een grote concentratie van arbeidsmigranten vaak meer de urgentie inzien van goede huisvesting dan de buurgemeenten.

Resultaten

In de afgelopen maanden zijn ook resultaten geboekt. Zo sloot de uitzendbranche met de vakbonden een nieuwe CAO af met normen waaraan de huisvesting moet voldoen. De branche gaat zelf zorgen dat leden zich hieraan houden.
De praktijk laat zien dat er in de regio’s ook goede projecten tot stand komen, variërend van hotels voor tijdelijke huisvesting tot betaalbare woningen in kleine kernen en nieuwbouw. Minister Spies heeft onder meer het bouwbesluit aangepast, zodat het makkelijker wordt om kantoren om te bouwen tot huisvesting voor bijvoorbeeld arbeidsmigranten. De termijn voor tijdelijke herbestemming wordt opgerekt van vijf naar tien jaar.
Voor de Nederlandse economie zijn arbeidsmigranten belangrijk. Tegelijkertijd is er een keerzijde. Overbewoning en illegale onderhuur van panden kunnen overlast opleveren voor buurtbewoners. En tijdelijke werknemers zijn in veel gevallen de dupe van slechte huisvesting. Met de ondertekening van de Nationale verklaring begin dit jaar bundelden de partijen hun krachten om te komen tot concrete afspraken: overlast aanpakken en alternatieve, goede huisvesting bieden op plekken waar het kan en niet tot overlast leidt.

Bron: http://www.rijksoverheid.nl/regering/het-kabinet/bewindspersonen/liesbeth-spies/nieuws/2012/09/25/spies-meer-tempo-maken-met-huisvesting-arbeidsmigranten.html


Law Blogs
Law blog
Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.



Bookmark and Share

Reacties

Populaire posts van deze blog

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

Boek geeft gezicht aan vluchtelingenproblematiek - hoe een Koerdische Irakees kapper in Leiden werd